Dialog cu maestrul Horațiu Mălăele

0
81

Dialog – Țiriac Auto alături de The Gentleman’s Journal, a avut deosebita placer de a dialoga cu maestrul Horațiu Mălăele, privind noua producție în care este implicat, Moromeții 2. Pelicula este așteptată cu nerăbdare, cu atât mai mult cu cât la cârma ei este același regizor, Stere Gulea, care în urmă cu 32 de ani dădea naștere unei capodopere filmice, trecând testul timpului și servind ca omagiu iubitului scriitor Marin Preda.

Moromeții 2 reprezintă continuarea, acțiunea având loc în anul 1945, perioadă atât de tumultoasă pentru satul românesc. L-am vizitat pe domnul Horațiu Mălăele chiar înaintea spectacolului Shylock, după Gareth Armstrong, care a avut premiera la începutul lunii precedente. Invitați în culise am stat la dialog despre Moromeții 2 în care îl joacă pe Ilie Moromete. Ne-a mărturist că rolul a reprezentat o provocare, povestea peliculei fiind continuarea primei părți, care duce până la moartea personajului. Distribuția reunește nume mari ale filmului și teatrului românesc și aici menționăm: Dana Dogaru (Catrina Moromete), Iosif Paștina (Niculae), Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Marian Râlea, Paul Ipate, Dorina Chiriac, Florin Zamfirescu, Cuzin Toma și Liviu Pintileasa.

„Cu o bună parte din ei am lucrat, directorul de imagine Vivi Drăgan mi-a fost operator la primul film, cu regizorul Stere Gulea nu am lucrat, așa că mi-am spus: De ce nu?“. Am pus în discuție situația filmului românesc dorind să aflăm opinia sa cu privire la direcția în care se îndreaptă filmul românesc. „Dacă mă întrebi ce pași a făcut cinematografia română, am să-ți spun că am luat niște premii, dar paradoxal, nu am cultivat un public pentru filmul românesc, din acest motiv toată lumea vine la teatru, iar la film mai deloc. Avem mai multe premii câștigate decât spectatori în sală.“ Lipsa interesului pentru filmele românești se confirmă. De pe site-ul CNC, aflăm că doar două filme au reușit în ultimii 5 ani să depășească pragul de 100.000 de spectatori. „Dacă vorbim despre pași, lucrul înfăptuit este înlocuirea unei dogme cu o alta, un altfel de dogmatism care a înlocuit o stilistică cu o altă stilistică, nenorocirea este că această stilistică a apărut din saracie și nu pe baza unui sistem bine întemeiat.“ Domnul Horațiu Mălăele consideră că există și aspecte pozitive în acest demers, faptul că reflectoarele industriei de film europene sunt îndreptate către producțiile românești, prin prisma premiilor câștigate.

Această atenție îndrumată către noi, cu atât mai mult acum, odată ce nomenclatura filmului românesc a fost schimbată, de bine de rău există o policromie a șanselor de reușită pe marele ecran. „Publicul însă trebuie educat pentru orice gen cinematografic și dau exemplu cinematografia franceză pentru că acolo se fac cozi, iar la ei nu vorbim de 7-15 filme pe an câte producem noi, ei fac 1000 cu tot cu scurt metraje.“ În comuna Talpa din Teleorman, loc în care de altfel s-a turnat și prima productie Moromeții, s-a filmat aproape o lună. Satul Talpa se află la 45 de kilometri distanță de Alexandria și la doar câțiva kilometri de Siliștea-Gumești, satul natal al scriitorului Marin Preda. Primăria a pus la dispoziție spații de cazare și a participat la dialog construcția decorului; au existat și câțiva săteni care au fost distribuiți în roluri de figurație. Primarul Benone Rababoc intenționează chiar să se folosească de decorurile filmului pentru a crea un circuit turistic în comună, după terminarea filmărilor.

În același timp, interacțiunea cu satul actual și nu cel al filmului, este la fel de semnificativă. „Pentru mine faptul că m-am rupt de București și am stat acolo, chiar și pentru câteva zile, a fost un lucru formidabil, suprarealist“, spune maestrul Horațiu Mălăele. Moromeții 2 îl va avea în prim plan pe Niculae (rol interpretat de Iosif Paștina, la debutul său in cinematografie) și surprinde contextual politic al țării în perioada imediat următoare celui de-al Doilea Război Mondial, origine a controverselor între Ilie Moromete și băiatul său cel mic. Plecând din acest dialog, am discutat cu domnul Horațiu Mălăele problema conflictului între generații, prezent și astăzi în satul românesc și nu numai. Plecarea tinerilor în străinătate și abandonarea satelor, lăsate în mâna părinților neputincioși, reprezintă o temă îngrijorătoare, până acum fără soluții. „Nu știu dacă este vorba neapărat despre un conflict între generații, s-au căscat niște prăpăstii, iar acum fiecare se descurcă cum poate. Este păcat că tineretul pleacă. Dezrădăcinarea, din păcate, este un cuvânt risipit prin cărți , devalorizat prin exces de consum.“ adaugă actorul.

În final am dorit să aflăm despre energia neostoită a maestrului Horațiu Mălăele , cu nenumărate piese de teatru regizate și jucate săptămânal, apariții TV, roluri în producții cinematografice și nu în ultimul rând, caricaturist. De asemenea, am căutat să aflăm ce îi inspiră pasiunea continuă pentru spectacol și frumos. Răspunsul a fost pe măsură: „Dacă ați văzut ‘Funerarii fericite’, filmul acesta despre asta vorbește. Discutăm de muze pentru a articula o poezie, dar dialog deasupra noastră există un Dumnezeu, fiecare așa cum îl crede ori așa cum îl știe. Toată lumea vrea să-și facă o viață mai frumoasă, mai lungă, mai lată, mai împopoțonată, dar vieții puțin îi pasă ce crede despre ea cel care o trăiește . Prin urmare, muza mea este credința în această predestinare, iar locul meu, dacă l-a ales Dumnezeu, este acesta în care mă aflu, încerc să-mi fac treaba cât mai bine. “ Contribuția pe care filmul Morometii 2 o va aduce cinematografiei românești este mai mult decât lăudabilă și așteptată. Filmările s-au încheiat la sfârșitul lunii noiembrie, premiera urmând să se facă un an mai târziu, pe 9 noiembrie 2018. Materialul a fost realizat cu sprijinul Țiriac Auto (www.tiriacauto.ro).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here