8th Continent, concept ecologic al viitorului!

0
144
8th Continent by Lenka Petráková

8th Continent este un concept realizat de Lenka Petráková, designerul acordând atenție uneia dintre cele mai spinoase problemele ale momentului: poluarea și conservarea oceanelor. Schimbările climatice au condus la creșterea nivelului mărilor, cu un impact direct asupra arhitecturii viitorului. Este exact ceea ce propune arhitectul de origine slovacă, stația plutitoare fiind de fapt un centru de cercetare și refacere a oceanelor.

8th Continet (detaliu suprafață)

În ce privește construcția, aceasta este compusă din trei forme din sticlă și o bază spiralată elegantă. 8th Continent speră să aibă un impact pozitiv asupra oceanului, eliminând deșeurile de la suprafața apei și reciclând materialele plastice în timp ce se află în largul mării. Lenka Petráková a planificat clădirea cu o serie de spații adiacente – necesare în timpul studiilor de cercetare – acestea urmând să ajute inclusiv la protecției mediului și faunei marine. Cum la baza acestui concept se află două nevoi principale – curățarea și cercetarea oceanelor – L. Petráková a fost influențată de prezența celor opt continente pe suprafața planetei noastre.

8th Continent (detaliu transversal)

”Astăzi, mari suprafețe marine sunt acoperite de diferite deșeuri din mase plastice, dimensiunea acestor insule plutitoare fiind aproape egală cu mărimea unui continent”, explică Lenka Petráková. “Cel prezent acum în Oceanul Pacific se numește 8th Continent, oamenii trăind cu iluzia că acțiunile lor nu pot afecta apele la nivel internațional. Ceea ce facem noi astăzi, nu poate conduce decât la dispariția rapidă a sute de specii de plante și animale”. Odată cu lansarea acestui proiect, arhitectul Lenka Petráková speră să ajute în dezvoltarea arhitecturii durabile, o componentă esențială când vine vorba de sănătatea oceanelor lumii.

8th Continent (detaliu submersibil)

8th Continent este împărțit în cinci zone funcționale: Bariera – care colectează deșeuri și generează energie cu ajutorul valurilor; Colectorul – care este folosit pentru sortarea și reciclarea deșeurilor din ocean; Centrul de Cercetare și Educație – destinat activității curente; Sera – locul unde apa este procesată și plantele sunt cultivate; Zona de Locuit – locul unde sunt cazați cercetătorii și personalul de întreținere a stației. În final, trebuie să menționez că acest concept ecologic a fost răsplătit cu Grand Prix Award (2020), fiind totodată câștigătorul Innovation of the Sea by Foundation Jacques Rougerie. Detalii Lenka Petráková AICI.

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te la newsletter-ul The Gentleman’s Journal pentru mai multe informații – AICI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here