DESPRE NATURA UMANĂ LA M.A.D GALLERY

0
3
M.A.D. Gallery - Young-Deok

M.A.D. Gallery a lansat expoziția LINK, un eveniment ce aduce în atenția publicului piese realizate de artistul sud-coreean Young-Deok Seo, sculpturile dezvăluind personalitatea complexă a naturii umane. Prin intermediul unui proces meticulos și laborios – materialele alese fiind compuse din lanțuri de bicicletă – artistul sud-coreean a creat un ansamblu impresionant de opere de artă. Pentru el, lanțul între-țesut transmite puterea și fragilitatea omului în timpul unei perioade de industrializare haotică.

M.A.D. Gallery - Young-Deok

“Intenția mea a fost de a arăta ceea ce dorește publicul să vadă, să dezvălui emoțiile în mod direct, fără a le evita”, e declarat Young-Deok despre lucrările sale. “Dacă simt că este frumos, cu siguranță vor fi frumoase – indiferent dacă sunt urâte – direcția mea fiind una cât se poate de cinstită”. Colecția de sculpturi contemporane a lui Young-Deok spune povestea oamenilor, exprimând totodată sentimentele care evocă emoții autentice din partea observatorilor săi – arătând în același timp direcția către care se îndreaptă M.A.D. Gallery. Young-Deok are talent și fervoare imensă, ceea ce se observă din utilizarea strălucită și neconvențională a unui simplu lanț de bicicletă, rezultatul fiind marcat de opere de artă puternice. LINK este o relație între două lumi. Sculpturile din colecția LINK conectează mediu relativ al unui lanț din metal cu “moliciunea” corpului uman, sugerând că spiritul uman este reprimat de civilizația industrială și materialistă de astăzi. “Într-o zi, în timp ce mergeam pe stradă, am găsit întâmplător o grămadă de lanțuri de bicicletă”.

Young-Deok descrie inspirația pentru alegerea sa: “Păreau că sunt asemănătoare unei mașini, ca și cum ar fi avut viață. Am simțit că mă uitam la o ființă umană mincinoasă – ce zăcea pe stradă. În acel moment, am avut impulsul de a crea un corp uman cu ajutorul acestui lanț, un material ce putea descrie foarte bine viețile încâlcite ale oamenilor contemporani. Astfel, am început să învăț tehnici de sudură și am încercat să le aplic în munca mea artistică”. Într-un atelier echipat cu aparatură necesară sudării, situat în suburbiile Seulului, Young-Deok – alături de o echipă formată din zece artizani dedicați – aduc la viață sculpturile. Imaginați-vă un spațiu de producție zgomotos, cu scânteile care ies de sub aparatele de sudură cu argon și lanțurile care sunt aduse împreună, în timp ce macaralele ridică și repoziționează diferite piese aflate în curs de finalizare. “Mă bucur că pot lucra singur în acest studiou creativ, atunci când toată lumea este deja plecată”, explică dl. Young-Deok. “Operele mele sunt forme de artă complexe, de mari dimensiuni, iar atunci când lucrez singur pot rezolva mult mai ușor anumite detalii”.M.A.D. Gallery - Young-Deok

Încerc să demontez și re-montez lanțurile de bicicletă și industriale, păstrând părțile cele mai bune ale acestora. Young-Deok creează un model 3D pe computer, urmat de un model în lut sau Styrofarm, ulterior fiind realizată o matriță. După modelarea complet[ a formei din ghips, lanțul este ansamblat piesă cu piesă în jurul acestuia. Pasul final îl reprezintă tratarea pieselor cu un strat special. În funcție de mărimea lucrării, fiecare sculptură durează până la trei luni, demontarea și re-montarea lanțurilor necesitând un timp îndelungat de lucru. “Acest proces necesită perseverență, așa că pare a fi o practică ascetică”, menționează dl. Young-Deok. “Cu toate acestea, mă bucur de acest proces, dificultățile fiind pentru mine o parte a plăcerii muncii pe care o depun”, încheie artistul sud-coreean. Cu o mențiune de final: stilul său de viață și liniștea oferită de familie pare să se răsfrângă asupra eticii muncii și sculpturilor pe care le realizează. Mai multe detalii despre expoziție aici (M.A.D. Gallery).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here