i8 ROADSTER 4 ELEMENTS BY MILAN KUNC

0
30
BMW i8 Roadster 4 elements by Milan Kunc

Încă din 1975, cu primul BMW Art Car creat de artistul american Alexander Calder, BMW a construit o relaţie specială între artă şi automobil. Seria Art Cars a ajuns în 2017 la modelul cu numărul 19, dar legătura între artă şi BMW este acum la toate nivelurile, atât în proiecte globale, cât şi naţionale. BMW Cehia a folosit această tradiţie unică a mărcii BMW într-o serie de proiecte dedicate BMW i.

BMW i8 Roadster 4 elements by Milan Kunc

După ce anul trecut a prezentat două modele speciale – i3 şi i8 STARLIGHT EDITION, BMW i8 Roadster 4 elements by Milan Kunc, creat de renumitul artist ceho-german Milan Kunc în colaborare cu galeria pragheză Cermak Eisenkraft, continuă această serie. Proiectul vizează o modalitate originală de a sublinia subiecte legate de protecţia mediului şi dezvoltarea durabilă. Acesta a fost motivul pentru care revoluţionarul automobil sport plug-in hybrid i8 Roadster a fost ales ca “pânză”. Profitul obţinut din acest proiect va fi  donat către „The Ocean Cleanup”, o organizaţie non-profit care luptă pentru curăţarea plasticului din oceane şi care are deja o colaborare strânsă cu BMW i la nivel global. Filosofia diviziei BMW i se defineşte unic printr-o preocupare completă pentru dezvoltarea durabilă, pe tot ciclul de viaţă al modelelor saled, de la dezvoltare, producţie şi reciclare. Această abordare complexă a atras atenţia Galeriei Cermak Eisenkraft, care a propus o colaborare cu artistul Milan Kunc, care adesea critică automobilele convenţionale şi impactul lor asupra mediului în lucrările sale de artă. Ideea întregului proiect a fost natura definită prin cele patru elemente primordiale: apă, foc, pământ şi aer.

“M-am gândit mult timp cum să continuăm proiectul unic STARLIGHT EDITION, care a atras atenţia la nivel mondial şi care, datorită unicităţii sale, a fost expus şi la BMW Welt din München ca primul proiect creat în una dintre pieţele locale. Acest lucru a creat o vizibilitate deosebită pentru Republica Cehă. Prin noul proiect, am decis să trecem de la design la artă cu impact global. BMW i are o abordare globală unică în ceea ce priveşte mediul. Acesta este motivul pentru care profitul obţinut prin vânzarea acestui automobil va fi donat către The Ocean Cleanup, care se concentrează pe curăţarea oceanului”, a declarat Jana Dvořáková, directorul BMW i în Republica Cehă. Artistul Milan Kunc s-a născut în 1944 în Cehoslovacia. A lucrat mai ales în Germania, Italia, SUA, Olanda, India şi Cehoslovacia/Republica Cehă, din care a emigrat în 1969 şi unde s-a întors în 2004. Arta lui captivează prin stilul original, elaborare şi conţinut. Se consideră că reprezintă mai multe stiluri de artă simultan, precum suprarealismul pop, Ost Pop sau mişcarea low-brow; el şi-a creat propria expresie de pictură, care poate fi văzută în desene, colaje foto şi mai ales pe pânză sau pe plăci de aur.

BMW i8 Roadster 4 elements by Milan Kunc

i8 Roadster 4 elements by Milan Kunc poartă expresia suprarealistă pop a celor patru elemente esenţiale într-un stil ce poate fi recunoscut clar ca fiind a lui Milan Kunc. Fiecare parte a automobilului creează o poveste independentă a fiecărui element în parte – foc, apă, aer şi pământ. Privitorul este provocat de către pictor în stilul său specific, referindu-se la starea actuală a planetei noastre. Opera evocă întrebări privind direcţia de dezvoltare a omenirii în relaţia cu Pământul şi mediul. Motivele care definesc arta lui Milan Kunc sunt cu adevărat unice, aşa  cum este şi tehnologia folosită pentru a vopsi i8 Roadster 4 elements by Milan Kunc. Baza automobilului este de culoare aurie care conţine aur 24k. Tehnica picturii pe sticlă formează un capitol independent în opera lui Milan Kunc. În cazul i8 Roadster, artistul a folosit experienţa lui Zoltán Matuška, autorul precedentei ediţii “one of one” – i3 şi i8 STARLIGHT EDITION. Şi aceste automobile au folosit culoarea care conţinea aur pentru caroseriile lor. Astfel, caroseria aurie a BMW i8 Roadster a fost pregătită tot de Zoltán Matuška şi vopsitorul Miroslav Špičák. Au folosit tehnologia de lăcuire BMW ColorSystem, utilizată în atelierele oficiale de service BMW, şi a folosit vopseluri originale BASF.

i8 Roadster 4 elements by Milan Kunc a debutat la Praga, urmând a fi prezentat în diferite spaţii şi expoziţii, unde va prezenta ideea unei maşini responsabile faţă de mediu. Prima oprire va fi showroomul Invelt din Praga, unde automobilul va fi până la jumătatea lunii martie. Muzeul mărcii din München va fi una dintre următoarele opriri. Odată ce misiunea s-a încheiat, i8 Roadster 4 elements by Milan Kunc va fi vândut. Profitul din întregul proiect va fi donat către „The Ocean Cleanup”, o organizaţie non-profit care luptă pentru curăţarea plasticului din oceane şi care are deja o colaborare strânsă cu BMW i la nivel global. Preocuparea pentru dezvoltarea durabilă dincolo de deplasarea cu emisii locale zero a unui automobil electric, este un element distinctiv al BMW i, de la producţie, la reciclare. De exemplu, este evident în tot ciclul de viaţă al pieselor care folosesc fibra de carbon. BMW Group participă la întregul lanţ, de exemplu, fabricând fibrele de carbon efective utilizând hidroenergia la Moses Lake în America. Pe lângă producţia de serie patentată a componentelor de carbon, BMW Group şi-a dezvoltat propriul sistem de reciclare a părţilor din fibră de carbon, resturile de fibră de carbon din procesul de fabricaţie fiind integrate în producţia acoperişurilor modelelor BMW i.

Reciclarea în general este un subiect important pentru modelele diviziei BMW i. Este posibil să se reutilizeze 95% din modelul electric i3, compania având o preocupare continuă pentru reciclarea bateriei. Un alt exemplu important este utilizarea unor materiale inovatoare la interior. La i3, tabloul de bord şi acoperirea uşilor sunt fabricate în proporţie de 30% din sticle PET reciclate, iar restul de 70% este Kenaf. Există cel puţin 27 de sticle PET şi recipiente de băutură reciclate în fiecare i3. Fabrica modernă de la Leipzig, cu propria centrală eoliană care acoperă nevoile energetice ale uzinei. Alături de energia hidro utilizată în Moses Lake, asigură producţia neutră din punct de vedere ecologic a modelelor i. Această abordare a devenit un model pentru întreaga reţea de producţie BMW Group. Din 2017, energia folosită în producţie în Europa provine din surse regenerabile în proporţie de 100%, iar la nivel mondial această performanţă va fi atinsă în 2020 . În plus, BMW i oferă şi alte modele de eficienţă, pentru un consum cât mai mic de resurse. Energia necesară pentru fabricarea modelelor BMW a fost redusă la jumătate, iar la fabricarea unui i3, se consumă cu 70% mai puţină apă în comparaţie cu producţia unui Seria 1. Mai multe detalii despre modelele BMW aici (www.bmw.ro).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here