Share This Article
Covid-19, o problemă devenită deja globală, majoritatea oamenilor fiind obligați să stea acasă. Iar această pandemie ridică numeroase probleme în ce privește contactul fizic. Clar, nu este perioada cea mai sexy. Chiar dacă mulți dintre dumneavoastră sunt căsătoriți sau au un partener stabil, se naște o întrebare firească: putem face sex? Din documentarea mea – realizată în mare măsură din presa occidentală sau de peste ocean – majoritatea subiecților întrebați au răspuns ferm – “NU”.
Așa să fie? Ei bine, se pare că mulți dintre cei intervievați – prin sisteme electronice – au fost mai degrabă interesați de coronavirus și mai puțin de activitatea sexuală. O mare parte chiar au menționat igiena excepțională a mâinilor și distanțarea socială. Un virus despre care se știa foarte puțin în momentul răspândirii sale, ceea ce este oarecum firească această acumulare de cunoștiințe, chiar dacă recomandarea medicală – anunțată de autoritățile naționale – a rămas constantă: distanțare socială. Evident, am plecat de la ideea de prioritizare a nevoilor fiecăruia dintre noi, un proces care a condus inevitabil la următoarea întrebare: Ne dorim sex în această perioadă? Este greu de știut, mai ales că este o activitate intimă. Desi unele persoane se pot orienta către sex – pentru confort sau o distragere temporară de la stresul cauzat de pandemie – această perioadă este una fără precedent. Firesc, nu sunt disponibile foarte multe date despre comportamentul nostru în perioade de criză, momente în care depresia și anxietatea pot avea un effect negative asupra libidoului. De asemenea, există persoane fără un loc de muncă, iar șomajul poate afecta dorința sexuală (suprapusă peste perioada de izolare impusă de autorități). De altfel, genul de îngrijorări cu care se confruntă oamenii se regăsesc în foarte multe domenii: securitatea locurilor de muncă, sănătatea, grija pentru prieteni și familie, pensionarea și capacitatea de a avea access la îngrijire medical corespunzătoare, ca să enumăr câteva din grijile actualei perioade.
Un studiu realizat în China anului 2008 – ca urmare a cutremurului din Wenchuan – asupra sănătății reproductive a femeilor căsătorite a arătat că activitatea sexuală a scăzut semnificativ, și nu doar în săptămâna de după cutremur. Astfel, înainte de cutremur, 67% dintre femeile căsătorite au raportat că au făcut sex de două sau multe ori pe săptămână. La o săptămână după cutremur, această rată a scăzut la 4%. Până la 4 săptămâni, doar 24% au raportat că au făcut sex de două sau mai multe ori pe săptămână, cu mult sub nivelul de referință. Cu toate acestea, trebuie să menționez că un cutremur nu este același lucru ca o pandemie, se pare că este puți probabil ca activitatea sexuală să crească per total. Ce este considerat “sex sigur” astăzi? Riscul de infecție cu noul coronavirus începe imediat ce se apropie cineva de dumneavoastră la mai puțin de 1/1,5 metri, acesta putând fii transmis prin respirație, tuse sau strănut. De asemenea, poate fi luat prin atingerea unor obiecte deja infectate, lanțul de transmitere fiind complet. În ce privește activitatea sexuală, sursele consultate nu pomenesc de problemele apărute în urma acestei activități, chiar dacă riscul poate fi redus prin utilizarea prezervativului, apei și săpunului înainte și după raportul sexual. Nu se știe încă dacă Covid-19 este present în secrețiile vaginale sau ejaculare, dar el a fost identificat în scaun. Pe baza la ce se știe în present despre transmiterea virusului, sexul vaginal, anal sau oral par foarte puțin probabile să prezinte un risc semnificativ de transmitere.
Cine sunt cei mai siguri parteneri? Evident, cel mai sigur partener este cel cu care locuiți în acest moment, ambii trebuind să respecte recomandările pentru igiena mâinilor și distanțarea social. Cum nu se știe rolul jucat de sărut sau activitatea social (în transmiterea virusului), cel mai bun mijloc de prevenție este… să nu faceți sex. Riscul de îmbolnăvire poate crește, maia els dacă unul dintre parteneri a fost expus virusului. Recomandarea medicilor se îndreaptă spre somnul în dormitoare separate, dacă este posibil. De asemenea, dacă apartamentul sau casa dispune de mai multe băi, ideal ar fi ca fiecare dintre dumneavoastră să facă duș în baia proprie. Se pot utiliza “jucăriile sexuale”? Foarte probabil, jucăriile sexuale nu reprezintă o metodă de transmitere a Covid-19 dacă le-ați folosit numai dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă jucăriile sexuale au fost împărțite cu o altă/alte persoane, asigurați-vă că sunt curățate corespunzător – virusul putând rămâne active pe unele suprafețe mai mult de zece zile. De asemenea, este recomandat să nu folosiți dezinfectant de mână inainte de utilizarea jucăriilor sexuale, acesta putând devein iritant pentru penis, vagin sau rect. Totodată dacă doriți să cumpărați o jucărie nou, modalitatea cea mai sigură o reprezintă comerțul electronic. Totodată, la primirea acesteia, nu uitați să vă spălați pe măini după deschiderea cutiei de livrare (utilizând mănuși în deschiderea ei).
O ultimă întrebare al materialului nostru este despre “Cum va arăta siguranța sexului în viitor”? Momentan, dacă dumneavostră prezentați un risc ridicat de infecție, cel mai corect ar fi să luați măsuri suplimentare pentru a reduce transmiterea acestuia – renunțând astfel la sărut sau sex – dormind în dormitoare separate. Totodată, nimeni nu știe în prezent dacă ne putem satisfce dorințele sexuale după trecerea pandemiei, existând o preocupare destul de mare din partea autorităților pentru o potențială creștere a riscurilor post-coronavirus. Deocamdată, coronavirusul ne-a adus mai puține relații sexuale – indiferent dacă avem sau nu un partener – sau a lipsei dorinței pentru o persoană. Chiar dacă în această perioadă este benefică distanțarea social, cu atât mai repede ne dorim să revenim la viața dinaintea acestei pandemii, de ieșirle alături de prieteni și, de ce nu, de cunoașterea unui nou partener sexual. Nu știu dacă am reușit să răspund la întrebarea despre sexul în perioada pandemiei, dar… consider că este o abordare firească despre problemele care ne frământă pe fiecare dintre noi odată cu izbucnirea Covid-19.