ADIDAS, UN NOU CONCEPT DE PANTOF

Adidas Concept Grit

Aarish Netarwala a realizat pentru compania Adidas un pantof destinat alergării pe o suprafață moale, precum nisipul unei plaje, acesta fiind destinat unui antrenament intens. Pantoful concept, denumit “Grit”, dispune de o talpă zimțată ce ajută la o stabilitate mult mai mare, o replică a efectului de scufundare a piciorului în nispul moale. Pantofii s-au născut dintr-o colaborare între compania producătoare de îmbrăcăminte sport Adidas și ArtCenter College of Design, într-un proiect care dorește să profite de noile tehnologii pentru a explora viitorul sportului.

Adidas Concept Grit

După ce a vizitat o regiune cu dune din Manhattan Beach, California, designerul a descoperit că majoritatea sportivilor au exersat pe dune de nisip foarte înclinate care se schimbă în mod constant, determinând picioarele să se scufunde și să îngreuneze urcarea în pantă. După cum menționează domnul Netarwala, “Chiar dacă exercițiile pe nisipul moale au fost incredibil de grele, regiunea a devenit atât de populară încât parcul a trebuit închis și redeschis cu un sistem de rezervări pentru a putea satisfice numărul din ce în ce mai mare de sportivi dornici să exerseze aici”. “După ce am aflat că există o cerere mare pentru exerciții în zona Sand Dune Park, am vrut să înțeleg de ce oamenii doresc să apeleze la această metodă grea și aparent dificilă”, continuă dânsul. Această tehnică de antrenament pe dune de nisip are reputația de a crește rezistența în timp a picioarelor și de a reduce durerile musculare post-antrenament. Prin urmare, domnul Aarish Netarwala a proiectat pantofii “Grit” cu tălpi în formă zimțată care imită perfect efectul de a alerga pe nisipul moale, astfel încât sportivii din întreaga lume să poată utiliza această eficientă tehnică de antrenament, chiar dacă nu au în apropiere o zonă nisipoasă. Scopul acestui pantof este de a mări cantitatea de energie consumată, sportivul obosind mult mai rapid și permițându-i astfel o sesiune de antrenament intensă într-un timp extrem de scurt. Atunci când piciorul sportivului atinge pământul, talpa acestui pantof-concept absoarbe energia rezultată din impactul cu solul, fără să o întoarcă către utilizator.

Când atletul transferă greutatea corporală către picior, structura tălpii este proiectată să se scufunde – la fel ca în momentul când aleargă pe o suprafață nisipoasă – ceea ce reduce mișcarea înaintarea sportivului. Dar odată ce piciorul se ridică din nou de la sol, talpa revine la forma originală. Astfel, pantoful este format din două părți distincte: prima este o suprafață tip “șosetă” din țesătură tricotată, fabricată din materialul Adidas Primeknit, în timp ce a două este compusă dintr-un material reciclabil – realizată cu ajutorul unei imprimante 3D din poliuretan elastomeric – rezistent la rupere. Domnul Netarwala a început procesul de proiectare prin crearea unor prototipuri compusă din saci de nisip lipiți de talpă. După ce a alergat cu aceste prototipuri, el a descoperit că atunci când un pantof are o bază moale, piciorul are tendința să devină instabil. Țînând cont de datele colectate în timpul experimentului, el a realizat talpa pantofului “Grit” prin “îmbrăcarea” piciorului – “șoseta” fiind efectiv introdusă în talpa 3D – cele două componente fiind practic întrepătrunse. Această construcție din două părți înseamnă că materialele pot fi separate și reciclate la finalul lor de viață. Mai multe detalii aici (www.dezeen.com).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here