Share This Article
Cafeaua este una dintre băuturile perioadei moderne, nelipsită la birou, acasă sau la întâlnirile cu prietenii. Un liant al socializării, cafeaua este astăzi prezentă în casele noastre sub diferite forme, fiind consumată în funcție de gusturile fiecăruia dintre noi. Cum ne aflăm în plin sezon de vară, vom încerca să vă familiarizăm cu patru sortimente de cafea rece – consumate la nivel internațional – fără a sacrifice aromele și gustul acestei băuturi speciale, chiar dacă nu vă aflați pe o plajă însorită.

Caffè in ghiaccio – dacă ajungeți în zona orașului Lecce, este bine de știut că această cafea constituie unul dintre simbolurile sub-regiunii Salento – care combină espresso, gheață și lapte de migdale – acest produs fiind un must în timpul orelor petrecute pe plajele însorite din sudul Italiei. O băutură inventată de Antonio Quarta (acum mai bine de 70 de ani), istoria cafelei fiind povestită de Edoardo Quarta – din cunoscuta familie de prăjitori de cafea din Salento – de-a lungul timpului aceștia creând propria linie de cafea, denumită Edo Quarta Specialty Coffee. Bunicul său era singurul care distribuia gheață în Lecce – într-o perioadă când nu erau în toate casele frigidere – majoritatea oamenilor venind la micul său bar să ridice pungile cu gheață. Odată cu afluxul de oameni, el a avut ideea de a combina bucățile de gheață – sparte în fragmente neuniforme – cu cafeaua espresso. Astăzi, cafeaua rece utilizează cuburi de gheață, dar rețeta băuturii este întotdeauna aceeași: simplă și delicioasă.

Kombucha – o băutură născută în Manciuria (o regiune situate ăn nord-estul Chinei), ea a fost apreciată pentru proprietățile sale, atât de mult încât a călătorit curând în întreaga lume. Situată printre cele mai vechi băuturi fermentate din istoria umanității, Kombucha pare să fi revenit în vogă, astăzi ea fiind produsă în diferite variații. În mod traditional, această băutură este preparată cu ceai sau diferite infuzii, dar există și cei care au încercat (cu succes) să o realizez pornind de la cafea: Michele Valotti (bucătarul La Madia din Brione) și Cesare Rizzini (Alimento din Brescia) au creat un spațiu multi-funcțional – care combină pizzeria, panificație și gelaterie – cu accent deosebit pe lumea produselor fermentate. Împreună cu cei Le Piantagioni del Caffè, cei doi au creat o băutură rece, servită alături de cuburi de gheață, folosită ca bază pentru diferite cocktail-uri (ea putând fi păstrată timp de aproximativ trei luni).

Cascara – în ciuda faptului că fructul este cel mai consumat, coaja boabelor de cafea poate fi și ea folosită pentru a crea un produs cu gust unic, la jumătatea distanței dintre cafea filtrate și ceai, rezultatul fiind o infuzie obținută din cojile uscate. Băutura rezultată poartă numele de Cascara (“coajă” în limba spaniolă) și, deși provine din aceeași planta, ea are un profil și gust aromatic total diferit. Note de hibiscus, petale de trandafir, fructi roșii, mango, arome exotice și florale sunt nuanțele care se regăsesc în gustul acestei băuturi. Un preparat care poate fi găsit în Italia, el putând fi savurat atât cald, cât și rece… ca o băutură alternativă de vară.

Cà phê đá – în fine, ajungem și la ultima băutură de vară. Denumită “Cà phê đá”, această băutură este una dintre cele mai vechi forme de cafea refrigerate din istorie, produsul fiind (deja) prezent în a doua jumătate a secolului XIX în Vietnam, una dintre cei mai mari producători de cafea din lume. Baza o reprezintă o cafea neagră prăjită, grosieră, extrasă cu ajutorul unei prese franceze. Ca și în cazul “Caffè in ghiaccio”, există un element dulce – în acest caz fiind laptele condensate – la care se adaugă gheață. De proveniență vietnameză, această băutură a început să se răspândească la nivel internațional la începutul secolului XX – ajungând până în America de Sud – ea reușind să dea naștere și altor produse, precum Cafè Helado. În speranța că v-am făcut curioși în privința acestor sortimente de cafea, nu-mi rămâne decât să vă invit să le degustați atunci când ajungeți în diferite destinații de vacanță!
Sursă documentare: GAMBERO ROSSO/EDO QUARTA