DIOR, PREZENT LA BIENNALA DE LA VENEZIA

0
558

La două săptămâni după prezentarea spectaculoasa prezentare de modă de la Marrakech, Maria Grazia Chiuri a proiectat costumele pentru fantasmagoricul „Tiepolo Ball” din Venezia – odată cu inaugurarea Biennale Arte 2019. Zei și zeițe îmbrăcate în aur, multipli Julius Caesar, contese cu proporții divine și o magnifică Cleopatra – toate aceste personaje au fost prezente la inaugurarea unuia dintre cele mai importante evenimente din Europa.

Biennale
Trupa Parolabianca

Desfășurat între 11 mai și 24 noiembrie, evenimentul a adus la inaugurare numeroase personalități din lumea modei, business-ului și cinematografiei, printre marile nume prezente la eveniment numărându-se Karlie Kloss, Sienna Miller, Tilda Swinton și Monica Bellucci, alături de „Dasha” Alexandrovna Zhukova (soția lui Roman Abramovich și un binecunoscut om de business, colecționar de artă, editor și filantrop) – fiecare purtând ținute ale Casei Dior. Într-un veritabil spectacol al zecilor de bărci Riva – una dintre mărcile iconice ale Italiei – oaspeții și-au făcut apariția la eveniment, în timp ce trupa de dansatori „Parolabianca” ofereau un impresionant spectacol pe o scenă montată de-a lungul canalului. Figuri mitologice întâmpină oaspeții, ținutele purtând amprenta exotică a Mariei Grazia Chiuri – cerul întunecat fiind acompaniat de uriașe crustacee albe și negre, alături de figuri ce evocă amirali din epoca Renașterii. „Călătorii celeste și ancestrale de-a lungul cerului”, descrie momentul dna. Chiuri. „Cred că italienii au uitat că sunt o națiune de navigatori, în special venețienii. Că au avut contact cu zeci de culturi și țări. Că am fost o națiune de imigranți de-a lungul epocilor și continentelor timp de mai multe generații”, adaugă Maria Grazia. O imagine care se potrivește cu spiritul Biennalei, locul unde artiștii au solicitat granițe mult mai permisibile la nivel internațional. Un exemplu este oferit de artistul australian Richard Bell, el oferind publicului imaginea unei barje cu o închisoare înconjurată de lanțuri, momentul evocând o critică la refuzul țării sale de a accepta refugiații ce încearcă să ajungă pe continentul Australian.  De asemenea, în cadrul Arsenalului – centrul nervos al Biennalei – artistul elvețian Christoph Büchel a montat „Barca Nostra”, o uriașă navă de pescuit care s-a scufundat în 2015 și a cauzat moartea a circa 1000 de refugiați. În cadrul expoziției internaționale se observă imaginile excluziunii sociale, elementele diferitelor culturi fiind prezentate într-un mod extrem de puternic. Regăsim aici fotografiile lui Soham Gupta din Kolkata; filmele lui Arthur Jafa despre drepturile civile și picturile spectaculoase ale lui Njideka Akunyili Crosby, un artist născut în Nigeria și emigrat în Statele Unite. Totodată, Zanele Muholi – originar din Africa de Sud – se prezintă cu o colecție de autoportrete, acestea fiind realizate zilnic de-a lungul unui an, surprinzând astfel sentimentele de ură și homofobia prezente în țara natală. Evenimentul inaugural a fost găzduit de Palazzo Labia – ridicat de familia Labia la cumpăna secolelor XVII și XVIII – renumit pentru frescele realizate de Giambattista Tiepolo, în sala de bal fiind prezentă leganda lui Antonio și Cleopatra.

Biennale
Personalități din lumea modei, business-ului și cinematografiei

Locul perfect pentru Dior, casa franceză evocând celebrul „Oriental Ball” din anul 1951, propietarul mexican (Charles de Beistegui) aducând spectaculoasa reședință la splendoare sa originală. Un eveniment istoric, denumit deseori „Ball of the Century”, locul unde Salvador Dali și Christian Dior au creat împreună multe dintre costumele și rochiile purtate de oaspeți. De altfel, Casa Dior s-a implicat în organizarea acestui eveniment, fondurile rezultate urmând a fi dirijate către păstrarea patrimoniului venețian, banii fiind strânși pentru cele o sută de proiecte de restaurare, o activitate ce sărbătorește anul acesta douăzeci de ani de la lansare. Iar președintele acestei organizații este Peter Marino, un arhitect de origine americană care a proiectat boutique-urile marilor case de modă – precum Louis Vuitton, Chanel și, desigur, Dior – el fiind una dintre personalitățile implicate în păstrarea moștenirii venețiene. „Timpul se schimbă. Evenimentul organizat de Beistegui a fost unul dintre cele mai spectaculoase momente ale epocii. Astăzi, încercăm să atingem acel nivel, dar fără să uităm scopul pentru care este organizat: să strângem bani pentru proiectele noastre”, a declarat dl. Marino – el fiind îmbrăcat într-o ținută ce aduce aminte de epoca Renașterii. De altfel, o licitație desfășurată după o cină servită la Palazzo Labia a adunat suma de 400.000 Euro pentru patrimoniul venețian. Iar pentru a reuși evenimentul „Tiepolo Ball”, Maria Grazia Chiuri a apelat la resursele locale. Superbele camere au fost dedicate diferitelor teme – amintind aici Jungla, Sicilia sau China – decorul prezentându-se cu sfincși egipteni, uriașe ouă de struț, sfetnice supradimensionate, papagali din ceramică și piese vestimentare personalizate de faimosul pictor și fabricant de țesături venețiene Fortuny (Mariano Fortuny y Madrazo). Evident, meniurile au fost pe măsura evenimentului, oaspeții având ocazia să servească budincă de fructe de mare, homar și creveți, urmate de un delicios biban – pregătit de bucătarul șef al restaurantului Quadri (situat în piața San Marco), dl. Silvio Geavedoni – o masă tipică pentru un popor de navigatori. În ce privește ținutele oaspeților, pentru pregătirea lor Chiuri a apelat la fabricantul de mătăsuri Rubelli, precum și la Bevilaqua – o companie recunoscută pentru calitatea catifelelor bogate pe care le produce. Atmosfera a fost întreținută de prezența artiștilor de la Parolabianca, aceștia desfășurându-și programul sub extraordinarele fresce ale lui Tiepolo, spectacolul fiind acompaniat de harpă și viori. O seară ce a adus aminte de fimele mute ale unui Merchant Ivory sau de cele ale marelui Fellini, orașul fiind una dintre iubirile lui Monsieur Dior (evenimentul fiindcă încă un motiv pentru Casa Dior de a aminti de atașamentul său pentru artă și reprezentanții acesteia).  Mai multe detalii despre eveniment aici (BIENNALE).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.