NOUL AUDI A8, BINE AȚI VENIT ÎN VIITOR

0
69

Descrisă drept deschizătoare de drumuri pentru o nouă eră Audi, cea de-a patra generație a modelului A8 vine cu o nouă abordare de design, un concept de operare touchscreen inovator și un system mild-hibrid pentru toate versiunile. Totodată, vorbim despre primul automobil de producție din lume care a fost dezvoltat pentru o conducere semiautonomă de nivel 3, funcții de conducere pilotate, cum ar fi pilotul de parcare (Parking Pilot), pilotul pentru garare din afara mașinii (Remote Garage Pilot) și pilotul pentru blocaje de trafic (Traffic Jam Pilot). Modelul este disponibil încă de la debut în versiuni cu ampatament scurt și lung.

La Summit-ul Audi din Barcelona, brandul cu cele Patru Inele a dezvăluit în premiera mondială noul Audi A8,care anunță o nouă eră de design pentru Audi. Acesta este bazat pe o filozofie de design complet nouă, semnată de Marc Lichte – Head of Design Audi. Aspectul crucial al noului model este definit de caracterul progresiv. Designerul este pasionat de navigația cu vele, iar liniile orizontale ale caroseriei noului A8 se aseamănă cu coca unui velier, rezultatul fiind un model care iese în evidență prin eleganță sportivă, lux și sofisticare. Partea frontală cu grila Singleframe, întregul aspect musculos al mașinii și fâșia de lumină continuă dezvăluie o prezență puternică. Interiorul este, de asemenea, minimalist și impresionează încă de la prima vedere, atenția la detalii fiind una fără precedent. Primul lucru pe care îl observi atunci când te urci la volan este absența grilelor de aerisire, care sunt ascunse în bord și care culisează doar atunci când sunt folosite. În plus, integrarea acestora în linia bordului este atât de bine realizată încât nu poți face diferența. Cockpit-ul virtual din bord poate să preia informațiile de pe cele două ecrane tactile din consola centrală pentru ca șoferul să poatăsă-și mențină atenția și concentrarea la drum. Tot pentru confortul șoferului, în noul A8 cotiera centrală este încălzită. Portierele se deschid prin intermediul unui mâner activat tactil. Scaunul pasagerului din dreapta față poate fi înclinat și glisat în față, pentru ca pasagerul din spate să-și poată întinde picioarele pe suportul special conceput în acest scop. Astfel, relaxarea perfectă la drum lung este acum la doar un buton distanță. Tot pentru confortul pasagerilor din spate, pe fiecare tetieră a scaunelor din față se află câte o tabletă ce poate controla funcțiile autovehiculului sau poate fi folosită ca ecran multimedia.

Existența unui suport cu încălzire pentru picioarele pasagerilor din spate și a luminilor Matrix Led care permit focalizarea și ghidajul luminii după bunul plac al utilizatorului sunt parcă derivate din experiența pasagerilor care zboară cu liniile aeriene de lux. Noul Audi A8 este și o probă că interacțiunea om-mașină a fost dusă la un alt nivel. Cu peste 40 de sisteme de asistență pentru șofer, A8 devine noul standard al luxului în segmentul său de piață. Este primul automobil de serie dezvoltat special pentru condusul autonom în anumite condiții. Audi AI traffic jam pilot va prelua controlul până la viteze de 60 km/h, pe autostrăzi și șosele cu mai multe benzi, unde sensurile sunt separate de o barieră fizică. Din 2018, Audi va integra treptat în producție și funcțiile de parcare automată, Garage pilot, dar și Traffic Jam Pilot, în funcție de legislația în vigoare în fiecare țară. În timpul condusului automat controlerul central de asistență preia în permanență date din împrejurimi folosind informația primită de la toți senzorii. De remarcat că pe lângă senzorii radar, o cameră frontală și senzorii ultrasonici, Audi este primul producător auto care folosește un scaner laser. Poate cea mai spectaculoasă funcție ce va fi disponibilă începând cu anul 2018 este cea oferită de suspensia activă, care reacționează în cazul unei potențiale coliziuni laterale atunci când autovehiculul este staționat, ridicând suspensia cu opt centimetri pentru a transfera forța impactului în partea de jos, care este și cea mai rezistentă. De asemenea, parcarea se poate face cu ajutorul telefonului mobil, noul A8 parcând practic singur cu ajutorul senzorilor din dotare. Noua generație a navei-amiral Audi poate fi comandată și de clienții din România, la prețuri ce pornesc de la 91.000 euro cu TVA. Mai multe detalii aici (www.audi.ro).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here