Atunci când vorbim de creativitate și comfort într-un mix adaptabil zilelor noastre, dar în permanentă schimbare de la un sezon la altul, lumea modei nu încetează să ne surprindă. Casa Chanel este deja cunoscută pentru alegerile inedite pe care le face în fiecare sezon, atât în materie de creații vestimentare cât și în privința decorurilor spectaculoase. Un vechi templu egiptean a asigurat decorul celei mai noi prezentări a casei Chanel, cadrul fiind asigurat de “The Metropolitan Museum of Art” din New York.
Colecția a debutat cu un spectacol vizual impresionant, într-o defilare de articole vestimentare strălucitoare și bijuterii îndrăznețe. Pentru această prezentare de modă, casa franceză a recreat “Templul lui Met” din Dendur – un monument egiptean ce datează din secolul al X-lea î.Hr. – reușind să surprindă atât publicul prezent, cât și întreagă lume, creând un cadru perfect pentru debutul colecției Chanel 2018/19 Métiers d’Art. Cu un gust desăvârșit pentru show-urile elaborate, Karl Lagerfeld (Directorul Creativ al casei Chanel) a ales templul din gresie decorativă drept fundal pentru prezentare, precum și pentru a pune în valoare stilul egiptean ce și-a pus amprenta asupra pieselor vestimentare.
“Civilizația egipteană m-a fascinat întotdeauna: mă inspiră o idee, încercând totodată să o transpun în realitate”, a menționat K. Lagerfeld într-o declarație acordată presei. Articolele vestimentare poartă urmele unui stil regal, cu imprimeuri geometrice îndrăznețe și accesorii pline de culoare ce sunt prezente în întreaga colecție, alături de o mulțime de alte piese în texturi și nuanțe strălucitoare (aurii ). Tonurile de beige sunt însoțite de tweed-ul în nuanțe de alb și negru, alături de texturi surprinzătoare de mohair, aur și bumbac. “Cred că imaginea acestei colecții este dată în mare măsură de rafinamentul pieselor vestimentare, văzută de aproape ea reușind să impresioneze cu adevărat prin frumusețea detaliilor”, adaugă Karl Lagerfeld.
Printre accesorii regăsim reprezentările unui scarabeu, un motiv decorativ prezent în cadrul colierelor, cataramelor, cerceilor sau a genților de mână, în timp ce machiajul modelelor este inspirat din “Ochiul lui Horus”. De asemenea, printre cei prezenți pe scenă l-am regăsit și pe artistul american Pharrell Williams – prezent în urmă cu circa o lună la prezentarea unei colecții-capsulă Chanel din Thailanda – machiajul purtat de acesta fiind inspirat de vechii Faraoni ai Egiptului, în timp ce piesele vestimentare abundă în ornamente multicolore. Alte caracteristici ale articolelor vestimentare din acest an sunt inspirate din silul stradal al orașului New York, tricouri cu imprimeuri și denimul în două-piese fiind purtate de modelul Kaia Gerber.
“New York-ul este un oraș plin de energie, un loc unde culturi diferite sunt topite și uniformizate printr-un mix interesant, ceea ce este foarte stimulant”, adaugă Lagerfeld. De altfel, prezentarea realizată în cadrul “The Metropolitan Museum of Art” marchează cea de-a XVII-a ediție a prezentării anuale “Métiers d’Art”, un eveniment ce are loc întotdeauna în luna decembrie, în afara show-urilor sezoniere. În fiecare an, un alt oraș oferă cadrul desfășurării acestui eveniment important, anterior fiind alese locații precum Tokyo, Monte Carlo, Moscova, Londra sau Shanghai (Chanel produce “Métiers d’Art” pentru a sărbători colaborările sale cu o serie de case de modă, ateliere de artă și producători din Europa).
Douăzeci și șase de producători – printre care se numără companii care realizează broderii, obiecte din aur sau turnătorii – formează Chanel Paraffection, o subsidiară lansată pentru a încuraja și conserva produsele fabricate artizanal. “Este un produs artizanal în cel mai bun sens al cuvântului, pentru că în artizanat regăsim tot ceea ce înseamnă Artă”, a menționat domnul Lagerfeld. “Arta de a face bine. O artă aplicată. Și este chiar uimitoare”, adaugă Karl Lagerfeld. Show-ul prezentat la “The Metropolitan Museum of Art” a fost unul monumental, Chanel fiind cel de-al doilea mare brand de modă care prezintă în cadrul acestui muzeu, după spectacolul oferit de Valentino în 1982.
Cu toate acestea, instituția este strâns legată de lumea modei – găzduind anual “The Gala Met” – show-urile găzduite aici constituind punctul culminant în calendarul industriei. Oficial, evenimentul este cunoscut sub numele de “Costume Institute Benefit”, tematica aleasă fiind aliniată cu expoziția ce are loc pe Fifth Avenue în fiecare primăvară. Un exemplu este oferit de expoziția organizată la începutul acestui an, evenimentul având ca punct central moda și influențele catolicismului asupra ei, în timp ce anul viitor va explora estetica și umorul de tip “Camp”. Mai multe detalii aici (www.chanel.com).