Share This Article
Covid-19 a devenit o realitate cotidiană, 2020 fiind deja unul dintre cele mai dure perioada din viața noastră. După incendiile care au marcat Australia, Brexit-ul și acum Pandemia, industria modei se află într-un moment extrem de greu, numeroase mărci neștiind exact cum vor recupera această perioadă. Astăzi, marile magazine se luptă mai mult ca oricând, existând deja numeroase etichete care au depus dosarele de faliment.

Conform unui studiu realizat în occident, deși comerțul electronic a continuat să crească în lunile de izolare, el se află pe o pantă descendentă. În special în industria modei, aici fiind înregistrată o scădere anuală de aproximativ 20%. Evident, comerțul electronic a fost o concurență semnificativă pentru marile lanțuri de magazine timp de mai mulți ani, șansele de supraviețuire a acestora fiind reduse de Covid-19. Un alt studiu – realizat de Alvarez & Marsal – a relevat faptul că jumătate din comercianții cu amănuntul din marea Britanie ar putea dispare din cauza Covid-19, vânzările offline preconizând scăderi de până la 70% în această perioadă.

Iar exemplele sunt numeroase pe întreg teritoriul Regatului Unit: rețeaua Debenhams a numit administratori speciali, în speranța că aceștia vor reuși să salveze multe din magazinele din Marea Britanie, chiar dacă unsprezece locații din Irlanda ar trebui închise (deja). De asemenea, rețelele Oasis și Warehouse au anunțat că vor urma același traseu, decizie care va conduce la pierderea a numeroase locuri de muncă (aproximativ 2000). Totodată, TK Maxx și Net-A-Porter au luat decizia de a suspenda pe o perioadă nedeterminată operațiunile de comerț electronic, în timp ce Next a decis să închidă tranzacțiile online, protejând astfel personalul angajat în depozite.

În Statele Unite, True Religion a depus cererea pentru protecție în cazul falimentului, urmată rapid de retail-erul Neiman Marcus – devenit primul mare grup care a depus cererea de faliment – și cea mai veche companie din segmentul masculin de modă, Brooks Brothers. Menționând aceste probleme, Geoffroy van Raemdonck (Președinte și Director General al Neiman Marcus) a explicat: “Aceasta nu este o lichidare a activității noastre. Este pur și simplu un proces care permite companiei noastre să atenueze datoriile, să acceseze capital suplimentar pentru a conduce afacerea în aceste perioade provocatoare și să creeze o companie mai puternică”.

O altă companie, Bergdorf Goodman, a depus o cerere de protecție a falimentului, o acțiune care le va reduce substantial datoriile existente acum și le va oferi acces la o sumă semnificativă de finanțare pentru a asigura continuitatea activității. Până acum câteva luni, provocarea pentru majoritatea marilor retal-eri era să se adapteze la ideea de comerț electronic. Astăzi, cel mai probabil va fi un progres al comerțului electronic, un demers care va oferi dezavantaje suplimentare magazinelor offline. Însă, un lucru este sigur: marile magazine trebuie s-și intensifice demersurile pentru a ieși din criză și de a face față mărcilor vândute exclusiv online și a comercianților de lux.
Detalii aici: McKINSEY