Despre frumusețea zâmbetului (I)

0
542
ADA EPISTATU

Despre zâmbet face parte din viața noastră, fie că este vorba de cea socială, fie de viața profesională, el fiind un mijloc complex de interacționare cu oamenii din jurul nostru. La finalul lunii trecute am fost in vizită la sediul ADA Dental Center – o clinică stomatologică cochetă din apropierea centrului Bucureștiului – în încercarea de a afla de la dna. Dr. Ada Epistatu cum ne poate ajuta un zâmbet în viața de zi cu zi. Încă din prima clipă am fost plăcut impresionat de arhitectura interioară a clinicii, locul inspirând liniște și bună dispoziție.

ADA Dental Center

Elemente importante, dacă ținem cont că majoritatea pacienților trec pragul unei astfel de clinici cu teamă – nejustificată în zilele noastre. Asadar, am aflat că ADA Dental Center a fost înființată în cursul anului 2000 – la început ca un cabinet stomatologic – ideea fiind aceea de a oferi pacienților un concept de tratament stomatologic ghidat si cele mai corecte soluții de a-și restaura dantura… și nu numai. După treisprezece ani de la inaugurare, cabinetul se transformă în ADA Dental Center, an în care apar mai mulți specialiști în stomatologie, acesta fiind și anul în care “ne-am hotărât că cel mai important aspect pentru noi și, mai ales, pentru pacienți, este zâmbetul”, după cum ne menționează Dr. Ada Epistatu.

“Despre frumusețea zâmbetului face parte din viața noastră, fie că ne referim la activitatea socială, fie la cea de business, chiar și atunci când dorim să cucerim. El joacă un rol deosebit de important în viața noastră”, adaugă Dr. Epistatu. Totodată, cu trecerea timpului, clinica începe să fie dotată cu noile tehnologii, o schimbare importantă petrecându-se și în modul de abordare al tratamentelor stomatologice în sine. “La ora actuală ne bazăm foarte mult pe tehnologia digitală, oferind pacienților noștri un confort sporit, corectitudine și precizie în realizarea unui zâmbet”, ne menționează Dr. Ada Epistatu.

Despre frumusețea zâmbetului acum tratamentele erau conduse de un medic specialist și tehnicianul dentar, activitatea lor fiind apreciată în funcție de experiența fiecăruia, datorită tehnologiei imprimate în cadrul ADA Dental Center s-a ajuns la precizie și corectitudine foarte mare în ceea ce privește tratamentele aplicate pacienților. Iar aici intervine un medic coordonator, rolul acestuia fiind acela de a urmări toate etapele necesare desfășurării tratamentului (stabilirea planului de tratament, evoluția acestuia, coordonarea tuturor medicilor specialiști implicați etc). De aceea, se poate vorbi la ora actuală de tratamente sau restaurări care le oferă pacienților zeci de ani de durabilitate, tehnologia utilizată permițând medicilor să ofere o serie de tratamente complexe.

Evident, pe măsura discuției noastre, am fost curios să aflu ce s-a schimbat în ultimii zece – cinsprezece ani în domeniul tehnologic, precum și în comportamentul clientilor, un factor important în opinia mea, ținând cont de tendința din ce în ce mai accentuată asupra adoptării unui stil de viață sănătos. “În primul rând abordarea”, menționează dna. Ada Epistatu. “Am eliminat factorul stres, pacientul dorind să vină relaxat, să înțeleagă ce urmează să se întâmple”. Iar acești factori au putut fi rezolvați cu ajutorul tehnicii digitale. Înaintea fiecărui tratament în clinică, sunt realizate simulări – atât digitale, cât și reale – a ceea ce urmează să primească pacientul, acesta având posibilitatea de a vedea cum arată la final zâmbetul său.

