Brânzeturile și asocierile perfecte cu vinul

0
183
Cheese & Wine Pairing

Brânzeturile sunt unele dintre alimentele cele mai căutate de sărbători. Cum perioada sărbătorilor se apropie, este momentul să încerci să-ți impresionezei prietenii sau membrii familiei cu ajutorul unor pairing-uri de vinuri – sau diferite soiuri de struguri – și brânzeturi de origine italiană, elvețiană sau franceză. Produse care pot fi găsite cu ușurință în magazinele sau raioanele specializate ale hypermarket-uri, precum și prin intermediul micilor boutique-uri sau wine bar-uri dedicate comercializării unora dintre cele mai bune vinuri din Europa. Prin cele ce urmează, vă ofer șapte asocieri delicioase. Să tecem la “degustare”:

Gruyere & Pinot Noir (Foto: Wine Folly)

Gruyère și Pinot Noir – originară din regiunea Gruyère (cantonul Fribourg, Elveția), brânza este produsă după o rețetă tradițională încî din anul 1115, din 2001 beneficiind și de AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Notele fructate roșii, mereu prezente, ale unui Pinot Noir sunt perfecte pentru asocierea cu aromele de nucă oferite de o brânză cu fermitate medie, precum Gruyère. Ambele produse conțin o cantitate suficientă de aroma și complexitate pentru a se complete, fără a risca ca una să o surclaseze pe cealaltă. Pentru variație, puteți încerca pairing-uri de vinuri Beaujolais cu Jarlsberg (o brânză originară din Norvegia);

Brie & Champagne (Foto :Wine Folly)

Brie și Șampanie – istoria acestui sortiment de brânză se pierde undeva în secolul al VIII-lea, atunci când este atestată la abația Jouarre. Eginhard (călugăr din Saint-Gall) scria în cartea “Viaţa lui Carol cel Mare” că, la întoarcerea din campania împotriva lombarzilor, împăratul a gustat din această brânză la abația Reuil-en-Brie, el declarând: “am descoperit unul dintre cele mai delicioase produse”, denominarea AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) fiind obținută în 1980. Textura  moale a brânzeturilor necesită un vin mai acidulat, bulele șampaniei oferind un contrast perfect între cele două produse. Ca variație, încercați și pairing-ul dintre vinurile Chardonnay și Camembert (o brânză originară din Normandia, nordul Franței);

Cheddar & Cabernet Sauvignon (Foto: Wine Folly)

Cheddar și Cabernet Sauvignon – o brânză care provine din satul Cheddar (Somerset, sud-vestul Angliei), sortimentul fiind atestat în secolul al XII-lea, atunci când o notă a regelui Henric al II-lea menționa achiziția a circa 4600 kilograme de brânză. Fiind un produs cu gust “îndrăzneț”, brânza necesită o asociere cu un vin cu arome distincte, puternice. Un Cheddar maturat are o grăsime care se potrivește minunat cu taninurile care “usucă” gura, o notă specifică ce se regăsește în vinurile Cabernet Sauvignon. În plus, aromele lor, îndrăznețe, sunt perfecte ca pairing. Pentru variație, încercați vinurile Montepulciano și Parmigiano-Reggiano (brânzeturile originare din provincial Emilia-Romagna, Italia);

Pecorino Toscano & Chianti Classico (Foto: Wine Folly)

Pecorino Toscano și Chianti Classico – originar din Toscana, sortimentul este amintit încă din atichitate, Pliniu cel Bătrân – în lucrarea Naturalis Historia – descria etapele de producție a unui Pecorino Toscano. În anul 1475, Bartolomeo Platina menționa sortimentul etrusc “marzolino”, foarte probabil numit după perioada de producție în Etruria – luna martie. Asocierea, condusă după ideea “creștem împreună, mergem împreună”, se prezintă cu textura dură a brânzeturile Pecorino Toscano și minunatul tannin al unui Chianti Classico. Notele secundare savuroase ale unui Chianti ajută brânza să-și etaleze cele mai bune arome, fructul negru al vinului rezistând perfect gustului îndrăzneț al unui Pecorino Toscano. Ca variație, încercați și asocierea dintre un Brunello di Montalcino și Grana Padano (o brânză originară din Valea râului Po, Italia).

Mai multe informații aici: STORIES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here