Share This Article
Arhitectură marilor orașe se află într-o perioadă de transformări, noi forme estetice începând să-și facă simțită prezența. O astfel de propunere o întâlnim în Praga – capitala Cehiei – clădirea, una proiectată a fi cea mai înaltă din oraș, a fost aprobată de comitetul de arhitectură a orașui. Denumită “Top Tower”, structura arată ca o navă care se scufundă, clădirea urmând să aibă o înălțime de aproximativ 135 de metri – potrivit postului CNN.

Însă, ținând cont de forma ei, clădirea a iscat deja controverse, ținând cont că urmează să fie ridicată în centrul orașului – un spațiu aflat în patrimoniul UNESCO – noile construcții fiind deja interzise aici. Proiectată de sculptorul David Černý și arhitectul Tomáš Císař, “Top Tower” combină o clădire cu aspect standard cu ceea ce pare a fi scheletul unui petrolier ce pare a se îndrepta către fundul oceanului. Coca deteriorate a navei urmează să fie acoperită cu verdeață, clădirea urmând să pară ca una dintr-un scenariu post-apocaliptic.
De altfel, acest efect are scopul de a-i face pe trecători să se gândească mai mult la problemele de mediu actuale, clădirea fiind destinată unei funcționalități rezidențiale, nivelurile inferioare fiind utilizate ca birouri și centru cultural. Se pare că proiectanții au luat în calcul și o grădină pe acoperiș (accesibilă publicului), aceasta urmând să ofere vederi panoramice asupra orașului – spațiul fiind disponibil cu ajutorul unor ascensoare exterioare. “Pregătim proiectul «Top Tower» de mai bine de doi ani, iar versiunea finală a fost precedată de alte opt propuneri alternative”, a menționat dl. Marcel Soural (Președintele dezvoltatorului Trigema).
“În tot acest timp, am încercat să aducem contribuții la dezvoltarea clădirii de la diferiți experți, autorități naționale și locale, publicul local fiind deja prezenți într-o serie de negocieri participative despre arhitectura reședinței“. În fine, clădirea urmează să fie amplasată în apropierea stației de mtrou Nové Butovice, debutul construcției fiind estimat a începe în cursul anului 2021 și este așteptat să dureze circa trei ani – costul acesteia fiind de aproximativ 84,5 milioane Dolari. Mai multe detalii sunt disponibile AICI.