BMW Tate Live: expoziție Anne Imhof

0
257
BMW Tate Live

În perioada 22-31 martie, Tate Modern găzduieşte a treia ediţie a expoziţiei anuale BMW Tate Live în ambianţa subterană a Tanks. Instalaţia dinamică “Sex” semnată de Anne Imhof este primul proiect al unui artist solo care ocupă întreaga suită de spaţii de la Tanks. Anne Imhof este unul dintre artiştii contemporani cu cel mai puternic caracter de pionierat al generaţiei ei, câştigătoare a Preis der Nationalgalerie în 2015, partener de lungă durată al BMW şi câştigătoare a prestigiosului Leu de Aur la ediţia 2017 a Bienalei de la Veneţia.

Lucrarea înseamnă atât o expoziţie de zi, cât şi o serie de şase spectacole live pe timp de noapte. Întitulată “Sex“, lucrarea se referă la fluiditatea dintre binare – femeia şi bărbatul, sus şi jos, noapte şi zi – şi linia neclară unde se întâlnesc două zone opuse. Intervenţiile structurale se îmbină prin fiecare dintre spaţiile mari. În South Tank, vizitatorii păşesc într-un spaţiu pe o platformă ridicată, un scenariu reflectat în East Tank unde ierarhia vizionării este inversată, iar vizitatorii sunt situaţi la sol, sub un dig. Galeriile Transformer adiacente prezintă o colecţie de picturi Gradient şi Schiţe ale lui Imhof, alături de elemente de sculptură care intervin în arhitectură. Din 2012, Imhof a lucrat cu un grup de colaboratori din diverse medii pentru a-şi face performanţele durabile. În timpul a şase seri remarcabile la Tate Modern, ei vor locui spaţiul, în timp ce interacţionează unul cu celălalt şi se angajează cu situaţii şi obiecte care servesc ca setări pentru personajele lor. Imhof nu se regăseşte în lucrare, însă este prezentă, orchestrând lucrarea şi trimiţând note şi instrucţiuni colaboratorilor ei. De asemenea, dinamica puterii dintre interpret şi spectator este o componentă-cheie a “Sex”. Poziţiile de vizionare alternează între perspectivele înalte şi cele joase, schimbând perspectivele pe tabloul viu. De asemenea, interpreţii ocupă o zonă inaccesibilă în spatele unui perete despărţitor de sticlă din East Tank, pe care îl vopsesc. Deşi structura şi coloana sonoră ale lucrării live sunt dezvoltate cu atenţie de Imhof, ceea ce se întâmplă în timpul celor patru ore depinde de individualitatea şi de agitaţia interpreţilor, ceea ce face ca fiecare reprezentaţie să fie unică şi irepetabilă.

Graeme Grieve, director executiv al BMW Group Regatul Unit şi Irlanda, a declarat: “Prin parteneriatul cu Tate Modern, BMW Tate Live s-a dezvoltat într-o expoziţie inovatoare, care atrage cei mai importanţi artişti din lume la Londra. Suntem încântaţi că Anne Imhof îşi va lansa programul său interesant în spaţiul Tanks în martie şi aşteptăm cu nerăbdare o altă expoziţie de succes”. Anne Imhof este renumită pentru realizarea unor proiecte de reprezentaţie complexe pe perioade lungi de timp, cum ar fi “Faust”, o instalaţie intensă şi captivantă creată pentru pavilionul Germaniei la a 57-a ediţie a Bienalei de la Veneţia, în 2017. Artistul a împărţit interiorul cu pereţi despărţitori de sticlă şi podele locuite de un grup coreografic de interpreţi. Alte proiecte recente au inclus “Angst”, prezentat în trei acte la Kunsthalle Basel, Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart – Berlin şi Bienala de la Montréal în 2016. Expoziţia din acest an continuă succesul primelor două expoziţii BMW Tate Live din 2017 şi 2018. Aceste programe inovatoare au fost pionieri ai unui model nou pentru formatul de expoziţie, cu o serie de instalaţii în continuă schimbare şi performanţe live pe parcursul a 10 zile. Luând loc la Tanks, primele spaţii muzeale din lume dedicate reprezentaţiilor, filmului şi instalaţiilor, expoziţiile BMW Tate Live au prezentat o gamă largă de artişti printre care Joan Jonas, Fujiko Nakaya, Isabel Lewis, Jason Moran, Mark Leckey, Jumana Emil Abboud, Wu Tsang şi Fred Moten. BMW Tate Live Exhibition le are drept curatori pe Catherine Wood şi Isabella Maidment şi este produsă de Judith Bowdler. “Sex” este primul din cele trei capitole ale unui proiect comandat de Tate Modern (Londra), Institutul de Artă din Chicago şi Muzeul de Artă Contemporană Castello di Rivoli (Torino). Mai multe detalii aici (BMW România).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here