Anii optzeci, deceniul decadenței

0
17

Anii optzeci au fost considerați un deceniu de “predare” necondiționată în foarte multe domenii de activitate. Ferris Bueller’s Day Off, Dirty Dancing și Top Gun sunt încă considerate filme seminale pentru acea perioadă, în ciuda extraordinarelor pelicule realizate de Bill Murray, Harrison Ford, Steven Spielberg sau George Lucas.

Pe frontul muzicii, nașterea MTV a dus la creșterea importanței companiilor de înregistrări – acestea susținând pe cât puteau de mult artiștii care apăreau pe micul ecran – efectul pe termen lung fiind o serie de succese comerciale predate de un Bob Dylan, David Bowie sau Janis Joplin unei noi generații, prelungită până în zilele noastre prin emisiuni de genul Vocea Americii sau X-factor. O pierdere a gloriei înregistrate de o serie de artiști în veacurile anterioare, anii optzeci oferind supremația tricoului și jeans-ului asupra ținutelor sartoriale. Cu toate acestea, deceniul optzeci poate fi considerat, în general, o perioadă destul de ciudată pentru ceasurile de mână – cauza principală fiind constituită de apariția ceasurilor cu baterie, ceea ce ducea nevitabil la “decimarea” apetitului pentru ceasurile mecanice. Așadar, în timp ce “nebunia” cuarțului atingea segmente din ce în ce mai mari în – în special în rândul tinerilor – mulți dintre ei purtând acel model cu calculator (un ceas care mi-a marcat și mie copilăria – el devenind un fel de precursor al epocii tehnologiei), surferii din sudul californiei optau pentru ceasurile multicolore Shark, în timp ce adulții au început să resimtă din nou plăcerea unui ceas clasic cu vigoare reînnoită. Ceasuri ce aveau să includă și o proaspătă companie intrată în lumea orologeră, ne referim aici la Bvlgari, aceasta investind serios la începutul anilor 1980, odată cu înființarea filialei elvețiene a Bvlgari Time (o companie care deja avea un istoric, începuturile ei fiind regăsite în cursul anilor 1970). Succesul întâlnit la începutul acestui deceniu a făcut ca producția orologeră a grupului să se diversifice, compania deschizând magazine la München, Londra, Milano, Hong Kong, Singapore sau Tokyo. În același timp, piesele minimaliste realizate de Gucci, cu nenumăratele sale fețe – realizate în două tonuri de culoare și curele netede din piele, împreună cu piesele dedicate yachting-ului de cei de la Breitling, se adaugă celor mai bune ceasuri purtate de generațiile anilor ’80. Ulterior, în peisajul orologer își face apariția Ferdinand A. Porsche, cel care avea să-și unească forțele în 1978 cu IWC Schaffhausen, rezultatul fiind un compass-watch combo, acesta devenind primul dintre ceasurile ce au beneficiat de carcase fabricate din titan non-alergenic pe parcursul anilor 1980.

To be Franck – Dar poate cea mai mare binecuvântare pentru segmentul Haute-Horologerie pe parcursul acestei perioade a apărut odată cu finalizarea studiilor de către domnul Franck Muller în 1980 și, după ce și-a petrecut o perioadă restaurând peste optzeci de ceasuri de buzunar ce aparțineau colecției private Patek Philippe, el și-a început cariera în proiectarea – sub numele “Franck Muller Geneve” – unora dintre cele mai complexe ceasuri ale acelei perioade (printre cei mai cunoscuți “purtători” ai ceasurilor realizate de Franck Muller regăsind nume mari, precum Robin Williams, Demi Moore sau Elton John). Ceasurile s-au numărat printre protagoniștii acestui deceniu, personalitățile epocii întrecându-se în a purta cele mai cunoscute și renumite mărci. O întâlnim aici chiar și Margaret Thatcher (Primul_Ministrul a Marii Britanii) o figură emblematică a anii optzeci. Un personaj eclectic, gențile Asprey și ținutele elegante fiind asortate cu un model de ceas Piaget cu cifre rotunde și cadran lustruit, destul de asemănător cu un model Cartier. De asemenea, sufletul “pereche” al lui Margaret Thatcher – un alt simbol al epocii – ne referim aici la președintele Ronald Reagan, a fost, ca mulți alți președinți americani, un purtător al ceasurilor Vulcain Cricket – ele fiind realizate de mogulul finlandez al bijuteriilor, domnul Keijo Paajanen. Aici se cuvine o mențiune… indiferent de ceasul purtat, Ronald Reagan s-a alăturat unei serii de președinți – precum Gerald Ford, Dwight Eisenhower, Bill Clinton, George Bush Snr. sau Jimmy Carter – ce au îngroșat rândurile fanilor unui alt ceas spectaculos – Rolex Datejust. Un brand ce avea să primească în rândurile fanilor săi și alte nume celebre, precum boxerul Mike Tyson, rockerul Ozzy Osbourne sau actorul de comedie Eddie Murphy, aceștia purtând adesea pe încheietura mâinii un ceas Rolex Day-Date. Articolul poate fi citit integral în noul număr al The Gentleman’s Journal. (Traducere & Adaptare după Revolution Magazine).

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here