Dante Aligheri, pasiunea care ne inspiră astăzi

0
1280
Dante Aligheri & Beatrice Portinari

Dante Aligheri, născut la Florența în anul 1265, a fost considerat mult timp una dintre figurile romantice și unul dintre cei mai mari poeți ai peninsulei italice. Sentimentele sale pentru Beatrice Portinari – iubirea vieții și muza care l-a inspirat – sunt bine reprezentate în lucrările sale, în special în “Vita Nova” și maiestuoasa “Divina Comedie”, lucrări care au marcat trecerea la literatura modernă.

Dante Aligheri – Florența (Sec. XIV)

Probabil, cel mai correct ar fi să spunem că ideea de romantism și iubire – așa cum erau ele cunoscute în Evul Mediu – erau foarte diferite de modul cum le percepem noi astăzi. La vremea respective, se vorbea despre dragoste de curte, un concept literar al Evului Mediu European ce avea tendința de a accentua cavalerismul și ascuțimea minții. Acesta este motivul pentru care, iubirea nerecomandată – ca cea a lui Dante – nu seamănă cu ce am numi astăzi “romantic”, dar este cu siguranță similar cu acel sentiment de iubire și pasiune pentru ceva anume – mai degrabă pentru cineva – ca în cazul lui Dante, iar asta ne conduce către acțiune.

Dante Aligheri – Masca mortuară

Adesea, avem nevoie de cineva care să ne inspire și să ne împingă către acțiune – cu gesturi sau cuvinte – la fel cum a făcut Beatrice cu Dante, ea fiind sursa lui de inspirație. Așadar, am decis să vă prezint un itinerariu care să vă ghideze în descoperirea Florenței – o cale care are ca sursă de inspirație tema romantismului așa cum a fost el legat de impresionantul statut al lui Dante Aligheri. Să o luăm metodic. Povestea de dragoste a lui Dante a început cu o întâmplător, la vârsta de 9 ani, atunci când viața i-o scoate în cale pe tânăra Beatrice.

Dante Aligheri – Divina Comedie

Sentimentele pentru ea au continuat să crească de-a lungul anilor și, conform surselor consultate, se pare că următoarea întâlnire a avut loc 9 ani mai târziu! Gândiți-vă o clipă: deși s-au întâlnit doar de trei ori de-a lungul vieții, dragostea pentru ea a fost mai puternică decât căsătoria acesteia cu un alt bărbat, sau mariajul poetului cu o altă femeie și moartea premature a muzei sale – petrecută la doar 24 de ani, în 1290. În ciuda acestui fapt, scurtele întâlniri dintre cei doi au fost sursă de inspirație pentru opera sa – Vita Nova – o capodoperă literară extrem de revoluționară pentru acea perioadă, nu numai pentru conținutul emotional, ci și, mai ales, pentru utilizarea modern și inovatoare a limbii italiene, precum și pentru structura poetică a prozei.

Dante Aligheri. Întâlnirea cu Beatrice Portinari

La fel ca în cazul Elenei din Troia, cea care “a făcut o mie de nave să navigheze“, muza Beatrice l-a ajutat pe Dante să scrie peste 32000 de cuvinte, dând naștere celebrului poem epic “Divina Comedie” – considerată una dintre cele mai mari capodopere ale limbii și stilului poetic italiene – în această lucrare, dante folosind figura Beatricei ca pe un suflet nobil și elevat, care îl ghidează în călătoria lui spre Rai. Evident, nu ai cum să nu te întrebi: latura noastră romantică, are nevoie de o sursă de inspirație?

Muzeul Casai Dante – Florența

Foarte probabil…da! iar aici intervine dorința de a călătorii și a vizita locurile unde Dante și-a trait viața și a creat, locuri care s-ar putea să vă ofere inspirația potrivită pentru acea notă de romantism și pasiune pe care o căutăm fiecare dintre noi. Este posibil ca în aceste locuri să nu întâniți o Beatrice, sau muza care să vă poată inspira, așa cum a fost pentru poet, dar, fără îndoială, te vor ajuta să surpinzi o parte din magia care înconjoară pesonajul lui Dante în contextual istoric al Florenței, precum și pentru a surprinde acea atmosferă special care caracterizează orașul însuși. Articolul poate fi citit integral în ediția print aferentă lunii Aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.