Despre arta iubirii feminine

0
64

Despre arta – În anii ’70, comunitățile feministe, separatiste și în mare parte lesbiene au început să-și construiască propria utopie în Statele Unite. Renunțând la viețile lor anterioare și la confortul casei, s-au îndreptat spre tărâmul rural privat, unde puteau trăi libere de cătușele societății patriarhale. Le-au numit „ținuturile lui Womyn” – spre deosebire de alte comunități din epoca „Înapoi în țară”, multe dintre femei erau empatice în privința regulilor de gen: niciun fel de oameni hetereosexuali și nici bărbați.

În acest mediu închis de un singur sex au apărut o serie de ateliere de fotografie numite Ovulars, care au loc în fiecare vară la începutul anilor ’80. Au avut loc la Rootworks, țara Womynului pe care fotografa și poetul Ruth Mountaingrove și partenerul ei Jean au fondat-o în Oregon. Mai târziu, camere întunecate improvizate s-au tot răspândit în ținuturile Womyn. Printre artiștii care au predat la Ovulars se regăsesc Joan E. Biren sau JEB; Tee Corinne și Honey Lee Cottrell. Numele atelierului a fost reluarea feministă a „seminariilor” și au dat naștere unei arhive prolifice; una care a fost fundamentală pentru identitatea femeilor și pentru ideologia țărilor Womynului – o declarație a dreptului lor de a exista.

Despre arta acestui document a fost în mare parte ignorat în contextul istoric mai larg al mișcării de contracultură până în prezent. Artista Carmen Winant readuce această istorie în prim plan în cartea foto Notes on Fundamental Joy; căutând eliminarea opresiunii prin transformarea socială și politică a patriarhului care altfel amenință să ne îngroape (2019). Winant a cercetat pământul Womyn de mai bine de șase ani, în timp ce a lucrat la proiectul My Birth (2018), o reprezentare a imaginilor găsite ale practicilor de naștere în SUA, care a fost expusă la Muzeul de Artă Modernă – spectacolul “Being: New Photography” de anul trecut.

În Notes on Fundamental Joy, ea reproduce câteva dintre imaginile de pionierat create în timpul Ocularelor, împletite cu un răspuns intim în cuvinte de Winant. „Am simțit, de la prima vedere a acestor imagini, că am aparținut cumva”, a reflectat Winant. „Sau cel puțin, mi-am dorit cu disperare”. Notele despre arta bucuria fundamentală subliniază importanța fotografiei în ținuturile Womynului. „În viziunea mea, fotografia este o modalitate atât de convingătoare de a reutila dorința, de a reînscrie propriile povestiri, de a demonstra că suntem aici”, a spus Winant. Fotografia a fost deosebit de eficientă pentru femeile care veniseră în țările Womynului, multe dintre ele nou venite și singure.

„Aici, învățarea și realizarea de noi imagini a fost o modalitate de a se reinventa și recupera”. Ovulars a realizat și o revistă, The Blatant Image. Doar trei teme au existat (acum pot fi găsite circulând pe eBay). Prin publicarea Ovulars, miscarea a început să aibă un impact mai larg în susținerea femeilor fotografi: au fost publicate unele dintre primele imagini cu Barbara Hammer, Carrie Mae Weems și Mary Beth Edelstein. Atelierele Ovulars cu o durată de mai multe săptămâni au fost despre „oase extrem de goale”, a spus Winant. „Au făcut camping, au mers la baie într-o casă, au gătit și au mâncat împreună la foc, au făcut baie cu apă curentă, au folosit o baterie marină pentru a genera energie și și-au construit propria chiuvetă”.

S-au fotografiat unele pe altele, în timp ce învățau continuu despre fotografie. În acest mediu, ele au fost capabile să caute forme de exprimare inedite, care erau interzise cultural dincolo de comunitatea lor. „Au făcut fotografii cu trupurile lor – cu sexul și dragostea, cu natura. Aceste imagini sunt cu adevărat pline de bucurie”, a spus Winant. Orele dedicate studiului lor s-au dezvoltat folosind camere de 4 x 5 pentru a realiza imagini erotice. Articolul poate fi citit integral în noua ediție a The Gentleman’s Journal. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here