Share This Article
Borgo Santandrea este unul dintre cele mai noi hoteluri de lux de pe Coasta Amalfi. Și se remarcă de la primul contact. Deloc surprinzător. Căci este construit pe o stâncă situată la 90 de metri deasupra nivelului mării.
Proprietatea este deținută și administrată în comun de familiile Orlacchio și De Siano. Clădirea a fost renovată și păstrează atributul de capodoperă a designului de la mijlocul secolului al XIX-lea. Unul care, desigur știți, îmbina perfect stilul clasic cu cel inimitabil mediteranean. Accentul a fost pus pe meșteșugurile locale din Amalfi și Campania. Oferta culinară a hotelului este impresionantă. Dovadă că acesta include trei restaurante: Alici, Marinella Beach Club și Marinella Restaurant. În această zonă se află și un spațiu privat de luat masa, La Libreria, și două baruri. Fiecare dintre ele de dimensiuni generoase și răspândite de-a lungul proprietății cu terase verticale.
Restaurant cu stele Michelin
La doar doi ani de la deschidere, Alici, sub conducerea bucătarului executiv Crescenzo Scotti, a primit prima sa stea Michelin. Premiul este o adevărată dovadă a dedicării lui Chef Scotti. Și, desigur, evidențiază nivelul de excelență pe care atât bucătarul, cât și echipa sa, se străduiesc să îl atingă în fiecare zi. Directorul general, Maurizio Orlacchio, comentează: “Felicitările mele se îndreaptă către Crescenzo. El are abilitatea și priceperea de a găsi echilibrul perfect între dezvoltarea unei experiențe culinare inovatoare, fără a uita de tradiție. Multe mulțumiri echipei sale, echipei din sala de mese, condusă de Stefano Amato, și somelierului nostru, Marianna Romano”.
Chef Scotti are experiență anterioară în bucătării renumite din întreaga Italie. Inclusiv la Le Calandre, cu trei stele Michelin, în nord-estul Italiei, și la Agli Amici, cu două stele Michelin. Ambele au fost momente definitorii în cariera sa culinară. Referitor la acest premiu, Crescenzo declară: “Această stea recompensează sacrificiul și pasiunea întregului personal. Nu vorbim despre un singur individ. Ci despre o mare familie de 130 de persoane. Una care a lucrat și va lucra întotdeauna cu mare pasiune pentru a se asigura că fiecare zi este întotdeauna specială!”.
Alici
Filozofia culinară a lui Crescenzo se concentrează pe ingrediente locale proaspete. Iar stilul său este puternic influențat de rădăcinile sale, din sudul Italiei. Felurile de mâncare deconstruiesc în mod inovator aromele italiene clasice. Fiecare farfurie este rezultatul unor cercetări și experimente intense. Totul pentru a folosi la maximum cele mai bune ingrediente din regiunea Campania. Clasicii lui Crescenzo includ Risotto del Borgo, Risotto cu orez “Acquerello” și lămâi de pe coasta Amalfi. Sau Linguine alla Nerano cu dovlecei și busuioc. Plus Cappuccino mediteranean, cu homar albastru, spumă și cremă de cartofi și praf de sepie neagră.
Alici întruchipează gastronomia mediteraneană prin punerea în prim plan a aromelor locale. Un loc frumos de luat masa în aer liber, situat perfect pe o terasă însorită, cu vedere uluitoare la Marea Tireniană. O bucătărie deschisă permite gastronomilor să interacționeze cu echipa în timpul acestei experiențe culinare imersive. Și să nu uităm că “Alici” înseamnă Anchovies în limba engleză. Astfel că este o odă adusă industriei locale de pescuit.
Un mic dejun de neuitat
Într-o demonstrație uimitoare a legăturii cu marea, Palla di Alici se înfățișează sub forma unui candelabru unic realizat de talentatul artist local Lucio Liguori. Cel care este responsabil și de stâlpii din bucătăria deschisă, care includ gresie artizanală făcută la comandă, pictată în stilul tradițional Amalfi. Cei care aduc un omagiu bogatei istorii arhitecturale a zonei. Sau de panourile decorative, ce includ scene care descriu viața pescarilor și fermierilor care trăiau în zonele de coastă în anii 1960.
