Casa din Plai, oază de linște

0
811

The Gentleman’s Journal a avut plăcerea de a discuta cu un cuplu de antreprenori care au inaugurat anul acesta un proiect realizat cu fonduri europene în Proviţa de Sus – Casa din Plai.

Andrei şi Simona reprezintă un cuplu model aş putea spune, căci într-un moment critic al emigrărilor românilor peste hotare, ei au hotărât să pornească un business în ţara lor, în ţara noastră, primând asupra principiilor care ne împing înainte.

Acum, dincolo de curaj, suntem conştienţi că există şi alte ‘condimente’ care implică un proiect al unei pensiuni cu fonduri europene, într-o zona precum Provita de Sus unde intervenţia omului din punct de vedere turistic, nu există, însă ca în multe alte locuri frumoase din România, promite îndestulat.

Andrei lucrează de treisprezece ani în domeniul financiar, ba chiar punctează faptul că este la aceeaşi firmă încă de la început, iar partenera sa Simona, pe lângă faptul că este o mămică ambiţioasă şi plină de idei, explorează în prezent domeniul vast al vânzărilor. Ȋmpreună au incheiat un proiect extrem de interesant şi curajos, care s-a întins pe o perioadă de 5 ani.

Casa din Plai, numele pe care îl poartă conacul construit de cei doi îşi are locul în comuna Proviţa de Sus, o zonă de deal care face parte din judeţul Prahova, formată la rândul ei din mai multe sate: Izvoru, Plaiu, Proviţa de Sus (reşedinţa) şi Valea Braiului, însă noi ne vom concentra informaţia în jurul conacului aflat chiar la intrarea în satul Plaiu, de unde provine şi numele.

Pentru început am discutat cu cei doi despre proiect, cum a început totul şi ce i-a făcut să se avânte pe teren atat de anevoios? Andrei: “Ideea  proiectului Casa din Plai a venit destul de firesc zic eu, aveam o casă clădită de către părinţii mei şi lăsată moştenire, iar în detrimentul ideii de a o vinde, am hotărât să o transform într-o pensiune, într-un conac cu scopul de a găzdui turişti pasionaţi de linişte şi natură. Cunosc zona de aproape 30 de ani, simt că mi-am petrecut întreaga viaţă acolo, iar acest aspect a fost fundamental atunci când am ales să mă implic în acest proiect. Este o zonă absolut superbă, iar faptul că nu este încă, un loc bătut zilnic de turişti îl face deosebit de special, căci totul este nou pentru cei care poposesc aici, iar noi suntem capabili să-i ajutăm să aibă o experienţă de neuitat. Specificul locului şi obişnuinţa terenului, pe care le am la îndemână, m-au inspirat să continui.”

Conştienţa locului retras în care se află Casa din Plai i-a făcut pe Andrei şi Simona să gândească şi avantajele pe care le oferă zona, spre deosebire de Valea Prahovei, subliniind faptul că, pentru bucuresteni cel puţin, este un loc foarte uşor accesibil, fără să fi nevoit să te îmbarci la un drum de lungă durată. Un lucru curios pe care l-am observat atunci când m-am reîntors în Proviţa de Sus după mulţi ani, sunt locuinţele luxoase, ori, foarte puţine încadrându-se în termenul “casă bătrânească”. Investiţia există, iar întrebarea era de unde? Aceste vile în cauză sunt investiţii bucureştene, însă folosite drept case de vacanţă, în ciuda faptului că multe ar putea găzdui cu uşurinţă turişti pentru două treimi din an. A: “Nu ştiu dacă ar fi fost atât de uşor pentru ei, este o bătaie de cap serioasă atunci când vorbim de întreţinere, iar noţiunea business-ului nu este îmbrăţişată de către oricine. Eu am o teorie demonstrată aritmetic, prin care pot dovedi că nu merită să ai o casă de vacanţă, vreodată. Indiferent de statutul social. Mai exact, cu banii pe care îi cheltui pentru a construe şi întreţine, poţi vizita în fiecare weekend, timp de 50 de ani, alt loc din tara.” Articolul poate fi citit integral în numărul curent al The Gentleman’s Journal. Detalii despre Casa din Plai sunt disponibile AICI. Foto: Rusu Dumitru Costinel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.