DESPRE BASILICO GENOVESE (DOP)

Basilico Genovese

Busuiocul este ingredientul de bază pentru rețeta Pesto alla Genovese, un simbol al activității economice depuse de o mică națiune comercială situată între munți și mare. Un condiment ce provine dintr-o bucătărie simplă, unde chiar și o aromă poate face diferența. Un condiment care se bucură de o istorie seculară și al cărei mediu Ligurian, precum și tehnicile tradiționale de cultivare, au făcut ca Basilico Genovese DOP să fie considerat un produs unic.

Basilico Genovese

Busuiocul a fost introdus în mai multe zone ale Marii Mediterane, precum și în Liguria, de către vechii romani, aceștia crezând în proprietățile sale terapeutice. Devenit cultură tradițională în Genova secolului al XIX-lea, busuiocul a avut la dispoziție un microclimat favorabil, de la puterea soarelui și până la excelenta ventilație, precum și de beneficiile aduse de expertiza înaltă a agricultorilor din regiune, cele trei elemente ducând inevitabil la răspândirea culturii de-a lungul întregii coaste a provinciei Liguria. În acest fel, începând cu Genova, zona de producție sa extins de la est spre vest, Basilico Genovese fiind cultivat atât în medii protejate (sere încălzite sau tunele), cât și în câmp deschis. Este cunoscută în întreaga lume ca fiind planta cea mai aromatică din bucătăria italiană, busuiocul bucurându-se de recunoaștere ca produs cu origine protejată (DOP) de către Uniunea Europeană începând cu anul 2005. Este apărată, promovată și consolidată în ce privește identitatea sa de către un consorțiu ce poartă același nume. Calitatea este garantată prin implementarea regulamentelor foarte clare de producție, ceea ce oferă consumatorilor siguranța unui anumit punct de proveniență și control, Basilico Genovese fiind cultivat doar în partea regiunii care are ieșire la Marea Tireniană de către companii înregistrate în sistemul de certificare, el fiind vândut doar în ambalaje marcate cu emblema consorțiului.

Acest produs diferă de alte specii de busuioc (cultivate în alte părți ale lumii) datorită frunzelor sale – cu dimensiuni mici și mijlocii – și cu tendințe texturate, în timp ce forma este una ovală sau convexă, în timp ce culoarea are o nuanță de verde-deschis, mirosul fiind unul deosebit de delicat și fără indiciile de mentă care sunt regăsite în alte varietăți cultivate la nivel internațional. Busuiocul este ingredientul de bază pentru cel mai renumit sos al regiunii – Pesto alla Genovese – un sos excelent pentru paste, plecând de la meniurile tipic ligure – tenette sau trofie – precum și foccacia, sandvișuri, toast și multe alte meniuri (atât tradiționale, cât și inovative). De asemenea, busuiocul este principalul ingredient în decorarea multor feluri de mâncare, el fiind totodată ingredientul principal în numeroase rețete ce includ fructele de mare și carne, mai ales pentru cele care sunt servite pe timpul sezonului de vară, atunci când creează o aromă cu adevărat inconfundabilă, ceea ce face ca meniruile să pară mai proaspete și mult mai apetisante. Mai multe detalii despre produs aici (Basilico Genovese).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here