BANG & OLUFSEN, CONCEPTUL SMART HOME

0
195

Ce înseamnă cu adevărat conceptul “Smart Home”? Cum să transformi tehnologia pentru a face viața omului mult mai bună, în condițiile în care nu sunt necesare cunoștiințe tehnice pentru a putea controla automatizarea casei tale? Ei bine, selectarea sistemului începe în faza proiectului și urmărește toate aspectele vitale ale ecosistemului casei: de la controlul luminilor, perdele, ușa de la garaj, HVAC, muzică, alături de sistemele de supraveghere și până la aparate electrocasnice, precum frigiderul sau cafetiera.

Bang & Olufsen Soundvision

Cu ajutorul lui Horațiu Ionescu (CEO al Soundvision – reprezentantul Bang & Olufsen în România), vom încerca să vă familiarizăm cu acest concept revoluționar al casei inteligente. Pentru a înțelege modul cum funcționează o casă inteligență, vom încerca prin materialul următor să utilizăm interfața Alexa AI – spațiul printat al publicației noastre fiind un format atipic pentru o astfel de experiență – în controlul casei utilizând conversația cu modulul inteligent. Așadar, o prima etapă în accesarea “Smart Home” o reprezintă “pornirea” sistemului, practic utilizatorul folosind limbajul conversațional cu Alexa AI. Se cuvine aici să menționăm conceptul de “Smart Home”, acesta desemnând o locuință echipată cu produse conectate în rețea prin Wi-Fi sau Bluetooth, echipamentele “conversând” între ele sau primind comenzi de la un “creier central”. Pot fi controlate din aplicație, de pe telefon sau tabletă o parte din aparatele de uz caznic (IoT), sisteme de iluminat, dispositive ce acționează draperiile sau ușile, alături de senzori de scanare, hardware de securitate, stație meteorologică, dar și cele mai importante soluții de divertisment, asistent virtual, sisteme audio/video și multe alte echipamente ce vor intra în viitor în casele noastre. Evident, poate cel mai potrivit sistem de control al momentului îl reprezintă telefonul mobil, acesta având posibilitatea să utilizeze comenzi vocale pentru a putea opera ceea ce denumim “Smart Home”, atât din mediul casnic, cât și prin intermediul internetului. Casa Inteligentă, dotată cu Inteligență Artificială (AI) poate funcționa și autonom, această modalitate putând conduce la economii importante de energie, având totodată costuri reduse de întreținere.

În acest punct se năștea întrebarea despre ceea ce înseamnă tehnologia și cât de invazivă poate deveni ea în viața omului… Alegerea unei soluții fiabile “Smart Home”, care poate grupa mai multe comenzi individuale sub o singură comandă, poate folosi doar o linie de control pentru a opera mai multe funcții. De exemplu, scenariul “Bine ai venit acasă”, declanșat de o aplicație de tip Bluetooth a telefonului inteligent, poate fi pornit în momentul în care ajungeți în perimetrul de securitate al casei dumneavoastră, acesta urmând să oprească automat sistemul de securtitate al casei, să deschidă ușa garajului, pornind în același timp luminile din hol și muzica ambientală. Există chiar posibilitatea de a utiliza un tip de controller AI al sistemului “Smart Home”, acesta având chiar posibilitatea de a învăța din obiceiurile dumneavoastră. Ca un exemplu, sistemul poate “învăța” ora de trezire, momentul când alegeți să mergeți la baie sau bucătărie, putând deschide luminile ambientale și chiar televizorul pe programul de știri favorit în timp ce serviți micul dejun. De asemenea, tipul de “scenarii” al controlului va elimina necesitatea a avea o anumită pregătire “tehnică”, sistemul de operare “Smart Home” fiind extrem de ușor de utilizat. Gruparea mai multor linii de comandă sub o singură comandă (scenariu) vă poate ajută la simplificarea funcțiilor casei și, împreună cu capacitatea de învățare a sistemelor AI, fiecare aspect al automatizării fiind foarte ușor de utilizat din interiorul casei sau de la distanță. Toate articole IoT (Internet of Things), precum aparatul de cafea sau frigiderul, utilizează protocolul IFTTT (If This Then That) pentru a fi programate prin comandă prestabilită, prin voce sau prin activarea unei funcții a telefonului inteligent.

Ca un exemplu, sistemul de irigare al grădinii poate fi programat la o oră optima acestei activități, evitând astfel degradarea plantelor din grădină sau poate fi acționat de stația meteorologică a sistemului “Smart Home” ce sesizează creșterea temperaturii exterioare peste o anumită limită. În ce privește partea de divertisment, aceasta poate fi operată direct de dumneavoastră sau puteți utiliza DJ-ul virtual – conform domnului H. Ionescu, activitatea pentru petrecerea timpului liber este programabilă și “oferă posibilitatea recunoașterii stării utilizatorului” – sistemul punând exact muzica potrivită stării dumneavoastră de spirit din acel moment. O altă facilitate pe care ne-o menționează domnul Horațiu Ionescu este aceea a “scanării arhivei digitale de pe spațiul de stocare al propriului sistem audio-video sau inter-conectarea cu aplicații de streaming (de tip Netflix sau Spotify) pentru a vă reda exact filmul sau muzica pe care o doriți în acel moment”. Evident, nu putea să lipsească sistemul de securitate “Smart Home”, acesta conectând camerele de supraveghere la televizor sau telefonul dumneavoastră, oferind posibilitatea imaginilor în timp real sau informații provenite de la senzorii de mișcare, inundații sau incendiu. Astfel, ne menționează domnul Ionescu, “veți avea control asupra casei dumneavoastră prin utilizarea unor legături securizate, de la distanță, fiind totodată singurul care o poate controla. Încheiem prin a vă menționa că acest articol este primul dintr-o serie ce are ca temă controlul casei inteligente, viitorul oferindu-ne din ce în ce mai multe sisteme automatizate, calitatea și confortul vieții oferind o îmbunătățire constantă… vom reveni în ediția următoare cu mai multe detalii! Mai multe detalii aici (www.soundvision.ro).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here