Corpul uman în cea mai perfectă formă

0
232
Helmut Newton & Elsa Peretti

Corpul uman (în special al femeilor) este asociat adesea cu formele întâlnite la unele dintre cele mai iconice automobile. Este cazul și în materialul nostru, la baza acestui articol regăsind una dintre cele mai spectaculoase autoturisme: Aston Martin DB4 GT Zagato. Poate cel mai satisfăcător aspect al practicării sportului o reprezintă – după ce a transpirat, chinuit și încercat toate modalitățile de a depăși limitele – clipa când corpul începe să răspundă perfect, să simtă tensiunea fiecărui mușchi și frumusețea intrinsecă a mecanismului bine uns.

Aston Martin DB4 GT Zagato

Astfel, Aston Martin DB4 GT Zagato devine o “piesă de îmbrăcăminte” întinsă perfect pe mușchii unui atlet bine antrenat, un trup care devine o oglindă a mișcării mecanice, precum și curbele care sunt expresia unei tensiuni bine echilibrate. O linie care se termină sub impulsul violent al proporțiilor, arătând de ce este capabilă, chiar dacă rămâne nemișcată, ca o feline pregătită să-și atace prada. Născut din încercarea de a stopa hegemonia în sportul cu motor al autoturismului Ferrari 250 GTO, acest model nu și-a atins niciodată ținta; pe de altă parte, sub lumina blițurilor, automobilul apare în toată splendoarea lui, o compoziție echilibrată în care formele aduc subtil cu tendoanele flexate – pregătite pentru accelerație – o creatură adaptată la vitezele extreme. Iar Helmut Newton știe bine această frumusețe extremă care locuiește într-un corp atât de bine sculptat; în viața lui artistică, fotograful de origine germană și-a imortalizat obsesia pentru corpul – predominant feminin – mereu perfect.

Helmut Newton & Aston Martin DB4 GT Zagato

Suprarealist, deranjant câteodată, chiar pervers de fascinant în anumite momente, în operele fotografului regăsim plăcerea observației pe care acesta o are asupra modelului imortalizat și a mijloacelor prin care el își expune concepția despre artă. El a reușit să surprindă imagini iluzorii, cu substrat erotic clar, dar care a fost totuși negat de expresia indiferentă, aproape hieratică, a protagonistelor feminine, care l-au îndepărtat de orice vulgaritate. În această fotografie, Helmut Newton ne prezintă frumosul corp al modelului și, ulterior, designer-ului de bijuterii Elsa Peretti, aceasta fiind imortalizată într-o imagine care-i surprinde picioarele lungi, cu o linie a formelor desenate sub lumina orizontului american, sub care se simt mușchii bine lucrați. Este o ipostază des apărută în paginile revistelor pentru bărbați – precum Playboy – modelul oferind iluzia unui personaj dintr-un alt timp și loc, pentru care suntem solicitați să ne imaginăm un anumit context, o poveste și, mai presus de toate, o frumusețe extremă. Detalii aici: HELMUT NEWTON

Mai multe informații aici: WHEELS 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here