BMW i8… CA UN EXPERIMENT ARTISTIC

Thomas Scheibitz

Pictor şi sculptor renumit la nivel internaţional, Thomas Scheibitz, a reproiectat modelul BMW i8 al bunului său prieten Bernd Heusinger pe baza schimbului lor continuu de idei. Lucrarea nu a fost comandată de BMW şi nici nu este parte a serie BMW Art Car – în schimb, este un experiment independent de formă şi culoare. Sculptura auto rezultată a fost prezentată în premieră publicului la 18 mai, la studioul din Berlin al lui Scheibitz.

Thomas Scheibitz
BMW i8 – Thomas Scheibitz

Născut în 1968 la , în apropiere de Dresda, artistul priveşte suprafeţele şi culorile sculpturilor sale ca fiind de esenţiale. El consideră că linia, conturul şi volumul “trebuie să existe ca parte a entităţilor cunoscute ale lumii fizice”. Pentru el, designul industrial reprezintă un opozant major, dar şi o sursă de inspiraţie. Scheibitz înţelege automobilele sport ca sculpturi de design, ca rezultat dinamic al unei sinteze de tehnologie şi creativitate. Întrebat despre sculptura sa auto experimentală “Scheibitz x Haysinger”, Thomas Scheibitz a declarat: “Conţinutul radical este o chestiune de formă. Preocupările sculpturale tradiţionale precum perspectivele vizuale, imaginea detaliată, perspectivele spaţiale, calitatea reliefurilor, simetria, precum şi simetria dizolvată şi iluzia sunt puncte de pornire pentru designul meu pentru caroseria unui automobil modern.” Thomas Scheibitz este cunoscut pentru crearea de asocieri noi prin jocul cu piese şi diferite referinţe în picturile şi sculpturile sale adesea colorate strălucitor. Schemele de culori pe care le-a aplicat în designul BMW i8 în maniera elementelor stilistice creează o categorie de imagini care se integrează perfect în opera amplă a artistului. În plus, Scheibitz utilizează fluxul dinamic al liniilor pentru a interacţiona cu suprafaţa futuristă a caroseriei. Artistul dezvoltă această idee şi mai mult prin crearea unui dialog vizual între structura de carbon inovatoare a automobilului şi textura pânzei tradiţionale.

Thomas Scheibitz
BMW i8 – Thomas Scheibitz

“Cea mai mare precizie posibilă, cuplată cu cea mai mare deschidere posibilă”, a comentat el cândva despre lucrarea lui, iar acest principiu este la fel de adevărat şi pentru designul sculpturii sale auto. Iniţial, ideea privind sculptura auto s-a bazat pe o pictură la scară mică creată de Thomas Scheibitz în 2017. Fragmente scanate şi mărite ale acestei picturi pot fi văzute acum în diferite contexte pe suprafaţa BMW i8. În tradiţia procesului său creativ de cercetare şi stratificare, Scheibitz s-a concentrat de mai mulţi ani pe designul automobilelor sport hibrid. În 2016, el a creat “Holy Motors”, o sculptură tubulară pictată în vopseluri de vinil multicolore, expusă în luneta unui BMW i8. Lucrarea a fost încă un rezultat al prieteniei cu Bernd Heusinger, autor, director şi fondator al agenţiei “Zum goldenen Hirschen” şi director executiv al Hirschen Group. Pentru Thomas Scheibitz, care în 2018 a devenit profesor de pictură la Academia de Arte Frumoase din Düsseldorf, aspectele creative ale picturii şi sculpturii au aceeaşi importanţă. După o expoziţie solo la Muzeul de Artă din Bonn, Scheibitz a prezentat numeroase picturi şi sculpturi în 2018 ca parte a expoziţiei “The Hunter in the Snow” de la galeria Sprüth Magers a artistului, din Los Angeles. În perioada 11 septembrie 2019 – 31 ianuarie 2020, Galeria Naţională a Muzeelor de Stat din Berlin va găzdui “Picasso/Scheibitz”, o expoziţie specială la Muzeul Berggruen ce va prezenta peste 40 de lucrări ale celor doi artişti. Mai multe detalii despre artist sunt disponibile aici (www.thomasscheibitz.de).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here