CUM ALEGEM SISTEMUL SURROUND

0
622

Horațiu Ionescu, reprezentant al Bang & Olufsen România și promotor al conceptului de “Casă Inteligentă”, ne-a oferit detalii referitoare la “drumul” pe care trebuie să-l parcurgem pentru a beneficia și acasă de cea mai bună calitate a sunetului în timpul audițiilor muzicale sau atunci când urmărim filmul preferat.

Soundvision

Ce este sistemul surround? Fără îndoială, cu toții am fost la cinematograf și am fost impresionați de efectele sonore ale filmelor de acțiune. Ei bine, acest fapt se datora emoțiilor suplimentare conferite de efectele acustice, mai precis a sunetelor care se auzeau de jur împrejur, adică “surround”. În fapt, sistemul surround, similar celui de la cinematograf, folosește o combinație de boxe audio plasate în jurul utilizatorului care sunt conectate la niște dispozitive speciale de distribuire a sunetului prin 6 sau 9 canale.

De ce sistem surround 5.1 canale (adică 6 boxe)? Utilizatorul, care stă comod pe canapea, trebuie să fie plasat în interiorul unui trapez cu bază mică în fața lui, care grupează: Televizorul, o boxă Centrală (care preia vocile în general – C), o boxă Față Dreapta (în engleză Front Right – FR), o boxă Față Stânga ( Front Left – FL), un Subwoofer (SW). Pentru efectele sonore care vin din lateral și spate există doi “sateliți”, adică Spate Dreapta (în imagine SR) și Spate Stânga (SL). În total 5 boxe care redau frecvențe medii și înalte, plus o boxă de sunete joase (bași), acel Subwoofer, adică 5.1.

Cum alegem puterea sistemului? În funcție de dimensiunea încăperii în care se plasează sistemul surround se alege și puterea boxelor. Sunetul este transmis prin mișcarea aerului din încăpere. Cu cât camera este mai spațioasă, adică conține un volum de aer mai mare care trebuie mișcat de difuzoarele boxelor, cu atât boxele trebuie să fie mai puternice, pentru a avea forța necesară mișcării aerului și a oferi un nivel sonor satisfăcător pentru utilizator. Dacă avem o încăpere cu suprafață de 20 – 30 mp, boxele pot avea putere în jur de 50W fiecare. Pentru cele cu suprafață de 30 – 60 mp, trebuie să aibă în jur de 100W fiecare, în timp ce în cazul celor de 100 mp și care au și o înălțime mai mare de 3 m, trebuie consultat un specialist din domeniu, care poate să recomande boxe cu specificație tehnică corespunzătoare (de obicei, cu boxe de 300 W și peste). Nu vă speriați de puterea sistemului! Sistemul surround trebuie să se audă bine, nu neapărat tare, iar calitatea boxelor presupune o putere controlabilă.

Soundvision

Ce buget trebuie alocat unui sistem surround? Dacă dorim o calitate bună a sunetului, combinată cu un design plăcut (altul decât cel de tip “cutie”) al boxelor, folosirea unei singure telecomenzi (e frustrant să ai 3-4 telecomenzi pe masă și să trebuiască să le folosești pe rând pe fiecare în parte) și eventual o integrare a aplicațiilor de streaming gen Netflix, Spotify, deezer, Tydal, i-Tunes, concluzia nu este greu de tras. Pentru un sistem corect configurat, bugetul alocat nu poate să coboare sub 10.000 de euro! Iată de ce: un AVR (Audio Video Receiver – surround sound processor) calitativ costă în jur de EUR 1500, iar un sound-bar performant aproximativ 1.700 euro. Apoi, nu trebuie să vă zgârciți când vine vorba despre subwoofer, prețul corect pentru o variantă performantă fiind de 1.600 – 1.800 euro. Boxele față costă aproximativ 2.500 de euro perechea, iar pentru cele spate (sateliții) fără 1.500 de euro nu scăpați. Dacă adăugăm cabluri de calitate (HDMI, CÂT 7, RCA), Acces Point bun pentru partea de wi-fi ajungem la totalul menționat mai sus.

Cu fir sau fără fir (wireless)? Bun, deși acum știm aceste detalii, nu fugim repede la magazin să cumpărăm sistemul până nu lămurim alte detalii importante, legate de transmiterea wireless a semnalului de la AVR la boxe sau dacă dorim boxe active (cu amplificarea încorporată) sau boxe pasive, “la vedere” sau încastrate în tavan/pereți. Dacă apartamentul/camera de audiție sunt în renovare, putem să facem un sistem surround conectat prin cabluri, pe care le putem introduce în spatele rigipsului, fără să mai avem astfel în cameră o “junglă” de cabluri, mufe și device-uri. Cablurile asigură o funcționare constant bună spre deosebire de varianta wireless (fără fir), care poate avea pierderi de semnal sau interferențe rezultatul fiind o funcționare discontinuă. De asemenea, boxele (pasive) încastrabile se pot încorpora în pereți sau în tavan (inclusiv Subwoofer-ul), nelăsând să se vadă nimic din sistemul audio. Dacă apartamentul/casa sunt finisate, atunci varianta wireless devine singura opțiune dacă nu se doresc modificări. Atenție, trebuie cumpărate boxe active care au nevoie de alimentare la priză de 220 V fiecare. Pentru bugete ridicate există variante de sisteme care au și finisaje constructive ale boxelor ce îmbină tehnologia înaltă cu materiale de calitate – lemn, aluminiu – ce se pot alege de către client exact așa cum se croiește costumul la croitor, pe “măsurile”, culorile și realizate din materialele preferate.

Soundvision

Setarea sistemului surround. Sistemul surround 5.1 poate fi setat datorită meniului AVR-ului sau al aplicației pentru smartphone disponibilă pe site-ul producătorului AVR-ului în așa fel încât sunetele unui film care este înregistrat în sistem Dolby Surround 5.1 să se concentreze în așa numitul “soft spot”, adică locul ideal de vizionare. Se pot seta: distanțele de la locul ideal la fiecare boxa, rolul jucat de fiecare boxă în sistem, volumul fiecărei boxe în parte. Aceste setări se pot face de către utilizator, dar există și presetări de sunet care generează niște scenarii de sunet în funcție de destinația vizionării: film, concert, petrecere, jocuri. Pentru cei care pot alocă bugete mai mari se poate opta pentru sisteme surround mai complexe: 7.2 sau Dolby Atmos 7.2.4. La sistemul 7.2 apar (în plus față de 5.1) doi sateliți pe linia mediană a trapezului și un al doilea subwoofer, iar la sistemul Dolby Atmos apar în plus față de 7.2, încă 4 sateliți pe tavan, deasupra locului ideal de vizionare. Atenție este important ca și sursă (filmul sau concertul) să fie înregistrată în codarea surround corespunzătoare sistemului pe care l-am intalat acasă! Vizionare sau audiție plăcută! Enjoy! Pentru mai multe detalii, contactați un reprezentant Soundvision sau accesați aici (www.soundvision.ro). Sursa: RBH Sound/Bang & Olufsen. Foto: Rusu Dumitru Costinel/Soundvision.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.