Bvlgari, Tribute to Femininity

0
27
Tibute to Feminnity

Bvlgari – Pentru prima dată în istoria sa, Muzeul Kremlinului găzduiește o expoziție retrospectivă, casa Bvlgari prezentând bijuterii realizate în peste o sută treizeci de ani de existență. Peste patru sute de piese unice vor fi expuse în sala de expoziție a Palatului Patriarhului, multe dintre ele fiind parte a Bvlgari Heritage, alături de acestea regăsind și din numeroase piese ce fac parte din colecții particulare din întreaga lume.

Obiecte realizate pe parcursul a decenii întregi, începând cu cele mai vechi – realizate în tradiția Neo-Greacă de fondatorul companiei, dl. Sotirio Bulgari, în anii 1870/1890 – inclusiv piesele luxoase ale epocii “Dolce Vita”, produse între anii 1950/1960, precum și extraordinarele opere ale anilor 1970/1990. Istoria mărcii este strâns legată de femei legendare, precum Anna Magnani (muza cineaştilor Roberto Rossellini şi Pier-Paolo Pasolini), Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, Ingrid Bergman, Gina Lollobrigida, Monica Vitti sau Sophia Loren, reflectată de multitudinea de bijuterii care au exprimat o imagine carismatică și un caracter inimitabil al acestor femei. Intitulată “Tribut adus Feminităţii”, expoziția relatează vizitatorilor istoria întinsă pe parcursul a aproape două secole a casei de bijuterii Bulgari (deţinută în prezent de grupul LVMH). Această expoziţie este “cea mai bogată din toate timpurile” pentru casa Bvlgari, prezentând în acelaşi timp “pietre preţioase excepţionale şi modele legendare“, menționează domnul Jean-Christophe Babin (CEO în cadrul Bvlgari).

De altfel, el a subliniat că palatul Kremlingăzduieşte în acest moment una dintre cele mai bogate colecţii de bijuterii din lume“. “Ruşii au o mare cultură a artei, bijuteriilor și arhitecturii (nu orice fel de arhitectură), căci există aici o foarte puternică influenţă bizantină”… ce poate fi regăsită şi la baza istoriei casei noastre, “Compania fiind înfiinţată în 1884 (în Italia) de Sotirio Bulgari, un antreprenor de origine greacă”, adaugă domnul Jean-Christophe Babin. În ce privește expoziția, trebuie spus că susceptabilitatea la experimente, creativitate și inventivitate, se identifica sub numele Bvlgari, ele fiind prezentate în largi complexe de lucrări, demonstrând astfel originalitate și curaj surprinzător în interpretarea motivelor și a temelor familiare. O bogăție extrordinară de culoare este regăsită în diferitele pietre cu care se lucrează, inclusiv în cabochon (o piatră ușor de modelat și lustruit), amestecul de culoare neașteptat și în combinația de materiale prețioase și semi-prețioase. Este ceea ce se observă în colecția de ceasuri “Serpenti”, dezvoltată de Bvlgari la mijlocul anilor 1940. Un simbol al rădăcinilor romane ale mărcii, reflectând în același timp estetica secolului al XX-lea, în primul rând datorită construcției ce a implicat tehnologia “Tubogas” (tubul de gaz – trad. red.), banda flexibilă din metal prețios îmbrățișând încheietura mâinii și terminându-se cu ceasul propriu-zis.

Ceea ce a permis unei varietăți nenumărate de materiale să fie utilizate în realizarea a numeroase piese: emailuri, pietre prețioase, aur polișat. De asemenea, modele ce amintesc de tradițiile antice au fost încorporate într-o altă colecție a casei Bvlgari – create la mijlocul anilor 1960: “Monete”. Folosind monede grecești, romane și persane – de o valoare istorică inestimabilă – Bvlgari a creat piese extraordinare, în designul colecției regăsind efigiile unor împărați care au marcat istoria omenirii. Totodată, plecând de la colecția “Monete”, artiștii anilor 1975 au ales să utilizeze sigla companiei în designul primelor ceasuri produse de casa Bvlgari, acestea dovedindu-se a avea o cerere neașteptat de mare în rândul admiratorilor mărcii. Anii 1980 aveau să aducă mărcii câteva noutăți originale, inovatoare, devenite succese într-un timp extrem de scurt, și anume – combinația de materiale prețioase și mătase în coliere, precum și formarea de compoziții de ornamente din module individuale – metale, diferite pietre prețioase și montajul în stilul travertinului cu care este pavată Roma: colecția “Parentesi”. Aceste obiecte au fost produse în mai multe combinații, începând cu diamante și terminând cu hematite și corali. În anii 1990, experimentele întreprinse de Bvlgari – privind introducerea de noi materiale în compoziția bijuteriilor – au culminat cu crearea unei uimitoare colecții ce utiliza porțelanul alb: “Chandra”, un cuvânt ce desemnează “Luna” în limba sanscrită. În fine, dacă aveți drum la Moscova (până în dată de 13 ianuarie 2019), nu ratați o expoziție deosebită, evenimentul dezvăluind evoluția designului în cadrul casei Bvlgari, demonstrând încă odată că moștenirea artistică rămâne o pagină vie în istoria artei bijuteriilor pe tot parcursul secolului al XX-lea. Mai multe detalii aici (bulgari.kreml.ru/en-US).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here