Breitling: 70 ani de la crearea Navitimer!

0
197
Breitling Navitimer (original - 1950)

Suntem în 1952, an în care Willy Breitling dezvolta un instrument care putea fi purtat ușor la încheietura mâinii. Este vorba de un ceas care le permitea piloților să efectueze toate calculele necesare în timpul testelor de zbor.

Model Navitimer – 1959 (foto Breitling)

Doi ani mai târziu, Aircraft Owners and Pilots Association (AOPA) a decis să-și aleagă singură design-ul unui ceas oficial. Parteneriatul Breitling a condus la crearea unuia dintre cele mai recunoscute ceasuri – Navitimer – a cărui iterație poartă logo-ul AOPA. Pentru 2022, ținând cont de trecerea celro 70 de ani, companiile au anunțat lansarea unei burse pentru tienrii piloți. Este doar una din multiplele colaborări aniversare viitoare.

Design-ul

Design-ul a fost unul inovator, ceasul putând fi purtat de piloți la încheietura mâinii, permițându-le efectuarea diferitelor calcule. Aceștia puteau realiza calcule de zbor anticipative, precum viteza medie, distanța aprcursă, consumul de combustil sau rata de urcare. Numele Navitimer a derivat dintr-o combinație de navigație și cronometru. La momentul lansării, ceasul a cunoscut un success instantaneu în rândul membrilor AOPA.

Add Navitimer & AOPA 1959 (foto Breitling)

Acest prim Navitimer – desenat și proiectat conform specificațiilor AOPA – nu includea logo-ul mărcii orologere Breitling nicăieri pe cadran. În schimb, sigla AOPA era foarte vizibil în dreptul orei 12. De-a lungul anilor 1950/1960, Navitimer va continua să fie ceasul preferat al piloților militari și civili. De altfel, astronautul american Scott Carpenter avea să poarte – în anul 1962 – un model Navitimer special modificat în spațiu.

Moștenirea

Nu doar aviatorii au fost atrași de stilul și funcționalitatea modelului Navitimer. Când versiunea nesemnată AOPA a ajuns pe piața liberă în 1955, numeroase celebrități au achiziționat acest piesă excepțională. Nume precum Miles Davies, Serge Gainsbourg sau Graham Hill – Formula 1 – aveau să poarte pe încheietura mâinii acest ceas. Astăzi, ceasul este una dintre cele mai căutate piese de colecție (cu logo-ul asociației profesionale).

Breitling Navitimer 1962 (foto Breitling)

Ceas oficial AOPA și devenit fenomen cultural, primul model Navitimer a exercitat o influență considerabilă asupra urmașilor săi. “Avem o istorie comună cu Breitling, revenind la parteneriatul nostru original din anii 1950”, spune Mark Baker (Președinte AOPA). Breitling și AOPA au rămas apropaite de-a lungul anilor, colaborând la diferite evenimente de aviație și programe pentru piloți. Astfel au ajutat piloții aspiranți în carieră.

Abonează-te la newsletter-ul The Gentleman’s Journal AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.