Share This Article
Adidas, brandul german de încălțăminte sport, a lucrat cu studioul de design Kram/Weisshaar pentru a crea un nou material textil. Denumit Strung, noul material poate fi realizat în funcție de specificațiile exacte ale fiecărui sportiv în parte. Descrisă de reprezentanții Adidas ca o revoluție a materialelor textile, partea superioară este țesută din fire multi-direcționale – de către un robot – în funcție de cerințele exacte ale purtătorului, materialul încorporând factori precum modul fiecăruia de a păși sau forma piciorului.
“Pur și simplu, Strung este un tip total de material textile, ceva ce nu a mai existat până acum”, a explicat Fionn Corcoran-Tadd (Innovation Designer în cadrul companiei Adidas). “Tricotajele și țesăturile au exista și dezvoltat timp de secole și, pentru prima data, suntem capabili să de desprindem de constrângerile acestor materiale tradiționale”, a menționat designer-ul pentru site-ul specializat Dezeen. “Cu ajutorul software-ului și roboticii personalizate, suntem astăzi capabili să plasăm fire de diferite tipuri de materiale în orice direcție, ceea ce este o premieră în toate secoarele industriale”, completează designer-ul de origine britanică. Pentru a demonstra acest concept, Adidas a creat pantoful “Futurecraft Strung” – prin combinarea noii părți superioare – cu ajutorul tehnologiei intermediare de imprimare 3D (denumite 4D). Procesul de manufacturare a aditivilor înseamnă că o parte superioară și ușoară, foarte solidă, poate fi realizată cu ajutorul unor fire poziționate exact acolo unde sunt necesare pentru rezistență sau flexibilitate.
“Strung ne permite să cream ceva care, în mod traditional, este foarte greu de realizat în același timp. O parte superioară care este perfect potrivită și care oferă un suport cu adevărat precis, fiind în același timp foarte ușoară”, menționează și Andrea Nieto (Innovation Designer în cadrul Adidas). “De asemenea, este prima data când am reușit să scăpăm de elementele necesare – de care aveam nevoie în realizarea unui pantof sport – pentru a construi toate caracteristicile de performanță într-o singură piesă”, a menționat designer-ul pentru site-ul specializat Dezeen. “Rezultatul este probabil unul extrem de înalt din punct de vedere tehnologic și mult mai precis din punct de vedere anatomic, pe care noi am reușit să-l cream, care, ca rezultat, se mișcă într-un mod cu corpul atletului”. Partea superioară “Strung” este construită prin introducerea unor date ample ale sportivilor, împreună cu cerințele și feedback-ul acestuia, într-un computer care programează unde este palsat fiecare fir în parte.
“Cu toatele datele sportive științifice pe care le avem, avem o înțelegere mult mai bună asupra sportivului, a modului în care se mișcă și a nevoilor lui”, menționează Andrea Nieto. “Strung ne permite să construim o rezoluție nouă și mult mai precisă, care să se potrivească cu aceste date cu rezoluție ridicată”. “Programăm fiecare fir care intră în partea superioară pentru a continua aceste perspective”, a continuat designer-ul. “Această proiecție este realizată într-un mod circular de proiectare, simulare, producție și testare. Rezultatul este ceva care se simte foarte diferit de alte produse de încălțăminte, datorită tehnicii de construcție și a modului de potrivire cu mișcarea natural a piciorului”. Pentru a dezvolta acest robot și procesul de fabricație Strung, Adidas a colaborat cu studioul de design Kram/Weisshaar. “Mediul robotizat de producție ne permite să creăm o suprafață ușoară în care fiecare fir poate fi plasat strategic pentru o potrivire cât mai perfecta și ușoară”, menționează Clemens Weisshaar (Co-Fondator al stuioului Kram/Weisshaar). “Furnizarea funcționalității codificate în locul exact în care sportivul are nevoie de ea într-o singură bucată de material, fără a inhiba componentele sau cusăturile în exces”, completează acesta.
Practic, codul și robotul create de Kram/Weisshaar permit designer-ilor de la Adidas să își vizualizeze schițele într-un mediu virtual și apoi să intre rapid în producție. “Am scris codul și am proiectat celula robotică pentru a construi un material (Strung) superior în câteva minute”, spune Weisshaar. “Robotul este doar «mușchiul», dar ceea ce face ca materialul Strung să fie special este «creierul» său. Am construit un software care oferă cunoștințele profunde ale mărcii în spațiul de lucru virtual”. Și, cu ajutorul modulului fizic – Robotul – acest material se regăsește în câteva minute pe biroul proiectanților. În prezent – în partea superioară – Strung este dezvoltat pentru sportivii de elită, dar didas intenționează să mărească producția acestui material cu scopul de a produce încălțăminte disponibilă comercial până la finalul anului 2021.
“Futuecraft Strung reprezintă acel moment în care noi ne-am concentrate pe o perspectivă sportivă foarte specifică, ideea de bază fiind de a impinge limitele tehnologiei către viitor”, menționează Fionn Corcoran-Tadd (Innovation Designer în cadrul companiei Adidas). Astfel, “potențialul materialului Strung pleacă de la un concept de pantof extrem de versatile. Am propus acest pantof sportivilor, invitându-i pe sportivi să-l testeze, feedback-ul primit anunțându-ne că suntem cu explorarea acestui material pe un drun maim ult decât interesant”. În finalul materialului nostru, trebuie spus că partea superioară a materialului Strung este una dintre cele mai recente inovații din cadrul proiectului Futurecraft al companiei de echipament sportiv. Anul trecut, Adidas a anunțat lansarea unui material complet reciclabil – denumit Adidas Futurecraft Loop – acesta putând să fie reconfigurat și refăcut din nou, chiar dacă el s-a aflat la finalul unui ciclu de viață. Promitem să vă ține la curent cu noutățile și tehnologiile din ceea ce se numește “moda sustenabilă a viitorului”. Detalii aici: ADIDAS
Mai multe informații aici: WATCHES