DESIGN ȘI VIITOR ÎN COMUNITĂȚILE RURALE

0
6
design rural in china

Nu este un secret implicarea designerilor de modă în reabilitarea unor vechi locuințe din mediul rural. Un exemplu pe care vi-l ofer este o reședință din mediul rural chinezesc. Reabilitată de designerul de modă Sun Min și arhitectul Christian Taeubert, reședința este situată într-un sat din apropierea Beijingului, aceasta păstrând multe dintre caracteristicile rustice originale, precum grinzile din lemn și acoperișul, acestea completând perfect piesele moderne.

 

Cum birourile lor sunt situate în Beijing, Min și Taeubert au observat că majoritatea populației active din satul aflat în apropiere de periferia capitalei – Hai Zhen – au plecat să muncească și să locuiască în metropola chineză. Astfel, a luat naștere decizia de a revitaliza comunitățile satelor situate în apropiere de Beijing. Ei au decis să refacă o reședință părăsită, cu o suprafață de șaptezeci și șase de metri pătrați, construită în anii 1970. “Zona rurală din China – unde se regăsește această reședință – este marcată de o depopulare rapidă”, au explicat Min și Taeubert. “Doar cu efortul local de a aborda provocările multiple cu care se confruntă comunitățile rurale nu se poate gasi o rezolvare a problemei, toate aceste încercări lovindu-se de dorința locuitorilor de a pleca spre orașele mai mari”. “Populația rămasă aici este compusă în mare parte din persoane vârstnice și copii, lupta pentru recâștigarea sustenabilității sociale și a modului lor de viață fiind una dintre multiplele provocări cu care se confruntă comunitățile rurale”, menționează aceștia. “Proiectul a fost condus de intuiția conform căreia refacerea pe baze moderne a satelor (locuințelor), poate conduce la o propsperitate moderată pentru unii dintre sătenii rămași aici”. Reședința a fost renovată după un plan deschis, materialele utilizate provenind în mare parte din surse locale.

Spațiul central este ocupat de o cameră cu o sobă pe lemn, o bucătărie și o zonă pentru servirea masei, alături regăsind și un mic spațiu (ridicat pe o platformă) dedicat odihnei. Un dormitor matrimonial și o baie sunt situate în celălalt capăt al clădirii, în spatele unui perete despărțitor – realizat din oțel inoxidabil. De altfel, Min și Taeubert au avut grijă să păstreze cât mai mult din caracteristicile originale ale clădirii, precum grinzile vizibile pe tavan sau zidurile tencuite, adăugând acestora accente moderne elegante – uși glisante mari, o bucătărie complet utililată cu piese moderne și iluminatul contemporan. De asemenea, a fost renovată curtea interioară și zidurile din piatră care o înconjoară, aceasta fiind prevăzută cu spații verzi și pietriș. “Dezvoltarea zonelor rurale este adesea destul de puțin importantă pentru păstrarea tradițiilor. Cu toate acestea, astăzi se încearcă reînvirea lor prin refacerea (unde se mai poate) a vechilor construcții locale”, menționează Min și Taeubert. “Fermierul care a construit inițial casa – la începutul anilor 1970 – a urmărit în mod constant etapele de construcție”, adaugă arhitectul Taeubert. “Am fost deosebit de fericiți atunci când ne-a fost aprobată intervenția în reabilitarea și modernizarea acestei reședințe, rezultatul final fiind unul extraordinar prin estetica și funcționalitatea lui”. După cum se observă, trecutul reprezintă o sursă importantă de inovație în viața contemporană și, de ce nu, în viitorul comunităților rurale…și nu numai. Text de – Mihai Leonard. Sursă – www.dezeen.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here