911. PROGRAM INTENS DE TESTARE

0
23

Ultima turnantă pentru noul Porsche 911: cea de-a opta generație a mașinii sport emblematice va debuta pe piața europeană la începutul anului 2019. Dar, înainte de asta, prototipurile își turează din nou motoarele, pentru a finaliza ultima etapă din programul de testare în jurul Globului – expunerea noilor mașini sport la cele mai solicitante condiții: drumuri între zone climatice cu diferențe de temperatură de până la 85 de grade Celsius; sprinturi la diferențe de altitudine de peste patru kilometri; trafic aglomerat în marile orașe și noi recorduri pe circuit.

Porsche 911

După toate aceste teste, fiecare componentă a mașinii trebuie să funcționeze la fel de fiabil ca la început. „În plus față de performanțele sale remarcabile, adaptarea perfectă a modelului 911 la utilizarea de zi cu zi este ceea ce a plasat întotdeauna acest automobil într-o clasă distinctă”, spune Andreas Pröbstle, Manager de Proiect pentru noua versiune a modelului 911. „De aceea testăm vehiculul în toate condițiile, pe orice tip de vreme și în orice regiune. Sistemul de transmisie al vehiculelor trebuie să funcționeze impecabil, la fel ca fluidele, sistemele, procesele de operare și afișajele – este singura modalitate prin care ne putem asigura că automobilele noastre pot călători în toate regiunile lumii, fără probleme”, adaugă el. Testarea se concentrează mai întâi pe ariile tradiționale de expertiză ale Porsche, cum ar fi șasiul și motorul, care au fost îmbunătățite și mai mult, pentru a spori atât performanța, cât și capacitatea de utilizare de zi cu zi. În plus, există teste de funcționare și teste de rezistență pentru conceptul de operare complet nou din habitaclu, precum și pentru panoul de instrumente și afișaje. Noile sisteme de asistență pentru șofer și conectivitatea extinsă trebuie, de asemenea, să facă față provocărilor maratonului intensiv de testare: Porsche Connect diferă de la o țară la alta, astfel încât testarea funcționării și a funcțiilor sale este foarte complexă și costisitoare. În țările calde, cum ar fi statele din Golf, din Orientul Mijlociu sau din Death Valley din SUA, aerul condiționat, managementul termic și comportamentul de combustie trebuie să treacă teste funcționale la temperaturi de până la 50 de grade Celsius – deci componentele interioare nu trebuie să se dilate sau să se contracte și nu trebuie să facă zgomote atunci când sunt expuse la căldură, de exemplu. În temperaturile de minus 35 de grade ale Finlandei, agenda de testare se concentrează pe domenii precum pornirea la rece, încălzire și aer condiționat, tracțiune, manevrabilitate și frânare, precum și pe viteza de răspuns a sistemelor de control legate de dinamica de conducere.

Drumurile sinuoase și solicitante din zona Cercului Polar european oferă condiții optime pentru testarea unui automobil sportiv, în timp ce testele de anduranță au presupus ca prototipurile noului 911 să accelereze pe șoselele și pe circuitele de curse ale Chinei, într-o structură de circulație tipică pentru această țară, demonstrând în același timp că motoarele funcționează fiabil pe carburanți ale căror calități variază enorm. Nürburgring este, în mod tradițional, o parte a programului riguros de testare și dezvoltare Porsche. Motorul, transmisia, frânele și șasiul trebuie să-și dovedească abilitățile pe solicitantul circuit din regiunea montană Eifel. În Italia, autoturismele de test sunt pilotate în jurul pistelor de mare viteză de la Nardò, unde accentul se pune nu numai pe viteza maximă, ci și pe răcire și manevrabilitate. Vehiculele de test ating altitudinea minimă a testelor de anduranță în Death Valley din SUA, unde coboară la aproximativ 90 de metri sub nivelul mării, în timp ce aerul rarefiat de pe Muntele Evans, Colorado – care ajunge la o înălțime de 4.300 de metri – a fost o adevărată provocare pentru sistemele biturbo și de alimentare cu combustibil. Până la finalizarea programului de testare, mașinile vor fi parcurs, în total, aproximativ trei milioane de kilometri. O componentă mai puțin spectaculoasă a testării, deși nu mai puțin importantă, este cea care vizează utilizarea zilnică pe drumurile publice din orașe și pe drumurile naționale din Germania. Și această parte a testelor presupune parcurgerea unor distanțe semnificative, respectând toate regulile de circulație, pentru a se asigura că atât vehiculul în întregime, cât și sistemele sale sunt durabile și adecvate pentru utilizarea de zi cu zi, astfel încât cea de-a opta generație a acestei mașini sport emblematice să continue tradiția de a fi cel mai bun 911 din toate timpurile. Mai multe detalii aici (www.porschepipera.ro).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here