Top
TOSCANA

VALDARNO – AREZZO, FRUMUSEȚE PURĂ

Valdarno – Arezzo este o zonă bogată în tradiții și istorie, elementul care unește această vale fiind râul Arno. După cum sugerează și numele, Valdarno – Arezzo este o vale ce face legătura între Arezzo și Florența, regiunea turistică fiind marcată de o vivacitate industrială semnificativă. Cu toate acestea, dezvoltarea industrială nu a afectat patrimoniul artistic și farmecul rural al regiunii.

Valdarno – Arezzo este o zonă unică și pitorească, pantele blânde și numeroasele piscuri fiind erodate de-a lungul timpului de ploaie. Aici culoarea dă tonul: pinii întunecați din vârful viroagelor, pădurile umbroase de stejari din interiorul cheilor și lutul galben al pământului fiind completate de verdele durabil al măslinilor și viței de vie ce curg lin către câmpie, apusul soarelui oferind un spectaculos cer roșiatic. Evident, o astfel de regiune nu avea cum să nu includă rezervații natural, precum “Riserva Naturale della Valle dell’Inferno e Bandella” –un loc marcat de o mlaștină ce îi atrage pe cei care doresc să observe fauna locală, “Il Roseto Botanico «Carla Fineschi»” – o splendidă grădină de trandafiri ce adăpostește peste șase mii de soiuri ale acestei elegante plante sau pantele solitare ale versanților Pratomagno – un munte cu o înălțime de peste o mie cinci sute de metri la care se poate ajunge prin Loro Ciuffena. Un alt element ce definește această regiune o reprezintă “Balze del Valdarno” – peisajul unic fiind caracterizat de fenomenele erozive ce au dus la crearea unor pante abrupte, argiloase, culoarea care domină această zonă fiind una tipică de galben. Având în vedere frumusețea ei incomensurabilă, zona se bucură de protecție nu numai în Castelfranco Piandiscò sau Terranuova Bracciolini, ci și în cadrul unei rezervații naturale întinse pe o suprafață de aproximativ două mii de hectare. O regiune iubită de-a lungul timpului, precum este și astăzi, pereții abrupți apărând în numeroase opere de artă – amintind aici una dintre cele mai faimoase: “Mona Lisa”, o lucrare ce îi aparține lui Leonardo da Vinci. Însă, geniul Renașterii nu a fost singurul artist impresionat de culorile spectaculoase ale acestui peisaj, alte două figuri istorice lăsându-și amprenta aici: Fra Angelico și Masaccio. De altfel, dacă ajungi în San Giovanni, vei avea ocazia să admiri un tablou realizat de Fra Angelico – al “Bunei Vestiri” – aici având ocazia să vizitați și casa în care artistul s-a născut.

Bacon Taresa

O regiune marcată de o frumusețe aparte, Valdarno – Arezzo fiind, de asemenea, o resursă prețioasă ce a fost folosită din plin de oamenii locului (din punct de vedere economic). Există aici o puternică tradiție agricolă, în special în ce privește producția de vin și ulei de măsline de înaltă calitate, evidențiată printr-un itinerariu tematic ce este cunoscut sub numele “Terre di Arezzo Wine Trail” – traseul având ca punct final orășelul Civitella in Val di Chiana. Numeroase produse locale te așteaptă, amintind aici fasolea Zolfino sau deliciosul bacon Taresa (el fiind întâlnit între Terranuova Bracciolini, Montevarchi și Bucine). Pentru cei care doresc să admire această regiune, trebuie să știe că aici vor întâlni numeroase ferme, peisajul toscan fiind întrerupt de orașe și sate ce “ascund” vechi ziduri de apărare, ale unor mănăstiri sau castele ce au marcat istoria bogată a regiunii. Dacă v-am convins, nu-mi rămâne decât să vă îndrum către agențiile specializate, dumneavoastră fiind în măsură să alegeți următoare destinație de vacanță. A Presto!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons