Despre modă și noua incluziune socială

0
789
Moda și Incluziunea socială

Despre OMS (Organizația Mondială a Sănătății), la nivel internațional există în acest moment peste două miliarde de oameni cu dizabilități; iar asta înseamnă aproximativ 25% din populația lumii. Când restrângem aceste cifre la anumite țări, constatăm că există nu număr destul de important de oameni cu probleme în state precum India sau Statele Unite. Un sondaj din 2018 – realizat de Biroul de Recensământ al SUA – arată că există 61 milioane de adulți cu dizabilități, iar asta înseamnă că unul din patru americani are o anumită dizabilitate. Ce înseamna asta? Răspunsul este unul de simplu: în ciuda dezvoltării sistemului medical, numărul serviciilor destinate acestei populații este surprinzător de neglijabil, moda fiind unul dintre acele sectoare critice.

Despre modă și incluziune socială

Astfel, “îmbrămintea adaptivă” – o categorie care a fostd efinită cu doar un deceniu în urmă – este special concepută pentru cei cu afecțiuni cornice și dizabilități. Articolele de îmbrăminte pot prezenta o mulțime de componente adaptate nevoilor celor cu capacitate diferită, de la mici detalii – cusături sau magneți în loc de butoate – până la îmbunătățiri tehnice care fac din piesele vestimentare unele mult mai ușor de utilizat și confortabile. Cu toate acestea, dincolo de funcționalitatea vitală a “îmbrăminții adaptive”, există și o cerere de stiluri “la modă”, o schimbare care a fost în mare parte ignorată de majoritatea mărcilor importante, mai ales al noilor etichete. În timp ce marile companii – precum Nike sau Tommy Hilfiger – au comercializat articole de îmbrăcăminte care răspund acestei categorii de populație, cererea de stiluri profesionale, de modă, a fost în mare parte neîndeplinită, până de curând.

Modă și Incluziune socială

Ultimul an a marcat o schimbare radicală, atât în cee ace privește conștientizarea publicului larg asupra acestui segment, cât și din partea diferiților activiști celebri, demonstrând că stilul și dizabilitatea nu se exclud reciproc. Într-un fel, companiile iau în considerare o strategie adaptată persoanelor cu capacitate diferită. Evoluția progresivă a mentalității a foste sențială în schimbarea acestei paradigm, dar există și motive mai tangibile în joc. De exemplu, potrivit companiei de consultanță Coherent Market Insights, se așteaptă ca piața globală a “îmbrăminții adaptive” să crească de la 279 miliarde dolari (în 2017) la 400 miliarde dolari (până în 2026), căutările web de articole destinate persoanelor cu dizabilități crescând cu 80% în cursul anului 2019. Această creștere a consumului, asociată cu marketingul axat pe disiparea stereotipurilor, a condus la apariția mărcilor pentru persoanele cu dizabilități.

Modă centrată pe nevoile oamenilor

O creștere care, la rândul său, reflect o conștientizare nouă a design-ului incluziv. Vara trecută a apărut un nou brand – denumit FFORA – o companie fondată de Lucy Jones, a cărei colecție de teze pentru persoanele cu dizabilități a ajuns pe lista Forbes 30 – Under 30, marca (cu sediul în New York) apărând ca un mijloc de abordare a problemelor de prejudecată în domeniul design-ului. Noua etichetă incluzivă, care se concentrează pe crearea de linii speciale pentru utilizatorii de scaune cu rotile, a lansat deja diferite produse, amintind aici despre genți din piele, produse pentru mobilitate sau stil de viață. În mod similar, Kintsugi – un brand apărut canecesitate de design – a creat piese vestimentare utile și accesibile exclusiv pentru clienții cu dizabilități. Având sediul în Manchester (UK), Kintsugi – care își trage numele de la o formă de artă japoneză – s-a alăturat recent pieței în curs de dezvoltare a “îmbrăminții adaptive”.

Modă, dizabilități și incluziune socială

Pe măsură ce mărcile existente au început să-și regândească concepția centrată pe diazbilități, a devenit evident că sunt necesare adaptări suplimentare și modificări specific. Etichetele obișnuite au neglijat să ia în considerare factorul de confort și accesibilitate a ținutelor vestimenatre pentru persoanele cu probleme. EveryHuman – un comerciant online pentru persoane cu dizabilități, lansat în decembrie 2019 – și-a propus să reducă decalajul dintre funcționalitate și modă. Comercializând în același mod ca un “brand tradițional”, compania și-a asigurat medaliați paralimpici despre ambasadori ai mărcii (în 2020) și și-a centrat strategia de dezvoltare în jurul design-ului îmbrăcăminții destinate oamenilor cu probleme, aceștia având ocazia să se îmbrace ”în tendințe”. Oferind aceste exemple, încercăm să vă aducem la cunoștiință modul cum moda actuală e schimbă, în viitor urmând să vă prezentăm mai multe exemple. Sursă: McKINSEY & COMPANY

Mai multe informații aici: EXPLORE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.