Share This Article
Soprana Angela Gheorghiu aniversează în luna februarie 30 ani de la debutul pe scena Operei Regale din Londra. În trei decenii de colaborare, soprana a cântat 15 roluri și a debutat în mai multe producții create special pentru ea.

Opera Regală din Londra sărbătorește 30 ani de la debutul Angelei Gheorghiu cu o serie de cinci spectacole “Tosca”. Producția, prezentă pe una dintre cele mai prestigioase scene din lume, a fost create special pentru soprană în 2006. Artista de origine română reia rolul titular în cinci spectacole pe 8, 11, 15, 19 și 22 februarie 2022. Producția lui Jonathan Kent, construită în jurul sopranei, a înlocuit-o pe cea creată pentru Maria Callas (1964).
Scena
Pe scena londoneză, Angela Gheorghiu a reluat rolul Floriei Tosca în 2009, ulterior în 2011, 2016, 2018 și 2019. De altfel, spectacolul din 2011 – desfășurat alături de artiștii Jonas Kaufmann și Bryn Terfel – a fost înregistrat pe DVD. Luna aceasta, soprana îi va avea alături pe tenorul român Ștefan Pop (Mario Cavaradossi) și baritonul german Michael Volle (Scarpia). De altfel, soprana este cunoscută pentru sprijinul oferit artiștilor români.

Timp de decenii, aceștia au fost invitați alături de ea pe prestigioasele scene de operă și concert din întreaga lume. Soprana a debutat la Royal Opera House Covent Garden (1992), cu două roluri: Mimì (La bohème) și Zerlina (Don Giovanni). Succesul debutului a transformat-o într-o prezență constantă pe scenă, cu peste 150 spectacole. O performanță atinsă de foarte puțini artiști de operă în istorie și un record în ultimele trei decenii.
Cariera
De-a lungul timpului, Angela Gheorghiu a interpretat 15 roluri pe scena operei londoneze și a apărut în opt spectacole de gală. Printre ele, de menționat este Our Extraordinary World Gala cu ocazia Jubileului de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a (2012). Totodată, este primul artist din istorie care a interpretat rolul Magdei de Civry – “La rondine” – pe scena Operei Regale. Mai trebuie menționat și debutul extraordinar în Adriana Lecouvreur.
Abonează-te la newsletter-ul The Gentleman’s Journal AICI