Classique: cum să-ți comanzi pantofii Bespoke

0
509

Pantofii Bespoke reprezintă o piatră de temelie majoră în ceea ce priveşte dressing-ul unui bărbat. Pentru fiecare dintre dumneavoatră este necesară o astfel de pereche, chiar dacă procesul realizării unui astfel de produs poate fi adesea intimidant. Având în vedere acest lucru, The Gentleman’s Journal – împreună cu artizanul Valentin Frunză – încearcă să vă răspundă la o serie de întrebări, scopul fiind de a preveni eventualele probleme ce derivă din comandarea unei astfel de perechi.

De ce trebuie un bărbat să-şi comande o pereche de pantofi bespoke?

Realizarea unei perechi de pantofi la un meşter pantofar, pe măsura piciorului, în special când îţi alegi singur pielea, culoarea, modelul, este forma superioară a grijei pe care o poţi avea pentru piciorul tău. Este cel mai bun lucru pe care poţi să-l faci pentru aţi proteja picioarele de mersul în oraşul timpurilor noastre. Mă refer la macadamul dur şi atât de ostil labei piciorului uman. Cel mai bun lucru pe care poţi să-l faci pentru picior, este acela de aţi realiza o pereche de pantofi din cea mai bună piele. Un pantof pe care numai un artizan bun ţi-l poate oferi.

Ce sugeraţi clienţilor dumneavoastră, alegerea unui stil clasic sau ceva mai îndrăzneţ atunci când comandă prima lor pereche de pantofi?

Alegerea stilului nu cred că se face în atelier. Al meu, cel puţin. Stilul este ceva clădit de client. El intră cu el pe uşă. Eu pot doar să mă conformez la ceea ce-şi doreşte clientul. La artisan puteţi vedea pieile din care urmează să fie produsă perechea de pantofi, în diferite combinaţii de culori şi modele. Aveţi ocazia să vă alegeţi cataramele din care se realizează “monk”-ul, de exemplu. Vedeţi dacă se potrivesc cu culoarea pielii. O componentă importantă este dată de încălţarea unor tipuri de pantofi, ce poate fi unul de probă sau pur şi simplu din vitrina magazinului/atelierului, privind în oglindă pentru a vedea dacă vi se potriveşte forma vârfului. După care, urmează construcţia pantofului.

Ce ar trebui să cunoască clienţii înainte de a comanda prima lor pereche de pantofi bespoke? 

Nimic. Pardon! Un singur lucru: – codul de la cardul bancar (J)… Nu, glumesc… Clientul vine cu dorinţa de a avea cei mai buni pantofi, artizanul fiind cel care vine cu cunoştinţele.

Puteţi explica procesul de creare a unui pantof pe comandă? 

Procesul este foarte interesant şi lung. Voi încerca în doar câteva fraze, pentru a nu vă plictisi modul de construcție. Or, în şapte zile (cel puţin cât poate dura efectuarea unei perechi) se poate scrie mult. Aşadar, după ce clientul pleacă din atelier, artizanul îi pregăteşte calapodul. La calapodul ales de client, se fac modificările cuvenite pentru a realiza un pantof pe măsură şi, binenţeles, pe placul clientului. Bespoke. Se adaugă, se taie, se ciopleşte. De pe calapodul astfel realizat, se scoate tiparul. Ulterior, de pe acest tipar încep să se taie părţile pantofului din pielea aleasă de client. Aceste piei sunt cusute împreună şi se trag pe calapod. În acest punct, artizanul poate aprecia deja dacă pantoful are acea formă frumoasă, atât de mult dorită de client.

Pantoful a luat naştere, a prins formă. Un aspect important este invitarea clientului de a vedea cum arată viitorul său pantof, înainte de a fi cusută talpa. O etapă foarte importantă, cusutul tălpii fiind etapa cea mai grea în construcţia unui pantof. Aici este nevoie de materiale bune şi mâini pricepute. Clientul vine şi probează. În caz că apar întrebări, artizanul care a realizat acest pantof este prezent, oferindu-i acestuia răspunsurile necesare. De asemenea, artizanul poate să vă facă şi un pantof de probă (ciornă), în încercarea de a vedea cât de bine este realizat calapodul, evitându-se astfel eventualele greşeli.

Cât durează construcţia unei perechi de pantofi bespoke? 

Răspunsul l-am dat mai sus, construcţia unui pantofii durând circa şapte (7) zile. Mă refeream doar la pantofi şi nu la „bespoke”. Deoarece bespoke înseamnă să realizezi întâi calapodul pe care urmează să fie făcut pantoful. Undeva văzusem o carte despre calapoade. Titlul ei era „Mai întâi a fost calapodul!”. Să adaptezi un calapod din plastic pe placul clientului poate dura doar câteva ore. Să ciopleşti un calapod din lemn durează cu mult mai mult. O zi, poate câteva zile… Ambele sunt bespoke, dar este o diferenţă chiar şi între ele. În general, oamenii îl apreciează pe cel din lemn. Vibrează întrun mod diferit faţă de cel din plastic, pielea aşezându-se mai uşor pe el.

Cum pot clienţii să-şi îngrijească pantofii lor bespoke?

Ei nu au decât să se folosească de ei. Din când în când să-i şteargă de praf şi să-i dea cu ceară. Odată la câţiva ani, mergeţi la artizan pentru a le schimba capacul de toc, tratând în acelaşi timp talpa cu ceară, sau pentru a vă pune un placheu din metal…. Pentru longevitatea unui pantof cel mai bine ar fi să aveţi mai mult de o pereche în garderoba dumneavoastră. În acest mod îi oferiţi posibilitatea de a se usca câteva zile la rând, prelungindu-i în acest mod durata de viaţă. Iar dacă mai aveţi şi şanurile din lemn, realizate special pentru pantofii dumneavostră…. sunteţi boier!

In final, nu ne rămâne decât să vă invităm să descoperiți pantofii realizați de domnul Valentin Frunză, accesând pagina oficială (www.valentinfrunza.com).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.