Share This Article
Despre Château de Versailles nu are sens să povestim, fiind bine-cunoscut pentru frumusețea clădirilor și grădinilor sale. Ca orice monument istoric, acesta se bucură de atenția celor care vor să-i redea frumusețea din epoca lui Louis XIV!
Este și cazul Francis Kurkdjian, o casă de parfumuri care a oferit sprijinul său în crearea “Grădinii Parfumierului”. Situată în Châteauneuf Orangerie – în jurul Palatului trianon – această grădină va găzdui sute de plante utilizate în producția parfumurilor. Bine de știut, grădina urmează să fie deschisă publicului în primăvara anului 2023. Inspirația grădinii a fost regăsită în faimoasele ornamente din secolul al XVII-lea.
Începutul
Această grădină excepțională urmează să găzduiască specii tradiționale, precum trandafiri sau iasomie, alături de plante precum ciocolata sau mărul. De asemenea, oaspeții vor regăsi aici și așa-zisele plante mute: zambile, bujori sau violete. Cei care trec pragul grădinilor vor avea posibilitatea să afle despre bogata istorie a parfumurilor a Château de Versailles. O epocă marcată de personalitatea regelui Louis al XIV-lea.
În secolul al XVII-lea, pe măsură ce regale comanda lucrări la Palatul Trianon, florile începeau să devină o modă. Iar grădinile Trianon au beneficiat din plin de numeroase specii de flori plăcut mirositoare. Totodată, la curtea prezentă la Versailles începea să înflorească pasiunea pentru parfumuri. Treptat, palatul regal devine leagănul unora dintre cele mai renumite parfumuri de la finalul secolului al XVII-lea încoace.
Patronajul
Afinitatea lui Francis Kurkdjian cu Château de Versailles se regăsește la începuturile carierei sale în lumea elegantă a parfumeriei. La câțiva ani după aboslvirea școlii de parfumerie din Versailles, el a create Sillage de la Reine al Marie-Antoinette. Este o aromă care are ca punct de plecare documente de arhivă, conform celor doi fondatori ai Casei. Odată cu “Grădina Parfumierului”, vizitatorii vor descoperi Palatul dintr-o altă perspectivă.
Detalii aici – JARDIN