Cesare Attolini…. despre Masseria Brancati

0
33

Cesare Attolini ne prezintă un patrimoniu istoric care se întinde pe o suprafaţă vastă în inima “Monumental Olive Tree Plains” sau Câmpia Măslinului Monumental chiar la mărginimile comunei Ostuni, Italia. Privirea sa profundă este aceea a unui om autentic. Cuvintele sale alese cu mare taină, povestesc despre o pasiune viscerală pentru pământul mult iubit. Un pământ roşu, de un roşu intens, trepidant şi aprins. îl întâlnim în acest mediu fascinant pe Corrado Rodio, în centrul unui parc de o valoarea inestimabilă care se mândreşte cu peste 800 de măslini monumentali, inclusiv “Il Grande Vecchio”, posibil unul dintre cei mai vechi măslini din Apulia.

Corradi Rodio & Cesare Attolini

Câmpia în care se află Masseria Brancati este cunoscută în întreaga lume drept un sanctuar al măslinilor antici, câţiva dintre ei atingând vârsta de 3000 de ani. Corrado Rodio ne povesteşte despre ultimele săpături arheologice efectuate în zona aşezărilor Messapian, au fost descoperite adânc îngropate în morminte, lanterne cu ulei şi adevărate şanţuri cu măsline, demonstrând cultivarea măslinilor încă de dinaintea Imperiului Roman. Ferma a fost construită şi reconstruită în diferite epoci deasupra unei vechi mori de măsline subterane. A fost, probabil, o mică peşteră naturală care ulterior a fost extinsă în perioada Imperiului Roman şi mai târziu, în Evul Mediu […].

Cesare Attolini (Masseria Brancati 1)

Masseria Brancati face parte din patrimoniul familiei încă de la începutul anilor 1800, atunci când ferma a fost achiziţionată de către strămoşii lui Corrado Rodio. Evident, ”sunt singurul din familie care a produs într-o adevărată cooperativă şi asta pentru că posed o dragoste nemărginită pentru această fermă, refuzând să construiesc o nouă fabrică de ulei, alegând să o restaurez pe cea veche. Aceasta îmi doresc să fie moştenirea lăsată copiilor mei, o structură autentică pentru generaţii ce vor urma.” Vorbim de asemenea despre plantaţie care numără nu mai puţin de 1000 de măslini antici, dintre care 800 au fost declaraţi ‘monumentali’ de către autorităţile regiunii Apulia […].

Cesare Attolini (Masseria Brancati 2)

Majoritatea acestora datează din epoca romană, iar unele dintre ele sunt chiar mai vechi de atât.  Plantația romană, așa cum este descris de agronomul roman Columella, este confirmată de faptul că au fost plantate la intervale regulate de aproximativ 60 de metri romani, aproape 17 metri liniari. Între timp, copacii mai în vârstă au o plasare mai dezordonată. Soiul identificat cu măslinii monumentali are denumirea de ‘Ogliarola Salentina’. A fost probabil aleasă datorită maturării eşalonate, care începe în octombrie şi se încheie în aprilie. Dat fiind faptul că prelucrarea la acea vreme a fost foarte lentă, acest lucru a permis conservarea naturală a produsului în fabrică […].

Cesare Attolini (Masseria Brancati 3)

Corrado a menţionat inclusiv rutina zilnică a familiei pentru a asigura patrimoniul Italian autentic pe care Masseria Brancati îl reprezintă în secolul XXI. El ne spune că pentru a cultiva plante antice este nevoie de o organizare titanică, mână de lucru şi o slăbiciune pentru munca grea. Recoltarea necesită o atenţie sporită. Nu se pot folosi instrumente moderne deoarece ramurile principale s-ar rupe, aşa că, pentru a produce ulei de înaltă calitate se folosesc un fel de piepteni pneumatici de mici dimensiuni, care au costuri mult mai mari, dar a căror utilitate este de neînlocuit. Monitorizarea copacilor trebuie făcută zilnic, iar asta pentru că aceste plante au numeroşi inamici. Articolul poate fi citit integral în ediția No. 41 a The Gentleman’s Journal.

CesareAttolini.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here