Burgundia…. despre vinurile provinciei

0
814
Burgundia (Romanée-Conti)

Burgundia este una dintre cele mai cunoscute provincii ale Franței, cu podgorii renumite în întreaga lume, regiunea oferind de câteva secole unele dintre cele mai bune vinuri roșii. Pentru a înțelege de ce sunt atât de speciale vinurile produse în această regiune istorică a Franței, vă invit într-o scurtă călătorie despre clasificările, cultivatorii și, mai ales, performanțele obținute de etichetele Burgundiei pe piață.

Burgundia (Armand Rousseau)

Locație – vinurile din Burgundia sunt căutate nu doar pentru calitatea lor, ci mai ales datorită dimensiunii regiunii, aceasta reprezentând aproximativ o zecime din zona Bordeaux, o altă regiune importantă pe harta vinurilor fine din Franța. În ceea ce privește producția, dacă ar fi să comparăm cu Bordeaux, vinurile din Burgundia sunt mult mai atrăgătoare. Și am să ofer un exemplu: Château Lafite Rothschild, unul dintre cei mai importanți producători din Bordeaux, poate produce aproximativ 25.000 sticle pe an, în timp ce Romanée-Conti – considerată a fi cea mai fină podgorie din Burgundia – produce doar 500. De altfel, cei mai buni cultivatori din Burgundia (Romanée-Conti, Armand Rousseau, Jean-Frédéric Mugnier, Comte Georges de Vogüé și Georges Roumier) dețin suprafețe cultivabile în cele mai bune zone viticole din provincie. Cum podgoria joacă un rol important în prețul vinului, producătorul în sine este la fel de important.

Burgundia (Romanée Conti)

Grand Cru, Premier Cru, Village Wines – în Burgundia, cea mai înaltă clasifcare este Grand Cru, regăsită la vinuri precum Chambertin, Richebourg sau Clos de Vougeot în partea de nord a regiunii, cunoscută sub numele de Côte de Nuits. În timp ce Grand Cru este vândut sub numele podgoriei, vinurile încadrate la Premier Cru vor purta numele localității de unde provine, urmat de numele podgoriei (amintind aici de Gevrey-Chambertin, Les Cazetiers sau Vosne-Romanée, Les Malconsorts). O observație: vinurile produse în anumite localități sunt etichetate doar cu numele acestora, cum ar fi Chambolle-Musigny sau Nuits-St-Georges, și sunt de obicei un amestec ăntre diferitele zone viticole din zonă. Deși cele mai mari prețuri se regăsesc la vinurile Grand și Premier Cru, vinurile produse în anumite localități pot fi, de asemenea, la fel de căutate de colecționari (prețuri destul de ridicate).

Burgundia_Jean-Frédéric Mugnier

Un secol de vin – când cumpărați un vin la licitație, nu este neobișnuit să găsiți sticle care datează din anii 1940 sau 1950, unele dintre ele – dacă au fost depozitate în condiții optime – fiind și acum bune de consumat. Aceste recolte reprezintă adeseori vârful pieței, în timp ce majoritatea loturilor (licitate) provin din anii 1980, 1990 sau începutul anilor 2000. Dacă aveți resursele necesare achizționării unui astfel de vin și intenționați să-l serviți, este indicat să verificați notele de catalog pentru Ullage (nivelul de aer dintre dopul de plută și parte de sus a vinului). Cu cțt vinul este mai vechi, cu atât este mai probabil ca decalajul să fie mai mare. Dacă o sticlă a fost îmbuteliată recent, decalajul va fi de aproximativ 1 cm (chiar dacă un Ullage mai mare nu ar trebui sav ă impiedice să achiziționați un vin vechi).

Burgundia (Comte Georges de Vogüé)

Îmbutelierea – în provincial Burgundia regăsim un system diferit de Bordeaux, mai ales dacă vorbim de marketing-ul unui astfel de produs. În general, vinurile clasificate “Village” sunt îmbuteliate între un an și 15 luni după recoltare, în timp ce un “Premier Cru” poate dura între 15 și 18 luni, iar un “Grand Cru” între 18 și 24 luni. Prin comparație, vinurile provenite din Bordeaux sunt îmbuteliate la aproximativ șase luni de la recoltă. Revenind în Burgundia, trebuie menționat că vinurile încep să ajungă pe piața secundară după aproximativ cinci ani, dar, realist vorbind, cumpărătorii care achiziționează vinuri tinere fac acest lucru fie pentru a le bea, fie pentru a le vinde mai târziu.

Burgundia (Georges Roumier)

Piața – vinurile provenite din Burgundia au înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor în ultimii ani (chiar dacă în cursul ultimul an a fost observată o ușoară scădere). Estimările diferă în funcție de vin și producător; un “Village” mai puțin prestigios încasează circa 220 – 335 Euro (pentru 12 sticle), în timp ce 6 sticle de Romanée-Conti poate ajunge chiar și la 110.000/165.000 Euro în cadrul unei licitații. Drept urmare, multe dintre vinurile produse aici sunt ambulate în cutii de trei sau șase sticle – chiar și o singură sticlă când vorbim de un Romanée-Conti – deoarece prețurile au crscut foarte mult. Ți, în timp ce în ultimii ani, vinurile de Bordeaux au pierdut din valoarea lor inițială, cele de Burgundia – datorită producției mult mai mici – au cunoscut o cerere constantă din partea colecționarilor, și nu numai.

Sursă informare: BONHAMS/LIVE-EX

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.