BMW… sunet, muzică și tehnologie

BMW Culture

BMW… Orchestra Simfonică din Londra. Teatrul Scala. Teatrul Balşoi. Opera Bavareză de Stat. Opera de Stat Unter den Linden. Elbphilharmonie. Opera Naţională a Poloniei. Filarmonica din München, Festivalul SoNoRo din România. Cu o tradiţie de ani şi în anumite cazuri chiar de decenii, constructorul german a colaborat cu orchestre de renume mondial în crearea de formate precum BMW Opera Next şi BMW Classics pentru a oferit modalităţi noi de tări muzica clasică. În consecinţă, milioane de vizitatori s-au bucurat de concerte gratuite organizate în pieţe faimoase din anumite oraşe de pe mapamond, precum şi pe platforme online.

BMW Welt Jazz Award

În plus, electrificarea automobilelor deschide posibilităţi complet noi la intersecţia dintre sunet, muzică şi mobilitate. În 2019, BMW a semnat un parteneriat cu Hans Zimmer, renumitul compozitor de muzică de film şi câştigător al Premiului Oscar, pentru ca acesta să compună sunetul propulsiei electrice şi semnalele sonore pentru Vision M NEXT. Muzica este puternic emoţională şi creează momente de neuitat. Care este potenţialul ascuns în acest limbaj universal? Dezvoltarea continuă de noi sunete reprezintă o oportunitate incredibilă. Pentru aceasta, producătorul intenţionează să implice şi orchestre ca parte a explorării sonore care va defini sunetele viitorului, iar partenerii săi internaţionali au fost încântaţi de perspectivele acestei iniţiative. Sir Simon Rattle, director muzical al Orchestrei Simfonice din Londra: “În fiecare vară din 2012, emblematica Trafalgar Square din Londra este gazda celui mai mare concert gratuit de muzică clasică în aer liber din capitală, BMW Classics. Misiunea noastră comună în producerea BMW Classics este simplă – să ducem muzica deosebită şi posibilitatea de a participa la cultură de calitate la un public cât mai mare – şi, prin transmiterea acestui concert prin livestream pe canalul YouTube al orchestrei, ajungem la audienţe de pe tot mapamondul. În fiecare an, prezentăm o lucrare complet nouă a unui compozitor debutant; fără sprijinul BMW şi al primarului Londrei, lansarea unei piese noi şi găzduirea unui eveniment gratuit de acest gen pur şi simplu nu ar fi posibile. LSO este mândră de parteneriatul principal cu BMW şi priveşte cu încredere să colaboreze mulţi ani de acum încolo.”

Vladimir Urin, director general al Teatrului Balşoi, Moscova: “Suntem încântaţi că prietenia şi parteneriatul nostru de lungă durată cu BMW au fost întruchipate de concerte în aer liber, care pot fi văzute de locuitorii şi vizitatorii Moscovei. Acum, Teatrul Balşoi a devenit parte a acestei iniţiative internaţionale organizată de BMW la finalul secolului XX. Nu numai Berlin, Londra şi München, ci şi Moscova vă aşteaptă pentru aceste concerte estivale, datorită cărora cel mai vast public are posibilitatea de a asculta staruri contemporane ale scenei de operă. Această iniţiativă este în mare concordanţă cu spiritul Balşoi şi BMW, pentru că mereu căutăm lucruri noi – noi tehnologii, noi maşini, premiere, talente tinere -, iar acum atragem o audienţă nouă. Şi nu suntem pregătiţi să ne oprim. Sezonul acesta planificăm să atingem noi limite geografice ale capitalei noastre.” Alexander Pereira, director executiv şi director artistic al Teatrului Scala, Milano: “Pentru Teatrul Scala, BMW este partener strategic cu care am creat numeroase proiecte de-a lungul anilor. Considerăm că relaţia dintre instituţia noastră culturală şi BMW, în calitate de companie cunoscută în lume pentru excelenţa sa, merge mult dincolo de sponsorizarea tradiţională, este un parteneriat adevărat.

BMW SoNoRo

Din 2014, constructorul german este principalul nostru partener pentru proiectul “Opera pentru copii”, care oferă unui număr de peste 200.000 de copii şi familiilor lor ocazia de a vizita pentru prima dată Teatro alla Scala. În consecinţă, unii dintre copii au început să cânte la instrumente imediat după vizita lor. Teatrul Scala este mândru să colaboreze cu departamentul de Implicare Culturală al constructorului în misiunea lor de a dezvolta şi de a promova arta muzicală.” În România, compania germană colaborează de 11 ani cu Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo. Parteneriatul a creat în ultimii trei ani cocerte pline de emoţie şi a readus la viaţă o compoziţie aproape uitată, veche de aproape 90 de ani – Marşul compus de Frank Anatol în 1930. La concertul secret SoNoRo pregătit împreună cu marca BMW se aduce la viaţă un spaţiu valoros din Bucureşti şi este singurul eveniment din lume unde care găzduieşte o interpretare valoroasă a Marşului BMW.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here