“Iar dacă pacientului îi place, noi îi vom explica pașii necesari pentru a ajunge acolo, prin ce tratamente trebuie să treacă pentru a obține rezultatul mult așteptat”. Astfel, el va înțelege și va suporta terapiile necesare acestui tratament, acest aspect fiind deosebit de important. Despre frumusețea zâmbetului, în cadrul clinicii a fost schimbată abordarea pacientului și a tehnicilor, o atenție deosebită fiind acordată tratamentului stomatologic din punct de vedere holistic: gura nu este separată de restul corpului uman, zâmbetul fiind o parte al acestuia, nu doar din perspectiva anatomică, ci și din cea emoțională, psihologică sau spirituală – “Un zâmbet frumos rezonează cu un corp și spirit sănătos, foarte echilibrat”. De aceea, atunci când nu zâmbim, din punct de vedere psihologic apar diferite probleme sau traume.

“La finalul tratamentelor, avem pacienți care pur și simplu nu-și imaginau schimbarea prin care aveau să treacă, abia acum ințelegând trauma pe care o trăiseră în lipsa zambetului”, ne explică dna. Ada Epistatu. Legat de sănătate, foarte puțini oameni știu că un zâmbet sau o gură echilibrată, cu o mușcătură echilibrată, are efecte benefice asupra întregului corp. Poziția mandibulei, a genunchilor și șoldurilor trebuie să beneficieze de un echilibru perfect, lipsa acestuia putând duce la dezechilibre la nivelul întregului corp, iar rezolvarea lor este o etapă importantă în rezolvarea problemelor ortodontice. Un alt aspect important menționat de Ada Epistatu îl reprezintă alimentația.

“Există o legătură importantă între alimentație și tratametul stomatologic, gura fiind afectată direct de modul cum ne hrănim”. Iar aici, în cadrul ADA Dental Center, se oferă soluții complexe în ce privește afecțiunile orale. O primă întrebare se referă la consumul alimentelor, în funcție de hrana fiecăruia, există posibilitatea apariției cariilor și, inevitabil, a problemelor paradontale (ele fiind direct legate de stilul de viață adoptat).

ADA Dental Center

Un exemplu este oferit de alimentele procesate, ele afectând – ca și întregul organism – cavitatea orală, chiar dacă nu ne putem lipsi în totalitate de aceste produse. “În acest punct intervenim noi”, ne spune dna. Ada Epistatu. “Trebuie să avem grijă cum le consumăm, când si, mai ales, ce facem după ce le consumăm, noi încercând să oferim pacienților cele mai bune soluții pentru evitarea unor problemelor generate de consumul acestor alimente”. Despre frumusețea zâmbetului, am dorit să aflu dacă acest concept este înțeles de pacienții care trec pragul clinicii sau dacă se informează cu privire la factorii de risc ce derivă din consumul unor astfel de alimente. “Categoric”, ne spune Ada Epistatu.

“Și asta din cauză că medicul specialist este nutriționistul cel mai frecventat «dacă pot spune așa» deoarece pacientul vizitează stomatologul mult mai des, acesta ajungând să fie unul dintre cei mai buni prieteni”. Despre frumusețea zâmbetului, se poate spune că un medic stomatolog ajunge să fie nu numai un nutritionist, ci chiar un “consilier” în diferitele afecțiuni ale pacienților, o consecință a interacțiunii regulate pe care o au cu aceștia. “Datorită atenției pe care o acordăm pacienților noștri, în special atunci când se impun analize complexe și intervenții chirurgicale, ajungem să descoperim diferitele probleme medicale de care aceștia suferă fără să știe”, ne menționează Ada Epistatu.

“De exemplu, în cazul unui pacient care suferă de diabet, nu înseamnă că nu i se poate realiza un implant sau adiție de os, dar trebuie să luăm anumite măsuri”. Practic, odată cu astfel de analize, ajungem să rezolvăm anumite probleme cardiace, diabet, afectiuni articulare sau afecțiuni endocrine ale pacienților noștri, multe dintre acestea putând cauza numeroase probleme de natură orală. Ne oprim în acest punct al materialului nostru, în ediția viitoare urmând să vă continuăm povestea noastră. Nu uitați să zâmbiți! Foto: Rusu Dumitru Costinel.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.