Share This Article
Blancpain sărbătorește unul dintre cele mai impresionante ceasuri de scufundare din istoria mărcii. Ceasul nu este doar un omagiu adus uneia dintre cele mai memorabile versiuni ale sale, ci și un memento despre cât de mult s-a schimbat modul de viață la mijlocul secolului al XX-lea. Denumit Tribute to Fifty Fathoms No Rad, piesa se prezintă cu numeroase referințe de epocă, el fiind o reinterpretare modernă a unuia dintre cele mai importante ceasuri de scufundare din toate timpurile.
Folosit de marina militară a Germaniei la mijlocul anilor 1960, Fifty Fathoms No Rad a ajuns la statutul e cult datorită cadranului său. Mulțumită în primul rând simbolului “No Radiations” imprimat în dreptul cifrei 6, un element care a devenit astăzi o marcă comercială a ceasului. Un simbol destul de ciudat pentru noi, chiar dacă la momentul creării sale era destul de obișnuit. Oamenii erau îngroziți de poluarea radioactive, nu doar din cauza celui de-al Doilea Război Mondial, ci mai ales a spaimei față de radiațiile emise la mijloculs ecolului. Iar acest simbol a fost modul prin care Blancpain a permis scafandrilor și pasionaților de ceasuri să poată determina purtarea în siguranță a acestuia.
Mai multe știri premium AICI
Ceasul se prezintă cu o carcasă din oțel inoxidabil de 40,5 mm, mai mica decât cea original care avea 41 mm. Aceasta este acoperită cu o ramă rotativă unidirecțională care permite scafandrilor să țină evidența timpului cât sunt sub apă. Sub ramă și geamul din safir veți regăsi un cadran negru-mat cu simbolul “No Radiations” chiar deasupra marcajului de la ora 6 și o deschidere a datei în dreptul orei 3. Interesant este faptul că, având în vedere povestea din spatele ceasului, marcajele orelor, indecșii și scara de timp de pe ramă sunt acoperite cu o nuanță Super-LumiNova, denumită “Old Radiations”. Ceasul este completat de o curea din cauciuc potrivită perioadei, o favorită a scafandrilor din acea epocă.
Carcasa este rezistentă la apă până la 30 bar (circa 300 metri) și înglobează un mecanism automat Blancpain Calibre 1151. Este echipat cu un balansier din siliciu și are o rezervă d eputere de patru zile. Ambele barilete sunt înfășurate de un rotor care prezintă o “deschidere în formă de cartuș”, potrivit reprezentanților manufacturii elvețiene. Acest detaliu este rar la ceasurilor modern, în anii trecuți el fiind folosit pentru a face greutatea oscilantă mai suplă, oferind o protecție suplimentară pentru mecanism în caz de impact. În fine, mai trebuie menționat că această ediție este limitată la doar 500 exemplare, ceasul elegant fiind disponibil online la producător. Detalii Blancpain AICI.
Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te la newsletter-ul The Gentleman’s Journal pentru mai multe informații AICI