Share This Article
Brânza este unul din produsele care însoțește societatea umană încă din cele mai vechi timpuri. Simbol cultural, acest produs a ajuns să definească regiuni și chiar țări, în functie de nivelul fiecăreia de dezvoltare.

Căderea Imperiului Roman a dus la pierderea a 75% din brânzeturile realizate de-a lungul vastului conglomerat politic. Au supraviețuit doar brânzeturile produse în mânăstirile care înfloriseră în ultimii 300 ani de existență a imperiului. Odată cu dezvoltarea societății, brânza începe să devină un “personaj” în diferite lucrări de artă, cu precădere flamande. Așadar, vă invităm la o scurtă incursiune în lumea artistică a brânzei.
Brînza și Fructele
Vom începe cu Floris van Dijck, un artist originar din Haarlem, specializat în picture care reprezintă “natura moartă”. În cadrul principal o să remarcați farfuria din cositor, artistul surprinzând căderea iluzorie a acesteia. De asemenea, aproape că simțiți delicatețea materialului feței de masă, frumos decorate. Scena include diferite piese din porțelan chinezesc, vase de cositor și diferite alimente atât de necesare unui mic dejun elegant.

Acest tip de “natură moartă” a aparut în reprezentările artistice flamande în jurul anului 1610. Conform specialiștilor în arta flamandă, orașele creditate cu această tipologie de artă sunt Anvers și Haarlem. Picturile ne aduc o parte din stilul de viață al epocii, precum și variația de alimente care însoțeau brânzeturile. De la anghinare, fructe, sare și pâine locală, toate acestea însoțesc brânza ca aliment prețios pentru micul dejun.
Brânza și Untul
Floris van Schooten este unul din artiștii care au redat scene alimentare. El și-a început cariera prin redarea unor mese îmbelșugate, cu alimente și articole necesare servirii micului dejun. Mai tarziu, artistul și-a limitat compozițiile la piese realizate la scară mica. Astfel, se concentrează pe detalii precum fructele sau paharul din cositor. De asemenea, lucrările include adesea bucati de brânză și farfurii de cositor care include untul.
Sursă informare: Daily Art Magazine, Rijksmuseum, Frans Hals Museum, LACMA