Brogue, pantoful adaptat sezonului rece!

0
31
Brogue, pantoful adaptat sezonului rece!

Fiindcă se apropie sezonul rece, este momentul să vă familiarizăm cu brogue, un model specific acestei perioade a anului. La origine, numele acestui pantof provine din gaelic-ul “bróg” și desemnează pantoful cu talpă joasă care prezintă perforații decorative.

Detaliu pantof brogue (foto Petru & Claymoor)

Încă de la început, trebuie să spunem că este greșit concepția că un Oxford și Brogue sunt modele diferite. Diferența cheie se referă la design-ul celor două modele. Un pantof Oxford este caracterizat de sistemul de închidere, pe când Brogue prezintă “broguing” – ornamente care includ mici perforații. Astfel, toți pantofii cu “broguing” se numesc brogue, chiar dacă sunt un model Oxford, cele două modele neexcluzându-se reciproc.

Trecutul

Modelul de pantof a fost folosit inițial de fermierii irlandezi, aceștia realizând perforațiile pentru momentele când străbăteau cmpurile mlăștinoase. Era un model cu șireturi înalte, pantoful devenind astfel un accesoriu rudimentar pentru exterior. Purtați cu preponderență de clasa muncitoare, modelul a devenit un accesoriu definitoriu în mediul rural. Însă, anii 1920 a condus la o revoluție în domeniul accesoriilor masculine.

Detaliu talpă pantof brogue (foto Petru & Claymoor)

Potențialul lor a fost observat mai întâi de creatorii jazz-ului, devenind rapid un accesoriu potrivit pentru acest segment artistic. Folosit ca element decorativ, eleganții pantofi devin un accesoriu de bază în extravagantele cluburi de jazz ale epocii. Se disting în special pantofii în două tonuri de culoare – alb/negru – purtați de Fred Astaire.

Stiluri

Foarte versatil, regele Charles al III-lea poate fi amintit purtând un astfel de pantof la o partidă de golf. O mențiune importantă, ținând cont că există diferite stiluri din care puteți alege: wingtips, spectator, half-brogue, quarter-brogue sau logwing. Nu putem încheia materialul fătă a pomeni pantofii realizați bespoke de Petru & Claymoor, pantofi care pot asorta stilului personal. Vă invitîm să-I descoperiți în link-ul prezent mai jos.

Detalii marcă aici – CLAYMOOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.