BMW Z3 împlineşte douăzeci și cinci de ani

0
146
BMW Z3 Roadster)

BMW Z3 împlinește 25 de când producția lui a început la uzina constructorului german din Spartanburg (Statele Unite), roadster-ul compact devenind și primul autovehicul al mărcii care urma să fie fabricat exclusiv în afara Germaniei. Modelul s-a dovedid a fi unul succes, de-a lungul timpului fiind construite 297087 unități, primul beneficiar fiind chiar faimosul agent James Bond – în celebra peliculă Golden Eye – premiera filmului având loc în noiembrie 1995. Ca un element inedit, una dintre mașinile folosite la filmări se află astăzi în Muzeul BMW din München.

BMW Z3 (Roadster)

În acelaşi an, pe piaţa din SUA s-a lansat ediţia limitată Z3 James Bond Edition, produsă în doar douăzeci de unităţi. Succesul său a fost atât de mare încât producţia a trebuit extinsă la o sută de maşini. Până la începutul lui 1996, întreaga producţie a modelului Z3 – 15.000 exemplare – era deja vândută. Caroseria modelului Z3 a fost proiectată de Joji Nagashima, care a creat şi designul Seria 5 E39 şi Seria 3 E90. Iar Z3 a continuat formula caracteristică a roadsterelor mărcii: capotă lungă, spate scurt, console foarte scurte şi o poziţie de condus transferată mult în spate, aproape deasupra punţii posterioare.

BMW Ze Roadster (planșă bord)

Fără îndoială, modelul Z3 a fost un succesor vrednic, la dimensiuni compacte, al legendarului autoturism 507 din anii ’50 şi a continuat povestea deschisă de Z1. Acesta din urmă a fost primul prototip creat de compania de cercetare BMW Technik, indicativul Z fiind împrumutat de la cuvântul german „Zukunft” – Viitor. Designul Z3 îmbină perfect formele îndrăzneţe şi moderne cu detaliile clasice, precum branhiile laterale care se regăseau şi la modelul 507. Când autovehiculul Z3 a fost lansat pe piaţă, motorizările disponibile erau binecunoscutele propulsoare cu patru cilindri, care ofereau 115 CP şi 143 CP.

BMW Z3 Roadster (interior)

Totodată, divizia M a mărcii germane a prezentat și modelul Z3 Roadster M, cu un motor de 3,2 litri, ce dezvolta 321 CP. Cu acest motor, acelaşi disponibil şi la M3, Z3 a devenit o maşină sport de înaltă performanţă. Până în 1999, aproape 170.000 de unităţi Z3 au fost vândute, iar modelul a primit un facelift discret, cu un spate mai musculos, stopuri noi şi o parte frontală care includea faruri cu contur cromat. Din punct de vedere mecanic, noutăţile au fost motorul de 1,9 litri ce dezvolta 117 CP, dar şi cel de 2,0 litri, cu şase cilindri, care oferea 150 CP. În gama de motorizări şi-a făcut loc şi un propulsor de 2,2 litri (170 CP).

BMW Z3 Roadster (road trip)

Nu poţi vorbi de istoria modelului Z3 fără să acorzi atenţie capitolului special reprezentat de versiunea Coupé, un autovehicul care a fost lansat pe piaţă în vara anului 1998. Designul special al părţii spate avea un precedent în miticul 328 Touring Coupé cu care Huschke van Hanstein şi Walter Bäumer au câştigat faimoasa cursă Mille Miglia din 1940, cea mai importantă victorie interbelică din palmaresul constructorului german. Modelul Z3 Coupé a fost comercializat doar cu motoare cu şase cilindri: Z3 Coupé 2.8i ce dezvolta 193 CP sau 3.0i cu 231 CP, în timp ce versiunile M ofereau 321 CP, respectiv 325 CP.

BMW Z3 Roadster (detașlii spate)

Totodată, în zona de cinema, modelul Z3 mai are o apariţie specială în cursul anului 2001, el fiind prezent în scurt metarjul „The Follow” din seria „The Hire”. Producţia îl aduce pe Clive Owen, personajul permanent al seriei, într-o echipă valoroasă formată din Adriana Lima (al cărui personaj conduce un model Z3), Mickey Rourke şi Forest Whitaker, regia fiind semnată de Kar-Wai Wong. În fine, ultimul model produs la fabrica din Spartanburg (Statele Unite) a părăsit linia de asamblare pe 28 iunie 2002 şi este expus în muzeul uzinei. Rodsterul compact este o interpetare foarte specială BMW a plăcerii de a conduce.

Detalii aici: BMW ROMÂNIA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here