Share This Article
Experimentând o nouă viață, producătorul de șampanie Ayala se află în acest moment în plin proces de întinerire. Renumită ca o șampanie apărută în epoca Art-Deco, marca a devenit sinonimă cu eleganța, fiind preferată de clienții pretențioți.

Una din cele 26 de case originale din Grandes-Marques-Champagne, șampania Ayala a fost fondată de Edmond-de-Ayala în 1860. Este anul când acesta primește un castel drept zestre de nuntă. Localizată în satul Aÿ (inima Grand-Cru), crama fondată de Monsieur-Ayala a devenit rapid un punct de referință pentru calitate. Încă de la înființare, marca a produs-vinuri cu conținut redus de zahăr, ceea ce a avut ca rezultat-expresii mai clare.
Reputația mărcii
Peste numai două decenii, marca devine membru fondator al Syndicat des Grandes Marques, consolidând astfel reputația vinurilor sale. O mișcare importantă, care îi aduce reputația unui producător de vinuri elegante, delicate și fidele meșteșugului șampaniei. Pe măsură ce se apropia secolul XX, Ayala primește certificarea Royal Warrant. Este o perioadă prosperă pentru marcă, epoca fiind marcată de zgomotul anilor 1920.

Populară printre tinerii dornici de socializare în epocă, șampania devine rapid un produs la modă, alimentându-i astfel succesul. Perioada este considerată Epoca de Aur, marca franceză producând aproximativ un million de sticle pe an. După o perioadă complicată, familia Bolliger decide să cumpere Champgane Ayala, oferind mărcii o nouă viață. Finalizată în 2005, vânzarea a fost urmată de numeroase investiții în cramă, podgorie și pivnițe.
Mineralitatea
Acest amestec de chardonnay, provenit din podgoriile Grand și Premier-Cru, surprinde puritatea terenurilor calcaroase din Côte-des-Blancs și Montagne-de-Reims. Mineralitatea solului a avut ca rezultat o expresie minunată a recoltei anului 2008. Aspectul a oferit un gust delicios amestecului, care este caracteristic semnăturii cuvée-ului Maison-Ayala.

În 2018, iarna ploioasă și primăvara blândă au fost urmate de o vară-uscată, vestind condiții optime pentru recoltă. Asta însemna că strugurii erau abundenți și în stare aproape perfectă, în special chardonnay-urile. Soi de strugure este cunoscut pentru producția unor vinuri foarte elegante. Doza extra-brut (5 gr/litru) oferea o prospețime remarcabilă vinului.
Complexitate
Sortați în podgorie, strugurii sunt degustați pe parcursul recoltării. Ei sunt analizați îndeaproape înainte de a fi supuși unui proces de micro-vinificație pe fiecare parcelă. Acest procedeu este urmat de mai bine de 6 ani de învechire în pivniță. Metodă care scoate în evidență complexitatea aromatică și textura cremoasă pentru care este recunoscut Blanc de Blancs.
Produsul
Blanc de Blancs 2018 îmbină șase cru-uri complementare, selectate dintre cele 22 care au intrat în cramă după recoltă. Este cexplorată diversitatea terroir-ului chardonnay-ului din zona Champagne. Aromele dezvăluie note elegante de pere, grapefruit și iasomie, urmate de tonuri de miere. Palatul se deschide cu note de portocală și mineralitatea specifică mărcii.
Champagne Ayala – etalii suplimentare AICI.