Share This Article
Pe data de 4 martie 2024, aurul a înregistrat cea mai înaltă valoare din istorie în România, ajungând la 306,7709 lei pentru un gram, conform cursului BNR.
Ultima dată când aurul a atins un nivel istoric a fost pe 4 decembrie 2023. Atunci era cotat la 303,8212 lei pentru un gram, conform aceluiași curs BNR. Pe piețele internaționale, prețul unei uncii de aur era de 2.082 dolari pe 4 martie 2024. Iar cea mai mare valoare înregistrată a fost de 2.086 dolari pe uncie, pe 1 martie.
Aurul la nivel mondial
Se prognozează că prețul aurului va continua să crească și să depășească pragul de 2.100 dolari pe uncie în curând. Iar o valoare de 2.500 de dolari pe uncie nu este exclusă pentru anul 2024. Potrivit surselor oficiale din domeniul tranzacționării aurului, agitația în jurul prețului aurului este globală. Ea este generată de faptul că prețul unciei de aur a depășit pragul psihologic de 2.070 dolari. De altfel, este de așteptat ca valoarea aurului să treacă curând de 2.100 dolari pe uncie.
În plus, creșterea frenetică a prețului aurului a fost influențată de incertitudinea care planează în lumea investitorilor. Aceasta are la origine faptul că există conflicte militare în diverse zone ale lumii. Dar nu numai. Căci se înregistrează și cu o inflație persistentă la nivel global. Un alt factor îl reprezintă deciziile fluctuante ale băncilor centrale, în special a FED, în ceea ce privește politica lor privind dobânzile. În fapt, pentru anul 2024, se anticipă o schimbare semnificativă pe piața aurului, după aproximativ 10 ani de stagnare.
Cererea globală
Conform datelor furnizate de Consiliul Mondial al Aurului, cererea globală de aur a înregistrat o creștere de 3% în 2023 față de anul precedent, 2022. Această tendință ascendentă a fost alimentată de tensiunile geopolitice. Cum ar fi continuarea conflictelor în Ucraina și izbucnirea conflictului armat în Fâșia Gaza. Fără să vorbim și despre o perioadă încă inflaționistă, de dobânzi la niveluri record. Și chiar de o panică a sistemului bancar care s-a manifestat la începutul anului.
Analiza publicata de mintgenie.livemint.com arată că prețul futures al aurului a înregistrat o creștere de aproximativ 8% în 2023 pe piețele externe. Iar experții consideră că perspectivele de continuare a acestei creșteri sunt solide, chiar dacă apetitul investitorilor pentru riscuri în acțiuni s-a îmbunătățit. Într-o notă recentă, Emkay Wealth Management subliniază că evoluția economiei americane este un factor-cheie care va influența dinamica viitoare a prețului aurului.