Home TOSCANA Cinci piese de artă etrusce din Toscana

Cinci piese de artă etrusce din Toscana

0
51
Cinci piese de arta etrusca

A început sezonul de toamnă. O perioadă marcată de culesul viței de vie, de călătorii de degustare a vinurilor, brânzeturilor și a uleiului de măsline în provincia Toscana. Cu toate acestea, o lume divină – populată cu figuri demonice – cu urne bogat decorate și sarcofage ce portretizează personalități de seamă ale perioadei etrusce, scene de vânătoare, muzică și dans, te așteaptă să o descoperi. Fie că vorbim aici piese din bronz, alabastru sau piatră, lumea mitologiei etrusce este mai vie ca niciodată pe meleagurile Toscanei. Există nenumărate opere de artă ce au supraviețuit din epoca când etruscii stapaneau acest teritoriu, urmele trecutului putând fi admirate în muzeele și necropolele întinse de-a lungul întregii provincii Toscana.

Tomb of the Infernal Chariot

Începem în Sarteano, aici regăsind extraordinarul “Tomb of the Infernal Chariot” ce datează din secolul al IV-lea (î.e.n.) și este localizat în “Pianacce Necropolis” – fiind deschis pentru vizite numai cu rezervare prealabilă la Muzeul Arheologic din Sarteano – aici putând fi vizionată și o replică în mărime naturală a mormântului antic. În mormânt, puteți admira splendidele picturi cu care este decorat, un exemplu al artei etrusce ce a fost dedicată tarâmului divin. În prima scenă, vom observa un demon roșcat ce conduce un car tras de doi grifoni și doi lei, aceștia fiind înconjurați de un nor negru, în timp ce pe același perete se regăsește o pictură ce îi reprezintă pe cei decedați (ei sărbătorind viața de apoi); peretele opus este dedicat unei imagini ce reprezintă un șarpe (impresionant prin dimensiune) cu trei capete.

Urna degli Sposi (Urn of the Spouses)

Mergând spre Volterra, vom întâlni unul dintre cele mai importante muzee arheologice din Toscana: “Guarnacci Etruscan Museum” – gazda unei imense colecții de obiecte de artă din perioada etruscă – acesta fiind situat în “Palazzo Desideri Tangassi”. Printre obiectele expuse, regăsim una dintre cele mai faimoase opere – denumită “Urna degli Sposi” – un sarcofag ce reprezintă un cuplu căsătorit, așezați pe un pat, ei fiind înfățișați țînându-se în brațe pentru eternitate.

Ombra della Sera (Shadow of the Evening)

“Muzeul Etrusc” din Volterra adăpostește o piesă de artă unică, cu o formă simplă și aproape contemporană: o opera votivă din bronz, cunoscută sub numele de “Ombra della Sera”. O capodoperă a cinci artei etrusce, obiectul de artă realizat în secolul al III-lea (î.e.n.) prezentând o figură masculină alungită, ca o “umbră de seară”.

Chimera di Arezzo

O altă lucrare emblematică a perioadei etrusce este “”Chimera di Arezzo”, o piesă de artă realizată în bronz – descoperită în anul 1553 lângă Arezzo – ea fiind adăpostită astăzi de “Muzeul Național de Arheologie” din Florența. Piesa de artă datează din secolul al IV-lea (î.e.n.) și prezintă cinci un animal mitologic cu trup și cap de leu, capul unei capre pe spate și un șarpe în loc de coadă.

Sphinx of Chiusi

În sfârșit, ultima piesă pe care o supun atenției dumneavoastră este datată între 570 – 560 (î.e.n.), constituind una dintre cele cinci cele mai importante obiecte de artă etrusce pe care o deține “Muzeul de Arheologie” din Chiusi – un oraș istoric etrusc unde, conform legendelor, a fost localizat “Labirintul din Porsenna” – locul unde era găzduită o comoară mitică. În realitate, este foarte posibil ca acest labirint să fi fost un apeduct etrusc, astăzi el fiind deschis vizitatorilor interesați să observe modul cum a fost realizată această construcție subterană, locul de pornire fiind localizat în muzeul catedralei.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here