BMW 328, 80 de ani de la victoria Mille Miglia

0
546
00_BMW 328 (trecerea liniei de sosire) Mille Miglia

BMW 328 a marcat cel mai important moment al său în 1940, atunci când modelul bavarez a câștigat celebra cursă Mille Miglia. Modelul 328 a fost nu numai unul dintre cele mai frumoase automobile sport din perioada interbelică, ci şi cel mai de succes model în clasa de doi litri pe circuitele europene la finalul anilor 1930. Combinaţia între ţinuta de drum remarcabilă şi puterea impresionantă a motorului de şase cilindri a făcut ca modelul 328 să fie dorit de piloţii vremii şi să adune un palmares impresionant.

BMW 328 Mille Miglia (1940)

Evident, 328-ul s-a dovedit foarte apreciat şi pe scena motorsportului românesc. Petre Cristea a semnat cu modelul 328 victorii internaţionale remarcabile şi este prezentat la loc de cinste în cadrul muzeului BMW din München. Mulţi alţi piloţi români aveau să participe cu succes în competiţii naţionale, astfel, faimosul Alexandru Papană stabilea recordul pentru drumul Bucureşti-Braşov în numai o oră şi 38 de minute. În acelaşi timp, în perioada internaţională a marelului premiu al Bucureştiului (1937-1939), de fiecare dată un model 328 a triumfat la cel puţin o categorie.

BMW 328 Mille Miglia (în timpul pregătirii)

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, un alt pilot român de legendă, Marin Dumitrescu, modifica un 328 la Uzinele Vulcan din Bucureşti pentru a obţine o serie de victorii importante în cursele de circuit şi de coastă ale vremii. Aceasta este istoria modelului care a semnat cea mai importantă victorie a constructorului german în perioada interbelică, cursa Mille Miglia în 1940, şi a contribuit mult la imaginea specială a modelului 328, un automobil care are o poveste cu adevărat spectaculoasă. Pierdut şi regăsit de mai multe ori, inclusiv în Statele Unite, acum este prezentat la loc de cinste în muzeul BMW din München (acolo unde sunt omagiate şi performanţele lui Petre Cristea). Acesta este BMW 328 Mille Miglia Touring Coupe.

BMW 328 Mille Miglia (2010)

Începuturile 328 şi drumul spre faimă – Spre sfârşitul anului 1935 o mică broşură care dezvăluia existenţa unui nou automobil sport (cunoscut drept “Typ 328”) cu motor de doi litri, a circulat într-un grup restrâns. În mod intenţionat automobilul a beneficiat de o descriere sumară şi s-au evitat referirile la performanţe şi viteză. Broşura nu s-a dorit a fi decât un aperitiv pentru “prietenii companiei”, nu s-a făcut nici un anunţ pentru presă. Spectatorii şi presa au fost luaţi prin surprindere când automobilul a apărut prima în paddockul de la Nürburgring, pe 13 iunie 1936.

Acolo, Ernst Henne se pregătea să concureze cu 328 în International Eifelrennen (Cursa Eifel), cursă programată a doua zi. Deţinătorul mai multor recorduri mondiale de viteză pentru motociclete şi-a depăşit adversarii pe linia de start şi imediat s-a îndepărtat de pluton. Henne avea să încheie cursa pe prima poziţie cu o viteză medie record: 101,5 km/oră. Această demonstraţie de forţă oferită de modelul 328, cu o victorie importantă încă de la momentul debutului, i-a făcut pe comentatori să vorbească cu entuziasm despre viitorul mărcii germane.

BMW 328 Touring Coupé (la start)

Lungul şir de victorii BMW 328 – Cea de-a doua victorie pentru 328 a fost obţinută în august, când H.J. Aldington – importatorul britanic BMW, compania Frazer Nash – a spulberat competiţia în cursa Schleißheimer Dreiecksrennen. Era şi a doua cursă la care participa acest model. Apoi, Aldington a insistat pe lângă conducerea BMW să ofere maşinii o nouă şansă de a concura, de această dată în afara Germaniei. Astfel, trei prototipuri au fost trimise în Irlanda pentru Tourist Trophy, unde au purtat culorile verzi ale Frazer Nash BMW. La final monopolizau podiumului. 328 lansase tăvălugul, iar în lunile următoare aveau să fie obţinute multe alte victorii. Cele trei automobile de preproducţie au fost pe rând responsabile pentru mai multe victorii, fiind încredinţate, în funcţie de circumstanţe, mai multor piloţi.

BMW 328 Mille Miglia (primul tur)

Design aerodinamic, eficienţă sporită – De la prima sa apariţie în cursa Eifel din 1936, modelul 328 a devenit imediat una din forţele dominante pe circuitele Europei. Cu toate acestea, inginerii din München nu s-au culcat pe laurii gloriei. În schimb, ei au lucrat continuu pentru a mări puterea originală de 80 CP pe care o oferea automobilul. Constructorii rivali ofereau deja motoare de aproximativ 110 CP, dar un salt semnificativ peste acest nivel era greu de obţinut. Şansele ca masa să fie redusă suplimentar erau foarte mici la un automobil cu o greutate deja nu foarte mare în forma standard de producţie. Singura modalitate de a creşte performanţa era reducerea rezistenţei aerodinamice. Forma curbată a modelului BMW 328, cu aripile faţă proeminente, poate fi considerată un design deosebit de elegant, dar era departe de ideal din punct de vedere aerodinamic. Astfel, inginerii BMW au primit misiunea de a concepe o caroserie complet nouă, bazată pe cele mai noi cunoştinţe din cercetarea aerodinamică.

Textul este un fragment din articolul “80 de ani de la victoria BMW 328 la Mille Miglia”, el fiind disponibil integral în numărul 41 al publicației The Gentleman’s Journal. Detalii despre marcă aici BMW ROMÂNIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.