Micul dejun zilnic este servit, de asemenea, pe terasa panoramică de la Alici. Oaspeții sunt întâmpinați de echipa prietenoasă și sunt invitați să se plimbe prin bucătăria deschisă pentru a-și selecta micul dejun ales. Există opțiuni extinse, inclusiv produse de patiserie și biscuiți, din zona pentru pâine proaspătă. Sau crepes, fructe proaspete, mezeluri și brânzeturi, vafe. După cum există și o stație pentru omletă. Astfel că preferințele fiecărui oaspete sunt satisfăcute.
Bar Plumbargo
Borgo Santandrea se deosebește de alte hoteluri deoarece micul dejun este servit până la ora 11:30, o oră de agrement, după care are loc un meniu casual de aperitivo, pe terasa adiacentă, Plumbargo Bar. “La Terrazza” este situat în cel mai înalt punct și este locul perfect pentru a savura o cafea, un cocktail sau un prânz ocazional, în timp ce admirați o vedere fenomenală la mare de 360°. Se poate savura un meniu italian relaxat în mod tradițional, cu salate, club sandwich-uri, pizza și o selecție de paste di Gragnano. Deserturile includ înghețată și sorbeturi artizanale.
De la prânz până la ora 18:00, Barul Plumbargo servește o selecție largă de Biscotteria, o selecție gratuită de prăjituri artizanale, care se savurează cel mai bine cu limonadă proaspătă. Băutura de casă din lămâie, “sfusato Amalfitano”, pune în valoare citricele emblematice ale regiunii. Pentru un Aperitivo delicios înainte de cină, barmanul șef și mixologul expert, Ivan Stankovic, creează combinații de cocktailuri echilibrate și pline de imaginație. Unul dintre favoritele ferme fiind deliciosul și răcoritorul Amalfi Spritz. Acesta este preparat din dulceață de lămâie de casă și limoncello, prosecco și un strop de apă minerală.
Clubul de pe plajă, Marinella
Borgo Santandrea este singurul hotel din Amalfi care dispune de o plajă privată, un debarcader și un club de plajă. Noul Marinella Beach Club este o casă de bărci din secolul al XIX-lea. Inițial a servit drept refugiu pentru pescari. La acesta se ajunge fie plimbându-se prin grădinile verticale, fie coborând cu unul dintre lifturi. Vizitatorii vor întâlni cabane tradiționale de plajă aliniate de-a lungul apelor turcoaz. Pentru cei care doresc să exploreze orașele de coastă învecinate, debarcaderul privat oferă acces ușor la destinații precum Capri, Positano, Amalfi și Ischia. Echipa hotelului este la dispoziție pentru a organiza plimbări cu taxiul pe apă dus-întors, un serviciu elegant de-a lungul coastei.
Meniul de pe plajă, aflat de asemenea sub conducerea culinară a bucătarului Crescenzo Scotti, pune în evidență “fructele mării”. Cinefilii se pot bucura, de asemenea, de serile la lumina lunii pe malul mării. Un cuptor de pizza cu foc deschis oferă prânzuri ocazionale idilice, cu pizza delicioasă în stil napoletan. Meniul include Sole di Amalfi, cu roșii galbene Vesuvius, brânză Provola afumată, coajă de lămâie din Amalfi, Parmigiano Reggiano și busuioc. Opțiunea ușoară, cu o aromă subtilă de citrice de la lămâile emblematice sinonime cu regiunea. Napoletana, o preferată tradițională a pescarilor din Napoli, cu roșii San Marzano, măsline negre, capere, anșoa și busuioc. Preparatele delicioase din paste includ Pacheri di Gragnano – paste pacheri cu homar albastru, o bisque aromată, roșii cherry și arpagic, și Linguine del Borgo – linguine cu scoici, dovlecei și flori de dovleac.