Share This Article
Brânză – de-a lungul timpului am scris numeroase articole despre brânzeturi, prezentând sortimente ale unora dintre cele mai gustoase și căutate produse din Italia sau Franța. Fiind un pasionat al acestui produs de origine animală – am publicat chiar o istorie a brânzei – am căutat să aflu prin care acest produs a evoluat din preistorie și până în zilele noastre. La nivel European, se disting doi mari producători: Italia și Franța, cea din urmă țară oferind și unele dintre cele mai variate sortimente, tradiția împletindu-se cu istoria unora din treregiunile vechiului continent.

Articolul de față are ca punct de referință modul cum poate fi servit acest produs, documentarea fiind realizată pe site-uri de specialitate, aici existând numeroase și delicioase sortimente, precum și reguli despre cum poate fi servită, taiată sau degustată brânza. În cele ce urmează, voi încerca să schițez un mic ghid de servire a brânzei, precum și diferențele între anumite sortimente. Așadar, primul pas îl constituie cumpărarea unei brânze. Pentru a compune un platou, ai nevoie de cel puțin trei tipuri diferite de brânză – din trei grupuri diferite ca textură: Moale, Medie sau Tare. Iată și câteva exemple din fiecare sortiment sua textură, produse care pot fi regăsite și pe piața din România: Moale – Brie, Camembert, Pélardon, Mozzarella și Rocamadour; Medie – Roquefort, Morbier, Gouda și Provelone; Tare – Comté, Gruyère, Emmental și Cantal. În mod ideal, veți dori să serviți diferite sortimente de brânzeturi în funcție de vârstă sau arome.

De exemplu, dacă cumpărați o brânză cu gust puternic, precum Roquefort, este foarte posibil să doriți echilibrarea acesteia cu un sortiment mai ușor, precum Comté sau Mozzarella. În timp ce vă aflați la magazinul preferat, este bine de știut că ar trebui să alegeți o pâine potrivită sortimentului de brânză servit. De asemenea, este bine să alegeți și alte produse pentru echilibrarea brânzeturilor, precum un vin sau măsline, alături de carne feliată, mezeluri sau fructe uscate și nuci. În privința modului cum trebuie servită, brânza trebuie tăiată fie în modul pană, fie rotundă. Știm că nouă ne place să feliem brânza, dar… recomandarea ar fi să rezistăm (totuși) acestei tentații (în condițiile în care la noi se cumpără la bucată). Așezați bucățile de brânză pe o farfurie destinată servirii, cu suficient spațiu între ele pentru a putea fi tăiate, fiecare bucată trebuind să aibă propriul său cuțit de servire. O bună asociere o reprezintă pâinea – dacă se poate una de tipul celei produse la țară și ușor crocantă – în prealabil feliată.

Totodată, tăierea brânzei trebuie să țină cont de forma produsului, fiecare oaspete sau membru al familiei urmând să-și taie singur bucata/felia dorită. Și, fiindcă vorbim de persoanele care servesc dintr-un sortiment de brânză, trebui știut că fiecare ar trebui să servească felia dorită în propria farfurie. Consumul ei ar trebui realizat prin tăierea în cuburi – împreună cu pâinea cu care este asociată – cele două produse trebuind servite încet, fiecare bucată de brânză trebuind să fie atent savurată. Este momentul să adăugați și vinul, în funcție de brânza servită sau de preferințele fiecăruia dintre dumneavoastră (consultarea unui specialist sau participarea la cursuri de specialitate fiind necesară), chiar dacă puteți încălca anumite reguli de servire. Închei acest scurt intro al servitului de brânză, cu promisiunea că voi reveni în perioada următoare cu modalități de tăiere, servire și asociere a acestui extraordinar produs.