Share This Article
Arta naște artă, spunea cândva faimosul autor Susan Joyce Vreeland. Iar acest aspect este cu siguranță adevărat în cazul Tripodului, o piesă ce constituie cea de-a treisprezecea colaborare dintre MB&F și ceasornicarul elvețian L’Epée 1839. Tripodul este compus dintr-un cadrul minimalist și este suspendat pe trei picioare delicate, asemănătoare insectelor, noul mecanism fiind parte a unei extraordinare colecții: “Robocreatures”.
Numele Tripodului provine din trio-ul care îl formează: treei picioare, trei sfere (sub forma ochilor unei insecte) și trei niveluri de mișcare care ajută la deplasare corpul mecanic al creaturii. Menționând această nouă piesă, Maximilian Büsser descrie Robocreatures în modul următor: “În același mod în care H.R. Giger a creat universul Alien, noi am reușit să dăm viață propriei noastre lumi a creaturilor”. Robocreatures ar putea fi în viitor capsule ale timpului, “viață” fosilizată dintr-o eră preistorică. Cu Tripod, designerul berlinez Mximilian Maertens – alături de Arnaud Nicolas (CEO-ul L’Épée 1839) și Maximilian Büsser – ne conduc într-o eră orologeră preistoric-modernă.
Susținut de trei picioare delicate, Tripodul se prezintă cu un corp colorant – roșu, verde, albstru – și trei sfere sub forma unor ochi de insectă și un cadran de ceas care face o revoluție complete în 36 de ore, care indică trei seturi de ore și minute. Sub cadran se află poziționat un mecanism sculptural tridimensional, cu 182 de componente – realizat pe trei niveluri de L’Épée 1839 – cu un balansier vertical care bate lent la un tradițional 2,5 Hz. Reglarea timpului se realizează cu ajutorul unei chei, mecanismul oferind o generoasă rezervă de putere de opt zile. Un element esențial al Tripodului îl reprezintă indicarea timpului, acesta fiind realizat privind în jos pe cadranul compus din discuri rotative. Dar această piesă necesită totuși o interacțiune între Om și Mașină: privitorul citește ora datorită a trei sfere optice, fiecare mărind numerele ceasului și făcându-le lizibile.
Pentru a permite tuturor celor trei ochi să arate ora (din orice unghi), cadranul dispune de trei seturi de cifre (de la 1 – 12), ceea ce înseamnă că el competează o rotație complete în 36 ore (în loc de 12 ore obișnuite). Timpul este vizibil oricând prin unul dintre obiectivele de mărire. “Aceste ceasuri sunt companionii noștri”, spune Maximilian Büsser. “Ei trăiesc. Sunt ca un animal de companie – aduc viață în interiorul casei dumneavoastră”. Nu pot să închei acest material prin raportarea la Jurassic Park, un film care ne-a adus viață acolo unde nu era posibil…. dar ce a venit după dinozauri? Ei bine, Robocreatures poate fi un răspuns, oferindu-ne o posibilitate imaginativă (arta naște artă). În fine, Tripod este realizat în trei ediții limitate, câte cincizeci de piese pentru fiecare culoare.
Detalii aici: MB&F/L’EPÉE
———–
TRIPOD: Specificații tehnice
Afișare: Orele și minute sunt indicate pe două cadrane concentrice vizibile cu ajutorul celor trei sfere de sticlă minerală optică. Cadranele fac o rotație completă în 36 de ore.
Corp: Înălțime: 26cm; Diametru: 30cm; Greutate: 2,8 kg;
Mecanism: manufacturat intern de L’Epée 1839; Balans: 2,5 Hz; Putere: 8 zile;
Bijuterii: 21 bucțți; Sistem de protecție la șoc Incabloc