Dante Aligheri, pasiunea care ne inspiră astăzi

Dante Aligheri & Beatrice Portinari

Dante Aligheri, născut la Florența în anul 1265, a fost considerat mult timp una dintre figurile romantice și unul dintre cei mai mari poeți ai peninsulei italice. Sentimentele sale pentru Beatrice Portinari – iubirea vieții și muza care l-a inspirat – sunt bine reprezentate în lucrările sale, în special în “Vita Nova” și maiestuoasa “Divina Comedie”, lucrări care au marcat trecerea la literatura modernă.

Dante Aligheri – Florența (Sec. XIV)

Probabil, cel mai correct ar fi să spunem că ideea de romantism și iubire – așa cum erau ele cunoscute în Evul Mediu – erau foarte diferite de modul cum le percepem noi astăzi. La vremea respective, se vorbea despre dragoste de curte, un concept literar al Evului Mediu European ce avea tendința de a accentua cavalerismul și ascuțimea minții. Acesta este motivul pentru care, iubirea nerecomandată – ca cea a lui Dante – nu seamănă cu ce am numi astăzi “romantic”, dar este cu siguranță similar cu acel sentiment de iubire și pasiune pentru ceva anume – mai degrabă pentru cineva – ca în cazul lui Dante, iar asta ne conduce către acțiune.

Dante Aligheri – Masca mortuară

Adesea, avem nevoie de cineva care să ne inspire și să ne împingă către acțiune – cu gesturi sau cuvinte – la fel cum a făcut Beatrice cu Dante, ea fiind sursa lui de inspirație. Așadar, am decis să vă prezint un itinerariu care să vă ghideze în descoperirea Florenței – o cale care are ca sursă de inspirație tema romantismului așa cum a fost el legat de impresionantul statut al lui Dante Aligheri. Să o luăm metodic. Povestea de dragoste a lui Dante a început cu o întâmplător, la vârsta de 9 ani, atunci când viața i-o scoate în cale pe tânăra Beatrice.

Dante Aligheri – Divina Comedie

Sentimentele pentru ea au continuat să crească de-a lungul anilor și, conform surselor consultate, se pare că următoarea întâlnire a avut loc 9 ani mai târziu! Gândiți-vă o clipă: deși s-au întâlnit doar de trei ori de-a lungul vieții, dragostea pentru ea a fost mai puternică decât căsătoria acesteia cu un alt bărbat, sau mariajul poetului cu o altă femeie și moartea premature a muzei sale – petrecută la doar 24 de ani, în 1290. În ciuda acestui fapt, scurtele întâlniri dintre cei doi au fost sursă de inspirație pentru opera sa – Vita Nova – o capodoperă literară extrem de revoluționară pentru acea perioadă, nu numai pentru conținutul emotional, ci și, mai ales, pentru utilizarea modern și inovatoare a limbii italiene, precum și pentru structura poetică a prozei.

Dante Aligheri. Întâlnirea cu Beatrice Portinari

La fel ca în cazul Elenei din Troia, cea care “a făcut o mie de nave să navigheze“, muza Beatrice l-a ajutat pe Dante să scrie peste 32000 de cuvinte, dând naștere celebrului poem epic “Divina Comedie” – considerată una dintre cele mai mari capodopere ale limbii și stilului poetic italiene – în această lucrare, dante folosind figura Beatricei ca pe un suflet nobil și elevat, care îl ghidează în călătoria lui spre Rai. Evident, nu ai cum să nu te întrebi: latura noastră romantică, are nevoie de o sursă de inspirație?

Muzeul Casai Dante – Florența

Foarte probabil…da! iar aici intervine dorința de a călătorii și a vizita locurile unde Dante și-a trait viața și a creat, locuri care s-ar putea să vă ofere inspirația potrivită pentru acea notă de romantism și pasiune pe care o căutăm fiecare dintre noi. Este posibil ca în aceste locuri să nu întâniți o Beatrice, sau muza care să vă poată inspira, așa cum a fost pentru poet, dar, fără îndoială, te vor ajuta să surpinzi o parte din magia care înconjoară pesonajul lui Dante în contextual istoric al Florenței, precum și pentru a surprinde acea atmosferă special care caracterizează orașul însuși. Articolul poate fi citit integral în ediția print aferentă lunii Aprilie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here