Aston Martin DB5: despre stilul atemporal

0
74
Aston Martin Works (Herritage Programme)

Aston Martin DB5 – supranumit și “cea mai cunoscută mașină din lume” – este renumită ca fiind unul dintre cele mai dorite automobile din gama de modele ale constructorului britanic, acesta devenind cunoscută pentru stilul atemporal pe care îl emană. Fiind una dintre cele mai dorite mașini, e bine de știut că au fost construite mai puțin de 900 de unități între anii 1963 și 1965, DB5 fiind cunoscut drept automobilul celui mai cunoscut agent al Majestății Sale – James Bond – acesta conducând pentru prima data un astfel de model în filmul Goldfinger (1964).

Aston Martin DB5 Goldfinger Continuation (works)

La 55 de ani de la momentul când ultimul DB5 rula elegant pe linia de producție, constructorul britanic a decis să realizeze un număr limitat de automobile al acestui model. Creat în asociere cu producătorul francizei James Bond – EON Production – mașina va beneficia de o serie de gadget-uri văzute pentru prima data pe marele ecran în filmul Goldfinger, Aston Martin DB5 Goldfinger Continuation fiind istorie în devenire. Cum DB5 reprezeintă una dintre cele mai valoroase automobile din lume, fiecare unitate construită va avea un preț pe măsură: 2,75 milioane Lire Sterline plus taxe.

Aston Martin DB5 Goldfinger Continuation

Procesul de construcție este unul foarte meticulos – durează aproximativ 4.500 ore/muncă pentru fiecare mașină – și se desfășoară în cadrul Aston Martin Heritage Division din Newport Pagnell, Buckinghamshire. Fiecare dintre cele 25 de automobile este construită la cele mai înalte standarde de calitate posibile, în timpul pacestui proces fiind utilizate tehnici din epoca lui Sir David Brown, alături regăsind și echipamente de ultimă generație – produse și dezvoltate în asociere cu Chris Corbould OBE, supervizorul de efecte speciale care a lucrat la mai mult de o duzină din filmele agentului James Bond.

Aston Martin DB5 Goldfinger Continuation (detaliu caroserie)

Toate mașinile ediției sunt reproduceri minuțioase ale modelul DB5 văzut pe ecran în 1964, cu unele modificări și îmbunătățiri contemporane, asigurându-se astfel cele mai înalte nivele de calitate și fiabilitate. De asemenea, toate cele 25 de mașini sunt construite pe baza unei specificații de culoare exterioare standard – nuanță de mesteacăn argintiu – exact ca originalul. Automobilul beneficiează de un șasiu original FB5, în timp ce sub capotă regăsim un motor cu 4,0 litri (cu șase cilindri dispuși în linie), aspirat natural, cu trei carburatoare și răcitor de ulei, acesta fiind capabil să genereze o putere de circa 290 CP.

Aston Martin DB5 Goldfinger Continuation.

Propulsorul este asociat cu o transmisie manual ZF cu cinci rapoarte, în timp ce tracțiunea spate a automobilului este ajutată de un diferențial mecanic cu alunecare limitată. Frînele beneficiează de discuri de oțel Girling (servo-asistate hidraulic), o configurație de suspensie cu arc și o bară antiruliu în partea din față. Clive Wilson (Heritage Programme Aston Martin) este unul dintre cei implicați în procesul de construcție a modelului DB5 Goldfinger Continuation, acesta menționând: “A vedea prima mașină destinată clienților pe linia de producție creată de noi, nu are cum să nu-ți creeze un fior de plăcere”.

Aston Martin DB5 Goldfinger Continuation (linie producție)

O altă mențiune vine din partea lui Paul Spiers (Președintele Aston Martin): “Producem, probabil, unele dintre cele mai dorite «jucării» construite vreodată, acestea fiind destinate unora dintre cei mai norocoși cumpărători din întreaga lume. Crearea modelului DB5 Goldfinger Continuation și parteneriatele cu EON Production & Chris Corbould este ceva cu adevărat unic, un punct al carierei pentru toți cei implicași în derularea acestui proiect la Aston Martin Works”. Conform reprezentanților mărcii, primele livrări ale modelului DB5 Goldfinger Continuation va începe în a doua jumătate a nului 2020.

Aston Martin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here