Veuve Clicquot, 200 ani de feminism

0
239

Veuve Clicquot Ponsardin este o casă de șampanie cu sediul în Reims, compania fiind specializată în producția de băuturi premium. Fondată în 1772 de către Philippe Clicquot-Muiron, Veuve Clicquot a jucat un rol important în stabilirea șampaniei ca băutură preferată pentru burghezia și nobilimea din întreaga Europă. Practic, vintage-ul realizat în anul 1811 este considerat drept prima șampanie cu adevărat “modernă”, în primul rând datorită metodelor adoptate de Veuve Clicquot în producția acestui sortiment de băutură.

Veuve Clicquot

Însă, după cum o spune și titlul articolului nostru, vom încerca să vă aducem la cunoștiință implicarea femeilor în crearea acestei băuturi rafinate. Este vorba de un parcurs de peste două sute de ani, jalonat de-a lungul timpului de unele dintre cele mai importante personaje feminine. Prima mențiune se îndreaptă către Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin. În anul 1805, devine văduva la vârsta de doar 27 de ani, tânăra franțuzoaică reușind să transforme lumea viticolă prin preluarea afacerii cu șampanie inițiate de soțul său.

Niciodată un membru al sexului frumos nu îndrăznise să preia controlul unei fabrici de producție a vinurilor, dar Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin cunoștea bine afacerea și, decât să o cedeze altei persoane, a preferat să se implice în comerțul cu șampania Veuve Clicquot. De altfel în decursul următoarelor decenii, Clicquot Ponsardin a transformat Veuve Clicquot (al cărui nume înseamnă “Văduva Clicquot”) într-una dintre cele mai importante case de șampanie din lume. În 1811, Madame Clicquot a ignorant blocada comercială internațională și a început să-și distribuie șampania în Rusia, câștigând un avans considerabil în față concurenților săi.

De asemenea, în 1816 ea a inventat procesul de “riddling” – etapă care transformă șampania în mod natural de la starea tulbure, la cea cu bulele de cristal pe care le cunoaștem astăzi. Anul 1818 avea să aducă și primul amestec de șampanie rosé, un mix de vinuri albe și roșii fine. Un rol pe care l-a “jucat” în stilul unui aristocrat francez, îmbrăcată într-o ținută potrivită chiar și în podgoria Veuve Cliquot, ea lucrând de fiecare dată cu mâinile protejate de cele mai fine mănuși de catifea. Două sute de ani după ce Madame Clicquot a creat rosé-ul (așa cum îl știm astăzi), Veuve Clicquot rămâne o casă de șampanie care se dedică imaginii formidabile a fondatorului său. Dintre cei unsprezece vinificatori care există astăzi în cadrul casei, patru sunt femei – nu număr destul de mare pentru orice cramă, mai ales pentru o țară atât de înrădăcinată în tradiție precum este Franța.

Gaëlle Goossens Veuve Clicquot

Printre acestea, o regăsim pe doamna Gaëlle Goossens (Head of Research & Development în cadrul casei), o demnă urmașă a lui Madame Veuve Clicquot în ce privește inovația. De altfel, istoria inovației a fost marcată în cadrul casei Veuve Clicquot de femei, o tradiție continuată și astăzi. După cum menționează doamna Goossens, “Patru dintre cei unsprezece vinificatori de la Veuve Clicquot sunt femei, ceea ce înseamnă foarte mult pentru Franța”. În ce mă privește, “aici, fac mai mult decât am realizat în cadrul altor companii producătoare de vinuri”. Sosită în urma cu doi ani și jumătate – după ce a lucrat ani de zile în domeniul vinificatiei – doamna Gaëlle Goossens oferă mai multe întrebări: “Am făcut oare ceea ce trebuia în decursul timpului?”, “Ne putem îmbunătății oare practica?”, “Putem oare îmbunătății calitatea produselor noastre?”.

Un prim răspuns îl oferă chiar dânsa… “Intotdeauna plec de la ideea de cercetare, teste și inovație. Iar asta înseamnă să testezi în permanență o multitudine de vinuri în sala de degustare”. În acest punct se naște o altă întrebare – “Ce a rămas neschimbat în ultimii două sute de ani?”. Răspuns vine tot din partea doamnei Goossens… “Când Madame Clicquot a preluat frâiele afacerii, aceasta dorind să petreacă cât mai mult timp în podgorie, așa că ea s-a mutat în mediul rural”.

Ceea ce se traduce astăzi prin faptul că, noi utilizăm aceleași podgorii ca acum două sute de ani. De altfel, casa în care Madame Veuve Clicquot locuia încă mai există, aceasta putând fi vizitată de cei care ajung acolo. “Este incredibil să te afli în mijlocul viței de vie. Și încă facem rosé-ul ca acum două sute de ani, metoda de producție rămând în timp neschimbată”, încheie dânsa descrierea făcută casei Veuve Clicquot. Sampania poate I achiziționată și în România, pentru mai multe detalii accesați aici (www.desilva.ro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.